Για τρία χρόνια τελικά το Center Pompidou, ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά κέντρα της Γαλλίας και της Ευρώπης, με χιλιάδες έργα από το 1870 και μετά από εκατοντάδες μεγάλες εκθέσεις θα κλείσει για ανακαίνιση που θα διαρκέσει από το τέλος του 2023 έως το τέλος του 2026.

 

Το μουσείο των Ρέντζο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν παρουσιάστηκε, ένα «περίεργο» και πολύ μοντέρνο για την περιοχή κτίριο, διαφανές, με εμφανείς σωλήνες κόκκινους, πράσινους, μπλε και κίτρινους που ακολουθούν τη ροή του κτιρίου και την τεράστια μηχανική κυλιόμενη σκάλα, γνωστή ως «κάμπια».

 

Σήμερα σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης του Παρισιού, και είναι το πολιτιστικό κέντρο που καθόρισε και την αστική κουλτούρα της περιοχής. Θα ανοίξει σύμφωνα με τον προγραμματισμό για τους εορτασμούς των 50 ετών λειτουργίας του το 2027. Η τελευταία έκθεση πριν κλείσει όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι αφιερωμένη στα σχέδια του Πικάσο.

 

Οι ανακαινίσεις θα στοιχίσουν 200 εκατομμύρια ευρώ και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Serge Lasvignes η τεράστια συλλογή του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης δε θα είναι αόρατη.

 

Το «Μπομπούρ» όπως αποκαλούν χαϊδευτικά οι Γάλλοι το κέντρο Πομπιντού, θα εκθέσει 120.000 έργα της συλλογής του σε όλη τη Γαλλία σε μια μεγάλη «επιχείρηση» με στόχο να κάνει ένα άνοιγμα στο μεγάλο κοινό της Γαλλίας, στο οποίο ανήκει η μεγάλη συλλογή του.

 

Ο κύβος ερρίφθη, το αγαπητό σε όλους Centre Pompidou στο Παρίσι κλείνει για 3 χρόνια
Οι εμφανείς μπλε σωλήνες στο εξωτερικό του κτιρίου | courtesy of Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP)

 

Η μεγαλύτερη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη, θα ταξιδέψει από άκρη σε άκρη σε όλη τη Γαλλία και ήδη έχει αποφασιστεί ότι ένας σημαντικός σταθμός της έκθεσης των έργων την επόμενη τριετία θα είναι το Pompidou-Metz, ένα μουσείο του Shigeru Ban στη βορειοανατολική Γαλλία. Το Πομπιντού θέλει να σφυρηλατήσει τις σχέσεις του με τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να μην αποχωριστεί τα αριστουργήματα της συλλογής του όσο είναι ανοιχτό στο κοινό. 

 

Το 2025, θα ανοίξει ένα «εργοστάσιο τέχνης» στο Massy, ​​ένα νότιο προάστιο του Παρισιού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Silicon Valley της Γαλλίας λόγω του συνόλου των νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας που θα εγκατασταθούν εκεί. Ο κόμβος των 22.000 τ.μ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και την αποκατάσταση έργων τέχνης του μουσείου καθώς και για έρευνα σε συνεργασία με το κοντινό Πανεπιστήμιο Paris-Saclay. Θα φιλοξενήσει επίσης έναν «πειραματικό πολιτιστικό χώρο» 2.500 τ.μ. για εκθέσεις, ζωντανές παραστάσεις, συνέδρια, προβολές ταινιών και εργαστήρια που θα είναι και το επίκεντρο της δράσης του Μπομπούρ στο Παρίσι.

 

Η ανακαίνιση είναι ένα έργο που διασφαλίζει ένα μέλλον για το Κέντρο Πομπιντού για να παραμείνει ένα παγκόσμιο έμβλημα της νεωτερικότητας της αρχιτεκτονικής. Στη διάρκεια της ανακαίνισης του κτιρίου θα βελτιωθούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης ώστε το μουσείο να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον και θα αφαιρεθεί ο αμίαντος που υπάρχει στην κατασκευή.

 

Ο κύβος ερρίφθη, το αγαπητό σε όλους Centre Pompidou στο Παρίσι κλείνει για 3 χρόνια
Η "κάμπια" η κυλιόμενη μηχανική σκάλα που οδηγεί στους έξι ορόφους του κτιρίου | courtesy of Renzo Piano Building Workshop