Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια

Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς πρέπει να έμοιαζε ο μυθικός Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πριν από 3.300 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του, ομάδες από την Αυστραλία, την Ιταλία και τη Βραζιλία κατάφεραν να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο ιταλικό περιοδικό Anatomy and Embryology.

«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο» δήλωσε ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και συγγραφέας της μελέτης, Cicero Moraes. «Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή, παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα» επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τον Moraes, η ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του πρώην Φαραώ, καθιστώντας τη μοντελοποίηση πολύ δύσκολη. Η ομάδα, όμως, μπόρεσε να αποκτήσει αρχεία από προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν αναφορές σε μετρήσεις κρανίων καθώς και φωτογραφίες του «Τουτ», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, ο οποίος κυβέρνησε από το 1332 έως το 1323 π.Χ.

Ο ίδιος σημείωσε πως χρειάστηκε ενδελεχής μελέτη και συνδυασμός πολλών πληροφοριών για να προκύψει το 3D μοντέλο του κρανίου. «Με τα δεδομένα των αναλογιών και κάποιες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών» εξήγησε. 

Ο γραφίστας αποκάλυψε ότι τα πάντα, από «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και την μπροστινή πλευρά της μύτης» δημιουργήθηκαν από προηγούμενες τομογραφίες.

«Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που διεξήχθησαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταγωγές» συνέχισε ο σχεδιαστής, προσθέτοντας ότι δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους χρησιμοποιήθηκαν για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου.

Μεγάλο μέρος της ιστορίας του βασιλιά Τουταγχαμών παραμένει μυστήριο. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ο Αιγύπτιος βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 9 ετών και κυβέρνησε τη χώρα για 10 χρόνια, πριν πεθάνει στα 19 του χρόνια, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο ταφικός θάλαμος του Τουτ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρίσκεται βαθιά κάτω από την Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου και αποτελεί μέχρι και σήμερα πόλο έλξης για όσους θέλουν να ξετυλίξουν την ιστορία του. 

Ο Michael Habicht, αιγυπτιολόγος, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το μοντέλο τους είναι αρκετά παρόμοιο με ένα που είχε φτιαχτεί το 2005. 

«Η ανακατασκευή μας είναι εκπληκτικά κοντά σε εκείνη που έγινε από μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια» δήλωσε ο Habicht. «Ανταποκρίνεται, επίσης, στις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον ταφικό του θησαυρό». 

Ο βασιλιάς Τουτ δεν είναι ο πρώτος Αιγύπτιος μονάρχης που αναδημιουργείται ψηφιακά. Το 2018, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκάλυψαν μια ψηφιακή ανακατασκευή του προσώπου της βασίλισσας Νεφερτίτης, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι η προτομή «ήταν πολύ λευκή». 

Η αινιγματική βασίλισσα φημολογείται επίσης ότι θάφτηκε κοντά στον βασιλιά Τουταγχαμών, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει αυτή τη θεωρία.

Με πληροφορίες από New York Post

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Πολιτισμός / Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί
NEWSROOM