Τέλος η συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου με την BP μετά από 30 χρόνια

Τέλος η συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων με την BP μετά από 30 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Η ζωγράφος και μυθιστοριογράφος Molly Parkin, με έναν πίνακα του καλλιτέχνη Darren Coffield, μέρος της έκθεσης BP Portrait Award 2010/Getty Images
0

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων στο Λονδίνο και η BP ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους πέρα ​​από τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και λήγει το συμβόλαιό τους έπειτα από 30 χρόνια.

«Η γκαλερί είναι πολύ ευγνώμων στην BP για τη μακροχρόνια υποστήριξή της στο ομώνυμο ετήσιο βραβείο», δήλωσε ο Nicholas Cullinan, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων.

«Η χρηματοδότησή της BP για το βραβείο (BP portrait award) ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα, τη ζωγραφική πορτρέτων για περισσότερα από 30 χρόνια και χάρισε μια πλατφόρμα (έκφρασης) σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ενώ παρείχε επίσης έμπνευση και απόλαυση στο κοινό σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η BP έχει υπάρξει χορηγός του βραβείου για 30 χρόνια, αλλά η συνεργασία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων διαμαρτυριών ως μέρος μιας παρατεταμένης και δυναμικής εκστρατείας ενάντια στη συμμετοχή της πετρελαιοβιομηχανίας στις τέχνες.


Συγκεκριμένα, το 2019, πέντε προηγούμενοι νικητές του βραβείου Turner, οι Antony Gormley, Rachel Whiteread, Anish Kapoor, Gillian Wearing και Mark Wallinger, ήταν μεταξύ μιας ομάδας σχεδόν 80 κορυφαίων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων και νικητών του βραβείου πορτρέτου της BP, που καλούσαν σε επιστολή τους τον διευθυντή της Πινακοθήκης να διακόψει τους δεσμούς με την BP.

Όπως ανέφεραν ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η γκαλερί θα παραμείνει «ένας θεσμός που κοιτάζει το μέλλον και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Την επόμενη χρονιά, η BP αποσύρθηκε από την κριτική επιτροπή του βραβείου πορτρέτου των 35.000 λιρών. Ήταν η πρώτη φορά από το 1997.

Η Louise Kingham, αντιπρόεδρος της BP, δήλωσε την Τρίτη πως «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ρόλο μας στην υπεράσπιση των βρετανικών τεχνών και της κουλτούρας για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά η BP του σήμερα είναι μια πολύ διαφορετική εταιρεία από όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη συνεργασία μας με την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων.

»Καθώς μεταβαίνουμε στο να γίνουμε μία εταιρεία με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων στο περιβάλλον μέχρι το 2050 και βοηθούμε τον κόσμο να φτάσει εκεί, πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα το ταλέντο, την εμπειρία και τους πόρους μας».

Η ομάδα άσκησης πίεσης Culture Unstained θεωρεί ότι η κίνηση ήταν «καθαρά ψήφος δυσπιστίας στις επιχειρήσεις της BP» από πλευράς της γκαλερί.

Η Jess Worth, συν-επικεφαλής της ομάδας δήλωσε πως «Η εταιρεία πέρασε 30 χρόνια φιλοτεχνώντας την εικόνα της ως υπεύθυνος φιλάνθρωπος, αλλά ξεμένει γρήγορα από μέρη, τα οποία θα μπορούσαν να καθαρίσουν την τοξική της εικόνα. Ακόμη και τώρα συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια για την εύρεση νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα οδηγήσουν τον κόσμο πιο βαθιά στην κλιματική κατάρρευση».

Η εκστρατεία κατά της χορηγίας των τεχνών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλίμακα και τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης.

Το 2019, το Εθνικό Θέατρο και η Royal Shakespeare Company έβαλαν τέλος σε συμφωνίες για χορηγίες με τη Shell και την BP αντίστοιχα, αφού ο Mark Rylance παραιτήθηκε από τη RSC σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη σχέση τους.

Ένα μήνα αργότερα, η Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τους δεσμούς της με την BP λόγω ανησυχιών για το κλίμα.

Η BP συνεχίζει ωστόσο, ως χορηγός του Βρετανικού Μουσείου, τώρα υπό το τιμόνι του νέου της προέδρου, του George Osborne.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 300 αρχαιολόγοι και ιστορικοί έγραψαν επιστολή στους υπεύθυνους του μουσείου καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη συνεργασία με την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές οργάνωσαν την τελευταία σειρά διαμαρτυριών παρουσιάζοντας ψεύτικα «σχέδια γεώτρησης στο Στόουνχεντζ».

Τη σχέση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της BP έχουν καταδικάσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο μουσείο ενώ η συνεργασία αυτή οδήγησε, εν μέρει στην παραίτηση μίας εκ των διαχειριστών του, της μυθιστοριογράφου Ahdaf Soueif.

Η Worth συμπλήρωσε πως «Η πίεση βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο επί του παρόντος αποφασίζει εάν θα ανανεώσει τη δική του συμφωνία χορηγίας με τη BP, για να περάσει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Catherine Opie φέρνει την queer προσωπογραφία στο κέντρο της National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Η Catherine Opie φέρνει την queer προσωπογραφία στο κέντρο της National Portrait Gallery

Η Catherine Opie παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη National Portrait Gallery. Το To Be Seen συγκεντρώνει 30 χρόνια δουλειάς και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ορατότητα και την εκπροσώπηση.
THE LIFO TEAM
Ο Harry Styles μιλά για τον θάνατο του Liam Payne: «Με έκανε να ξαναδώ τη ζωή μου»

Διεθνή / Ο Harry Styles μιλά για τον θάνατο του Liam Payne: «Με έκανε να ξαναδώ τη ζωή μου»

Ο Harry Styles δήλωσε ότι ο θάνατος του Liam Payne το 2024 τον ώθησε να επανεξετάσει τη ζωή του. Μιλώντας για το νέο του άλμπουμ, αναφέρθηκε στο πένθος, τη δημόσια έκθεση και τον τρόπο που τιμά τη μνήμη του πρώην συνεργάτη του.
THE LIFO TEAM
Να είναι γκέι»: Η Rosalía σχολιάζει με χιούμορ τι την ελκύει στους άντρες

Πολιτισμός / «Να είναι γκέι»: Η Rosalía σχολιάζει με χιούμορ τι την ελκύει στους άντρες

Η Rosalía απάντησε με χιούμορ ότι η ποιότητα που εκτιμά περισσότερο σε έναν άντρα είναι «να είναι γκέι», σε συνέντευξή της στο Spotify. Η ατάκα έγινε viral, ενώ η ίδια μίλησε και για την έλξη πέρα από τα στερεότυπα φύλου.
THE LIFO TEAM
BERLINALE TRICIA TUTTLE

Πολιτισμός / Berlinale: Η Tricia Tuttle παραμένει στη θέση της διευθύντριας του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου

Η Tuttle παραμένει στη θέση της παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης από κάποιους σκηνοθέτες στην πρόσφατη τελετή απονομής, με το φεστιβάλ να διευκρινίζει ότι οι «συστάσεις» του εποπτικού συμβουλίου δεν συνιστούν υποχρέωση επιβολής νέου κώδικα δεοντολογίας
THE LIFO TEAM
Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Πολιτισμός / Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Το Kunsthaus Zurich παρουσιάζει από 6 Μαρτίου έως 31 Μαΐου τη μεγάλη έκθεση «Laboratory of Lust» αφιερωμένη στον Βέλγο συμβολιστή Félicien Rops. Με έργα που συνδυάζουν ερωτισμό, σάτιρα και σατανική αλληγορία, ο καλλιτέχνης της belle époque επανεξετάζεται σήμερα μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης συζήτησης για το βλέμμα, την εξουσία και την αναπαράσταση του σώματος.
THE LIFO TEAM
Πριν το Girl Power: Η Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Πολιτισμός / Πριν το Girl Power: Η άγνωστη φωτογράφιση της Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Δύο χρόνια πριν το “Wannabe” και το παγκόσμιο Girl Power, η Geri Halliwell φωτογραφιζόταν ως Barbarella σε ένα λονδρέζικο σπίτι. Η εικόνα του 1994, τραβηγμένη από τη Soulla Petrou, επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, φωτίζοντας τη στιγμή πριν η ποπ περσόνα της Ginger Spice μετατραπεί σε παγκόσμιο brand.
THE LIFO TEAM
Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Πολιτισμός / Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Η Christina Applegate αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της ότι ο ρόλος της ως Kelly Bundy στο «Married… with Children» επιδείνωσε την ανορεξία της. Η ηθοποιός περιγράφει την πίεση να παραμένει «size 0» και επανεξετάζει τη σεξουαλικοποίηση των 90s sitcoms μέσα από τη σημερινή οπτική.
THE LIFO TEAM