Σκωτία: Ο οίκος Dior παρουσίασε τη νέα του συλλογή στους κήπους του κάστρου Ντράμοντ

Σκωτία: Ο οίκος Dior παρουσίασε τη νέα του συλλογή στους κήπους ενός κάστρου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο οίκος Dior επέστρεψε στη Σκωτία για μία επίδειξη μόδας μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες.

Ο γαλλικός οίκος Dior εμπνευσμένος από την ιστορία της χώρας, πραγματοποίησε μία επίδειξη μόδας για τη συλλογή Cruise 2025 στους εντυπωσιακούς κήπους του Κάστρου Ντράμοντ στο Πέρθσαϊρ. Την επίδειξη παρακολούθησαν πολλές θαυμάστριές του, όπως η Τζένιφερ Λόρενς, η Ρόζαμουντ Πάικ και η Άνια Τέιλορ-Τζόι, σύμφωνα με το BBC. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο γαλλικός οίκος διοργάνωσε επίδειξη στη Σκωτία ήταν το 1955, όταν ο ιδρυτής του, Κριστιάν Ντιορ πραγματοποίησε δύο επιδείξεις, μία στο ξενοδοχείο Gleneagles στο Οτεράρντερ και μία στο Central Hotel της Γλασκώβης.

Η πρώτη παρουσίαση της συλλογής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου στους κήπους του κάστρου, που είναι γνωστοί και ως «Βερσαλλίες της Σκωτίας». Το συγκεκριμένο μέρος λειτούργησε ως σκηνικό για τους κήπους του γαλλικού ανακτόρου στην τηλεοπτική σειρά «Outlander».

Η διευθύντρια δημιουργικού τμήματος του οίκου, Μαρία Γκράτσια Κιούρι δήλωσε πως εμπνεύστηκε από την ιστορία της χώρα και τον πολιτισμό της και άνοιξε την επίδειξη με ρούχα με το χαρακτηριστικό καρό μοτίβο και την έκλεισε με μια παρέλαση αυλητών.

Σκωτία: Ο οίκος Dior παρουσίασε τη νέα του συλλογή στους κήπους ενός κάστρου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Oι φωτογραφίες από το σόου του Christian Dior το 1955 στο Gleneagles τυπώθηκαν σε κάποια ρούχα, με τους σχεδιαστές να τα περιγράφουν ως «είδος κινηματογραφικού μοντάζ». Μοντέλα ντυμένα με δαντέλες, μαύρο βελούδο και βιολετί καρό, με φορέματα με χάρτες της Σκωτίας γκέτες και με δημιουργίες σε παλέτα κίτρινου, μωβ και πράσινου συνέθεσαν έναν ονειρικό κόσμο σκωτσέζικου ρομαντισμού με πινελιές πανκ ανατροπών στην πασαρέλα ανάμεσα στα μαγευτικά τοπία του ιστορικού Κάστρου Ντράμοντ.

«Επισκέφτηκα τη Σκωτία πριν από πολλά χρόνια προτού ασχοληθώ με τη μόδα και τη βρήκα τόσο όμορφη, επέστρεψα με τη συγκεκριμένη ιδέα να κάνω μια επίδειξη εδώ, είναι ένα πολύ κινηματογραφικό μέρος» είπε η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας. «Ταυτόχρονα, με γοήτευσε η επιρροή του Κριστιάν Ντιορ. Έκανε περιοδεία στη Σκωτία και εντυπωσιάστηκε από το κιλτ, αλλά η ερμηνεία του ήταν πιο γαλλική… Κατά κάποιο τρόπο το σακάκι Bar και η φούστα είναι μια ερμηνεία του για το κιλτ» εξήγησε. Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι συνεργάστηκε με υφασματοποιούς στη Σκωτία, συμπεριλαμβανομένων των Harris Tweed και Johnstons of Elgin και σχεδιαστές.

Σκωτία: Ο οίκος Dior παρουσίασε τη νέα του συλλογή στους κήπους ενός κάστρου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

«Τα τελευταία 10 χρόνια μιλάμε μόνο για το brand όσον αφορά τη μόδα, αλλά θέλω να δείξω αυτά που κρύβονται πίσω από τo brand– τα εργοστάσια, τη γνώση» είπε η διευθύντρια δημιουργικού του οίκου στα παρασκήνια πριν από την επίδειξη. «Τα πάντα δεν γίνονται στο Παρίσι ή στο Μιλάνο, είναι μια παγκόσμια βιομηχανία. Έτσι, όταν μιλάμε για μόδα, ξεχνάμε πόσο πολύ είμαστε συνδεδεμένοι. Η συνεργασία είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους να κάνουμε πράγματα» ανέφερε.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Πολιτισμός / Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Με αφορμή την επιστροφή του μιούζικαλ The Last Ship στο West End, ο Στινγκ μίλησε για τη χαμένη περηφάνια των ναυπηγείων, την αποβιομηχάνιση και την ανδρική ενέργεια που, χωρίς κατεύθυνση, μπορεί να γίνεται τοξική.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Η τραγουδίστρια μίλησε για τα σχόλια γύρω από τις εμφανίσεις της και είπε ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν με την ιδέα πως φταίνε τα ίδια αν οι άνδρες σεξουαλικοποιούν το σώμα τους.
THE LIFO TEAM
Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Πολιτισμός / Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Ο ηθοποιός έστειλε επιστολή υπέρ του Καρλ Ρινς, σκηνοθέτη του 47 Ronin, ο οποίος πήρε εκατομμύρια από το Netflix για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Καλεσμένος στο podcast της Μισέλ Ομπάμα και του Κρεγκ Ρόμπινσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την AI στο Χόλιγουντ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή».
THE LIFO TEAM
Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM