Σε δημοπρασία βγαίνουν επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο

Σε δημοπρασία βγαίνουν επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
1

Η Γκρέτα Γκάρμπο δεν ήταν ένας εύκολος άνθρωπος. Ίσως διότι το «δαιμονικό» ταλέντο ποτέ δεν δίνεται στους ανθρώπους δίχως τα επίχειρά του. Τώρα, επανέρχεται στον αφρό των ημερών μέσω των επιστολών της. 

Η διάσημη σταρ έγραψε 36 επιστολές σε μια σουηδή φίλη της για την απέχθεια που της προκαλούσε το Μπέβερλι Χιλς και τους φόβους της για τις κριτικές των ταινιών της. Σε λίγες ημέρες θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο μαζί με ένα άλμπουμ προσωπικών φωτογραφιών της από τη Σουηδία.

Οι 36 επιστολές, που καλύπτουν περισσότερες από 100 σελίδες, θα βγουν στο σφυρί, μαζί με το άλμπουμ των φωτογραφιών, στις 12 Δεκεμβρίου σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο και η τιμή τους αναμένεται να φτάσει τις 20.000 λίρες (περίπου 23.000 ευρώ).

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός στο τμήμα βιβλίων του οίκου Sotheby's, δήλωσε στον Guardian: «Υπάρχει ένα σχεδόν αφόρητο βάθος θλίψης και μοναξιάς σε αυτές τις επιστολές. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμιά από αυτές δεν είναι υπογραμμένη–μία έχει τη λέξη «Ο Κλόουν» αντί για υπογραφή, σε άλλες υπάρχουν σκίτσα γυναικών. Η επιθυμία να παραμείνει στη σκιά, έξω από το προσκήνιο, είναι ακραία – το αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει κάτι πολύ, πολύ λάθος εδώ».

Οι επιστολές είχαν ως παραλήπτρια μια σουηδή κόμισσα, την Μάρτα Βαχτμάιστερ, και βρίσκονταν σε ένα κουτί που έμοιαζε με δερματόδετο τόμο. Μέσα σε αυτό το κουτί βρίσκονταν και κάποια γράμματα που είχε λάβει ο Γκάρμπο από κάποιον θαυμαστή της που είχε εμμονή μαζί της. 

Οι περισσότερες επιστολές γράφτηκαν με μολύβι σε φτηνό χαρτί και το μοναδικό δακτυλογραφημένο γράμμα απευθυνόταν στην κόρη του ζευγαριού με την υπογραφή GG. «Ίσως δεν έχετε λάβει το τηλεγράφημα που έστειλα όταν η μητέρα σας μάς άφησε. Εάν δεν το λάβατε, δεν θα μπορείτε να ξέρετε πόσο βαθιά λυπημένη ήμουν και είμαι. Οι γονείς σας σήμαιναν πάρα πολλά για μένα. Θα είναι στη μνήμη μου για πάντα».

Οι επιστολές έχουν μεταφραστεί από μια άλλη ειδικό του τμήματος, την Σεσιλί Γκάσχολμ, η οποία είναι Δανή αλλά μιλάει πολύ καλά Σουηδικά: «Πέρασα δυο μέρες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο μαζί τους και η θλίψη τους έφτασε πραγματικά σε μένα», δήλωσε, «Ανθρωποι κολλούσαν τα κεφάλια τους στην πόρτα και με ρωτούσαν αν ήμουν εντάξει και έπιανα τον εαυτό μου να λέει: «Φύγετε, αφήστε με μόνη».

Με πληροφορίες από Guardian 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια