Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η απάντηση στην απόφαση της επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ

κτιριο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Με σημερινή ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντά στην απόφαση της επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, την οποία γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με το κτίριο στην οδό Ερμού.

Με την απόφασή της, «η επιτροπή Αναστολών δεν έκρινε επί της ουσίας της υπόθεσης, δηλαδή επί της νομιμότητας και του κύρους της πράξης της υπουργού περί ανάκλησης της παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου της ιστορικής μας έδρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Προσδιορίζεται επίσης, η επιτροπή Αναστολών έκρινε «επί του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλε ο Σύλλογός μας, επικαλούμενος την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστεί από την άμεση έξωσή του». Εξήγησε παράλληλα ότι η εν λόγω βλάβη θα προκύψει από την «αντικειμενική αδυναμία του Συλλόγου να στεγάσει σε άλλον χώρο τη δράση του, τη φιλοξενία των μελών του (ξενώνας) και τα στοιχεία του κινητού του εξοπλισμού (όπως τη βιβλιοθήκη, το ιστορικό του αρχείο κ.α.)».

Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει πως «ακριβώς για την αποτροπή αυτής της ανεπανόρθωτης βλάβης, ο Σύλλογός μας, ήδη από 15.10.2023, είχε αιτηθεί προς το υπουργείο Πολιτισμού, την προσωρινή -μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης της πράξης της υπουργού- παραχώρηση εναλλακτικού χώρου στέγασης της δράσης και του κινητού του εξοπλισμού».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «επί του αιτήματος αυτού, ουδεμία απάντηση λάβαμε από το υπουργείο Πολιτισμού». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΣΕΑ αναμένει «από το υπουργείο Πολιτισμού να τηρήσει άμεσα τη δέσμευσή του και να παραχωρήσει στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων εναλλακτικό και κατάλληλο χώρο στέγασης της δράσης και του κινητού του εξοπλισμού, και της φιλοξενίας των μελών του, άλλως να αναλάβει την ευθύνη για την έκθεση σε άμεσο κίνδυνο πολύτιμων αντικειμένων και τεκμηρίων της επιστήμης της αρχαιολογίας και της ιστορίας του κλάδου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (όπως ιδίως της βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου του ΣΕΑ)».

Το ΣτΕ απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το κτίριο της Ερμού. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού είχε ανασταλεί η παραχώρηση του κτιρίου στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αφορμή υπήρξε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του για το Ναυάγιο της Πύλου, κάτι το οποίο είχε ως επακόλουθο την αυστηρή επιστολή της υπουργού στο σωματείο. Η Λίνα Μενδώνη κάλεσε τότε το σωματείο σε διαπραγμάτευση για την ενδεχόμενη παραχώρηση άλλου κτιρίου. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέσω της νομικής οδού και τελικά το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM