Πορτρέτα από βασίλισσες του παρελθόντος και του παρόντος για πρώτη φορά σε έκθεση για το πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Portraits of queens past and present to go on show to mark platinum jubilee Facebook Twitter
Φωτ.: Lightness of Being, δωρεά του Chris Levine/ EPA
0

Πορτρέτα Βρετανών βασιλισσών από τη Μαρία την Α΄ του Οίκου των Τυδώρ έως την Ελισάβετ Β', όλα από ιδιωτικές συλλογές, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε μία έκθεση με αφορμή τους εορτασμούς του πλατινένιου  ιωβηλαίου.

Το πορτρέτο της Αρμάδας της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, που μνημονεύει την αποτυχημένη εισβολή της Ισπανίας στην Αγγλία το 1588, ένας σπάνιος σύγχρονος πίνακας της Μαρίας Α' και η εικόνα της σημερινής μονάρχη, της Βασίλισσας Ελισάβετ υπό τους έντονους χρωματισμούς του Άντι Γουόρχολ, έργο του 1985, είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης έργων με τις επτά βασίλισσες της Βρετανίας.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's του Λονδίνου από τις 28 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης μιας σειρά από 50 τιάρες, δάνεια από αριστοκρατικούς οίκους βρετανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης, που χαρτογραφούν την ιστορία των μεγαλοπρεπών κοσμημάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν εισήχθησαν στην αυλική μόδα από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και την Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια εντυπωσιακή διαμαντένια τιάρα από τη δεκαετία του 1880, με περίτεχνες κυλινδρικές και φυλλώδεις λεπτομέρειες, και μια εξαιρετική τιάρα σε τιρκουάζ με ένα διαμάντι από τους Van Cleef & Arpels από τη δεκαετία του 1960.

Οι εκθέσεις αποτελούν μέρος των εορτασμών για το ιωβηλαίο της Ελισάβετ από τον οίκο Sotheby's σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin.

Εκτός από εκδηλώσεις μουσικής και τεχνών, στην έκθεση θα μιλήσουν η ηθοποιός Joanna Lumley, ο συγγραφέας Michael Morpurgo και ο ιστορικός Tristram Hunt.

Σε παράλληλη έκθεση με σπάνια χειρόγραφα, περιλαμβάνεται επίσης το ένταλμα θανάτου του Thomas Percy, του 7ου κόμη του Northumberland, υπογεγραμμένο από την Ελισάβετ Α' και σφραγισμένο με τη μυστική της σφραγίδα, που δάνεισε το Κάστρο Alnwick.

Στην βιβλιοθήκη του Wormsley, θα φιλοξενηθεί ακόμη έκθεση με σκληρόδετα βιβλία για την Ελισάβετ Α', τη Βασίλισσα Άννα και την Ελισάβετ Β'. Αυτά περιλαμβάνουν το έργο του Αρχιεπισκόπου Matthew Parker για την Ελισάβετ Α' με το έμβλημά της στο εξώφυλλο, μια κεντημένη Βίβλο με ασημένιες και χρυσές κλωστές με τα αρχικά της βασίλισσας Άννας στο εξώφυλλο και μια λεπτοδεμένη Βίβλος για την Ελισάβετ Β΄, ένα από τα 25 ειδικά αντίγραφα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την στέψη της βασίλισσας στις 2 Ιουνίου 1953.

Η σειρά εκδηλώσεων κορυφώνεται σε μια επετειακή δημοπρασία στις 29 Ιουνίου, αφιερωμένη στα καλύτερα της βρετανικής τέχνης από τους παλιούς δασκάλους μέχρι τους κολοσσούς του 20ου αιώνα και μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που εργάζονται ακόμα σήμερα.

«Η Βρετανία είναι γνωστή για τη δημιουργικότητά της και η Βασίλισσα ήταν στο τιμόνι της – τόσο ως θεματοφύλακας μιας συλλογής παγκόσμιας κλάσης όσο και ως έμπνευση για καλλιτέχνες, σχεδιαστές και άλλους», δήλωσε η Φράνσις Κρίστι, η αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby's σε Βρετανία και Ιρλανδία.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα γίνει η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης, που θα γιορτάσει τα 70 χρόνια στο θρόνο, η τέλεια ευκαιρία για τον οίκο Sotheby's - με τη μοναδική μας θέση στο τιμόνι τόσο της τέχνης όσο και της πολυτέλειας- να γιορτάσει τη δημιουργικότητα σε όλες τις μορφές της, τέχνη, μουσική, λογοτεχνία, φαγητό, μόδα».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ