Πώς προέκυψε ο μύθος του φιλιού κάτω από το γκι

Πώς προέκυψε ο μύθος του φιλιού κάτω από το γκι Facebook Twitter
«Naval Manoeuvres» / William Small / Getty Images
0

Το γκι έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα και πρωταγωνιστεί σε σχεδόν κάθε γωνιά των στολισμένων σπιτιών και καταστημάτων.

Μέσα στα χρόνια, η καθιέρωση του φυτού συνδέθηκε με έναν μύθο, το «Kiss Under the Mistletoe», δηλαδή «Το φιλί κάτω από το γκι». Γιατί όμως τα ζευγάρια που βρίσκονται κάτω από στολισμό γκι, είθισται να ανταλλάσσουν ένα φιλί;

Η ιστορία δίνει αρκετές εκδοχές για τη ρίζα του μύθου. Η επικρατέστερη από αυτές, χρονολογείται στη σκανδιναβική μυθολογία.

Στη Νορβηγία, το γκι αποτελούσε σύμβολο αγάπης και ειρήνης. Όταν η θεά Φριγκ, θεά του γάμου, της μητρότητας, της γονιμότητας, της αγάπης, της διαχείρισης του νοικοκυριού και των οικιακών τεχνών, έχασε τον γιο της, τον θεό Μπαλντρ, από ένα βέλος που ήταν φτιαγμένο από γκι, πήρε μια απόφαση. Ορκίστηκε ότι το γκι δεν θα χρησιμοποιούνταν ποτέ ξανά ως όπλο. Αντίθετα, υποσχέθηκε ότι θα φέρνει μόνο αγάπη: όσοι περνούσαν κάτω από το γκι θα έπρεπε να φιλιούνται ως ένδειξη ειρήνης και αγάπης.

Το Γκι στη Χριστουγεννιάτικη Παράδοση

Η πιο σύγχρονη εκδοχή για την προέλευση του μύθου με το φιλί κάτω από το γκι, εντοπίζεται στην παράδοση, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στη Λογοτεχνία το 18ου και 19ου αιώνα, οι συγγραφείς επεκτάθηκαν στην παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι, με έντονο κοινωνικό σχολιασμό και χιούμορ.

Στο μυθιστόρημά του The Pickwick Papers (1837), ο Dickens περιγράφει σκηνές από εορτασμούς, όπου νέες γυναίκες φαινομενικά αντιστέκονται στα φιλιά κάτω από το γκι. Οι περιγραφές του, ωστόσο, γίνονται με χιούμορ και υπονοούν ότι η αντίσταση είναι περισσότερο μια θεατρική πράξη παρά σοβαρή απόρριψη. Οι γυναίκες «φωνάζουν, τρέχουν σε γωνίες, απειλούν, διαμαρτύρονται» αλλά τελικά παραδίδονται και αποδέχονται το φιλί.

Μια εικονογραφία,  «Naval Manoeuvres» του William Small, από το 1794, παρουσιάζει μια σκηνή σε κουζίνα, όπου υπηρέτες ετοιμάζονται για ένα φιλί κάτω από το γκι. Η λεζάντα σχολιάζει τον «Saucy Joe», ο οποίος φέρεται να φίλησε την «Bridget the Cook».

Πώς προέκυψε ο μύθος του φιλιού κάτω από το γκι Facebook Twitter
«Naval Manoeuvres» / William Small / Getty Images

Με πληροφορίες από Time

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ