Ο δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι ένα νέο μουσείο που θα ευθυγραμμίζεται με το γαλλικό ίδρυμα θα ανοίξει στις αρχές του 2024 στο Νιου Τζέρσεϊ και θα χρησιμεύσει ως «διεπιστημονικό εργαστήριο τέχνης» με στόχο την πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Το νέο μουσείο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα θα περιλαμβάνει εκθέσεις με έργα από τις συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Πομπιντού, καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων «στο σταυροδρόμι όλων των επιστημών».

 

Το Πομπιντού στο Παρίσι έχει προγραμματίσει να κλείσει τις πόρτες του από τα τέλη του 2023 έως το 2027 για ανακαίνιση και αναβάθμιση των παλαιών υποδομών του.

 

Το νέο μουσείο θα δημιουργηθεί στο Pathside Building των 58.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τζέρσεϊ Σίτι, που χτίστηκε το 1912 και βρίσκεται στην πλατεία Journal, κοντά πολλές γραμμές μετρό και τραίνων και έχει σαν στόχο να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την περιοχή της Νέας Υόρκης.

 

Η Πόλη του Τζέρσεϊ απέκτησε το κτίριο το 2017 και ο σχεδιασμός του νέου μουσείου θα επιβλέπεται από τη διάσημη αρχιτεκτονική εταιρεία OMA και τον Jason Long. Είναι η πρώτη συνεργασία του Cente Pompidou σε έναν νέο τόπο στη Βόρεια Αμερική. Το Πομπιντού έχει ήδη παραρτήματα στις Βρυξέλλες, το Μετς, τη Σαγκάη και τη Μάλαγα στην  Ισπανία.

 

Ο δήμαρχος του Τζέρσεϊ Σίτι δήλωσε ότι το έργο θα ενισχύσει την κατάσταση της περιοχής και θα την αναδείξει ως πολιτιστικό στέλεχος της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

 

Το "Center Pompidou x Jersey City" είναι η πρώτη και μοναδική συνεργασία της Βόρειας Αμερικής για τον παρισινό θεσμό, μάλιστα είναι και η μόνη φορά που η συμφωνία έχει υπογραφεί από απόσταση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο Πομπιντού ανοίγει «παράρτημα» στο Νιου Τζέρσεϊ
Το κτήριο χτίστηκε το 1912. Φωτο: Courtesy OMA