Στα 60 της χρόνια «έφυγε» από τη ζωή η ζωγράφος Τζούλι Γκριν, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών.

 

Την είδηση θανάτου της Γκριν επιβεβαίωσε η γκαλερί της ζωγράφου Upfor. Όπως αναφέρει το CNN, η καλλιτέχνις, καθηγήτρια Τέχνης στο Oregon State University, είχε υλοποιήσει μια ιδέα διαφορετική, με καταδικασμένους θανατοποινίτες. Η συλλογή ονομάζεται The Last Supper και πρόκειται για σειρά κεραμικών πιάτων σε φούρνο σε μπλε σε λευκό χρώμα με ζωγραφισμένες εικόνες των τελευταίων γευμάτων των κρατουμένων.

 

Πέθανε στα 60 της η καλλιτέχνις Τζούλι Γκριν -Ζωγράφιζε σε πιάτα τα τελευταία γεύματα των θανατοποινιτών

 

Τον Σεπτέμβριο, η Γκριν ολοκλήρωσε το έργο, το οποίο διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελείτο από 1.000 πιάτα, για να φωτίσει τις περίπλοκες συναισθηματικές αποφάσεις όσων αντιμετωπίζουν επικείμενο θάνατο, καθώς και τις φυλετικές και ιστορικές επιπτώσεις της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. 

 

«Τα γεύματα εξανθρωπίζουν την ποινή του θανάτου», είχε δηλώσει η ίδια το 2020 για την έκθεση Bellevue. Το αρχικό πλάνο της Γκριν ήταν να ζωγραφίζει 50 πιάτα το χρόνο έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργήσουν τη θανατική ποινή, αλλά καθώς η ασθένεια της προχωρούσε, η καλλιτέχνις αποφάσισε να ολοκληρώσει τη σειρά με 1000 έργα.

 

«Τα μενού παρέχουν πληροφορίες για την περιοχή, τη φυλή και το οικονομικό υπόβαθρο», είχε αναφέρει. Η ιδέα να ασχοληθεί με τα τελευταία γεύματα των φυλακισμένων της ήρθε όταν παρατήρησε ότι τα ειδησεογραφικά μέσα ασχολούνται με το ζήτημα, ως μέρος της είδησης.

 

Πέθανε στα 60 της η καλλιτέχνις Τζούλι Γκριν -Ζωγράφιζε σε πιάτα τα τελευταία γεύματα των θανατοποινιτών

 

Τα κεραμικά αφηγούνται μια ιστορία. Κάποια δημιουργήθηκαν την ημέρα της εκτέλεσης, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις, η Γκριν έψαχνε σε αρχεία για βρει τι είχαν ζητήσει ως τελευταίο γεύμα. Ένα έργο παρουσιάζει τα γεύματα δύο μαύρων εφήβων του Μισισιπή, οι οποίοι, το 1947, έφαγαν τηγανητό κοτόπουλο και καρπούζι πριν τους στείλουν στην ηλεκτρική καρέκλα για φόνο. Σε περιπτώσεις που ένας κρατούμενος δεν ζήτησε τίποτα, η Γκριν ζωγράφιζε τη λέξη «Τίποτα» ή το κείμενο που κατέγραφαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

 

«Είμαι άνθρωπος του φαγητού», είχε πει η Γκριν στους New York Times το 2013. «Το φαγητό ήταν πάντα μια εορταστική συνήθεια για μένα. Αυτό είναι ένα κομμάτι του γιατί όλο αυτό είναι τόσο ενδιαφέρον για εμένα, επειδή υπάρχει αντίθεση», είχε συμπληρώσει. Τα πρώτα 800 πιάτα από το «Μυστικό Δείπνο» εκτίθενται στο Bellevue Arts Museum στην Ουάσιγκτον, όπου θα παραμείνουν μέχρι τον Ιανουάριο.