Πομπηία: Ο Πρίαπος ζυγίζει το τεράστιο πέος του - Ένα αρχαίο σπίτι με ερωτικές τοιχογραφίες αποκαλύπτεται

Πομπηία: Ο Πρίαπος ζυγίζει το τεράστιο πέος του - Ένα αρχαίο σπίτι με ερωτικές τοιχογραφίες αποκαλύπτεται Facebook Twitter
Το σπίτι των Vettii που οποίο καταπλακώθηκε μαζί με την υπόλοιπη πόλη από την ηφαιστειακή τέφρα που ξερνούσε ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ.. Φωτο: via Instagram
0

Ένα τεράστιο, αρχαίο σπίτι που κοσμείται με ερωτικές τοιχογραφίες άνοιξε ξανά στην αρχαία πόλη της Πομπηίας μετά από 20ετή συντήρηση. Το σπίτι των Vettii -το οποίο καταπλακώθηκε μαζί με την υπόλοιπη πόλη από την ηφαιστειακή τέφρα που ξερνούσε ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ.- παρουσιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου από τον Gabriel Zuchtriegel, τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Το σπίτι, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., ανήκε στους Aulus Vettius Restitutus και Aulus Vettius Conviva, πρώην δούλους που όταν απελευθερώθηκαν, πλούτισαν ως έμποροι κρασιού και όπως όλα δείχνουν δεν έκρυβαν την επιτυχία τους.

Μια τοιχογραφία στην είσοδο απεικονίζει τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας, με ένα τεράστιο πέος που μετρά το βάρος του σε μια ζυγαριά με αντίβαρο ένα σακούλι χρήματα, ενώ πίσω μια φρουτιέρα γεμάτη καρπούς μοιάζει με το κέρας της Αμάλθειας. Η τοιχογραφία αντικατοπτρίζει τον πλούτο των ιδιοκτητών, αλλά διώχνει και το κακό μάτι από το οποίο ο θεός προστάτευε τα σπίτια.

Στην τραπεζαρία, γνωστή ως αίθουσα του Πενθέα, μια τοιχογραφία απεικονίζει τον Ηρακλή σε παιδική ηλικία να συνθλίβει δύο φίδια. «Προφανώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να δείξουν τη νέα τους οικονομική θέση αλλά και την κουλτούρα τους μέσω των ελληνικών μυθολογικών έργων περίπου λέγοντας "τα καταφέραμε" και ανήκουμε και εμείς στην ελίτ», δήλωσε ο Zuchtriegel.

Τεράστιο Πέος-Πομπηία Facebook Twitter
Η κατοικία αντιπροσωπεύει το κατ' εξοχήν domus της Πομπηίας, όχι μόνο λόγω των εξαιρετικής σημασίας τοιχογραφιών, αλλά και λόγω της διαρρύθμισης και της αρχιτεκτονικής της. Φωτο: via Instagram

Η κατοικία αντιπροσωπεύει το κατ' εξοχήν domus της Πομπηίας, όχι μόνο λόγω των εξαιρετικής σημασίας τοιχογραφιών, αλλά και λόγω της διαρρύθμισης και της αρχιτεκτονικής της.

Η Stefania Giudice, η διευθύντρια αποκατάστασης των τοιχογραφιών, αποκάλυψε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε παραφίνη στην προσπάθεια να συντηρήσουν τις τοιχογραφίες με την πάροδο των ετών, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν «πολύ θολές». Η διαδικασία προκάλεσε τη δημιουργία στρωμάτων κεριού στους τοίχους, τα οποία συντηρούσαν τις τοιχογραφίες.

Το έργο ανακαίνισης του συγκεκριμένου σπιτιού αποτελεί την τελευταία φάση της αναβάθμισης της Πομπηίας.

Τεράστιο Πέος-Πομπηία Facebook Twitter
Τοιχογραφία σε δωμάτιο του σπιτού των Vettii. Φωτο: via Instagram
Τεράστιο Πέος-Πομπηία Facebook Twitter
Τοιχογραφία με τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας. Φωτο: via Instagram

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόδειγμα πολιτισμού ή άντρο της ακολασίας, η Πομπηία παραμένει η ενεργή φλέβα της Ιστορίας

Πολιτισμός / Υπόδειγμα πολιτισμού ή άντρο της ακολασίας, η Πομπηία παραμένει η ενεργή φλέβα της Ιστορίας

Η «Χαμένη Πόλη» εξακολουθεί να γοητεύει τους ερευνητές και έχει πολλά ακόμη να δώσει μέσα από τη μεγαλύτερη ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ, τα τελευταία 70 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ συγκίνησαν το κοινό στην πρεμιέρα του «Deliver Me From Nowhere»

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ συγκίνησαν το κοινό στην πρεμιέρα του «Deliver Me From Nowhere»

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γουόρεν Ζέινς που κυκλοφόρησε το 2023 και εστιάζει στη δημιουργία του άλμπουμ «Nebraska» (1982) το οποίο ηχογράφησε ο Σπρίνγκστιν στο δωμάτιο του στο Κολτς Νεκ του Νιου Τζέρσεϊ σε ένα τετρακάναλο κασετόφωνο
LIFO NEWSROOM
Ντάριο Αρτζέντο: Ο «Χίτσκοκ της Ιταλίας» με τα λοξά πλάνα που προκαλούσε πανικό στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Ντάριο Αρτζέντο: Ο «Χίτσκοκ της Ιταλίας» με τα λοξά πλάνα που προκαλούσε πανικό στις κινηματογραφικές αίθουσες

Ο Ντάριο Αρτζέντο που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τα 85 του χρόνια έχει πλέον αποσυρθεί από τα κινηματογραφικά πλατό εδώ και τρία χρόνια, καθώς πέρα από το εμπόδιο της ηλικίας του απογοητεύτηκε και από την αποδοχή που είχε η τελευταία του ταινία «Μαύρα Γυαλιά»
LIFO NEWSROOM
Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Έφτασαν Γιώργος Λάνθιμος και Έμα Στόουν - Ο σκηνοθέτης φορούσε καρφίτσα με παλαιστινιακή σημαία

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Έφτασαν Γιώργος Λάνθιμος και Έμα Στόουν - Ο σκηνοθέτης φορούσε καρφίτσα με παλαιστινιακή σημαία

«Μου αρέσει να δουλεύω με τον Γιώργο» δήλωσε η Έμα Στόουν - «Η ταινία δείχνει τι συμβαίνει τώρα στην κοινωνία» τόνισε ο σκηνοθέτης
LIFO NEWSROOM