Πρωτοφανής ανακάλυψη στην Αλβανία: Βρέθηκε τάφος του 3ου αιώνα μ.Χ. με επιγραφές στα ελληνικά

Πρωτοφανής ανακάλυψη στην Αλβανία: Βρέθηκε τάφος του 3ου αιώνα μ.Χ. με επιγραφές στα ελληνικά Facebook Twitter
0

Ένας μεγάλος ρωμαϊκός ταφικός θάλαμος, που χρονολογείται από τον 3ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Αλβανία. Η ανακάλυψη είναι η πρώτη του είδους της που εντοπίζεται στη βαλκανική χώρα, η οποία υπήρξε κάποτε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κάτοικοι της περιοχής εκεί στην Αλβανία ειδοποίησαν το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας όταν εντόπισαν περίεργους λίθους σε ένα οροπέδιο κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου, και οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια υπόγεια κατασκευή. Οι μεγάλες ασβεστολιθικές πλάκες του ταφικού θαλάμου έφεραν επιγραφές στα ελληνικά.

Ο επικεφαλής του έργου, Έρικσον Νικόλλι, δήλωσε: «Η επιγραφή μας λέει ότι το άτομο που είναι θαμμένο εδώ ονομαζόταν Γελλιανός – ένα όνομα χαρακτηριστικό της ρωμαϊκής εποχής». «Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του δεύτερου ατόμου, αλλά πιθανόν πρόκειται για συγγενή». Ο τάφος έχει διαστάσεις 9 μέτρα μήκος και 6 μέτρα πλάτος και θεωρείται τόπος ταφής πλούσιου ή αριστοκράτη, καθώς είναι πολύ πιο περίτεχνος από άλλους τάφους της περιοχής.

Πρωτοφανής ανακάλυψη στην Αλβανία: Βρέθηκε τάφος του 3ου αιώνα μ.Χ. με επιγραφές στα ελληνικά Facebook Twitter

Οι αρχές της Αλβανίας ήδη σχεδιάζουν την ανάδειξη του χώρου ως τουριστικό αξιοθέατο.

Η ομάδα του Νικόλλι χρησιμοποίησε πινέλα για να αποκαλύψει τις λεπτομερώς σκαλισμένες άκρες της λευκής οροφής και των τοίχων του θαλάμου.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν κι ένα ύφασμα κεντημένο με χρυσή κλωστή, το οποίο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν γυάλινα σκεύη και μαχαίρια

Σύμφωνα με τον Νικόλλι, ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον δύο φορές, μία φορά στην αρχαιότητα και μία ακόμη με χρήση βαρέων μηχανημάτων, για να μετακινηθεί ένας τεράστιος βράχος από την κορυφή του.

Το όνομα του νεκρού είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα αλλά έχει λατινική σημασία, ενώ μια δεύτερη επιγραφή δηλώνει ότι ο τάφος ήταν αφιερωμένος στον θεό Δία (Jupiter).

Οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν ερμηνεύσει τις επιγραφές σε κοντινούς λίθους, οι οποίοι πιθανόν ανήκουν σε άλλο μνημείο, πλέον καλυμμένο από καλαμπόκια και λατομεία.

Με πληροφορίες από SkyNews

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η JW Anderson διαψεύδει τη φήμη για συνεργασία με τη Zara

Πολιτισμός / Ο Τζόναθαν Άντερσον διαψεύδει τη φήμη για συνεργασία με τη Zara

Η JW Anderson διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη για επικείμενη συνεργασία με τη Zara. Η πληροφορία είχε ξεκινήσει από ανώνυμη πηγή στο DeuxMoi και μέσα σε λίγες ώρες είχε αρχίσει να αναπαράγεται online.
THE LIFO TEAM
Η ξηρασία άδειασε τον Τίβερη και ξαναφάνηκε η γέφυρα του Νέρωνα

Πολιτισμός / Η ξηρασία άδειασε τον Τίβερη και ξαναφάνηκε η γέφυρα του Νέρωνα

Η χαμηλή στάθμη του Τίβερη αποκάλυψε ξανά στη Ρώμη τα ερείπια της γέφυρας του Νέρωνα, κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο ποταμός ρέει πλέον περίπου στο μισό του ιστορικού μέσου όρου για τον Ιούλιο.
THE LIFO TEAM
Ένας Πικάσο κλάπηκε το 1961 και τώρα το Guggenheim πάει στα δικαστήρια για να τον πάρει πίσω

Πολιτισμός / Ένας Πικάσο κλάπηκε το 1961 και τώρα το Guggenheim πάει στα δικαστήρια για να τον πάρει πίσω

Ο πίνακας εξαφανίστηκε από πανεπιστήμιο, αναζητήθηκε από το FBI και έμεινε άφαντος για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Εμφανίστηκε ξανά όταν ερευνητής του Christie’s τον εξέταζε για ιδιωτική πώληση.
THE LIFO TEAM