ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης Facebook Twitter
0

Πέθανε ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Κακουλίδης σε ηλικία 65 ετών.

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και ήταν γιος του ζωγράφου Δημήτρη Κακουλίδη και εγγονός γλύπτη.

Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή "Λίμπερτυ", μια αναφορά στα ταξίδια του, από τις εκδόσεις "Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου". Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και έκανε 8 ατομικές εκθέσεις (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003, Booze Κooperativa 2010, Ποντοπόρος στην Πάρο 2010, Ιανός 2011, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012 & 2014).

Ποίησή του μελοποίησαν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος και ο Μάριος Στρόφαλης. Η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας είχε εκδώσει το 2012 έναν συγκεντρωτικό τόμο με την ποίησή του (Ποίηση 1979-2012).

Το 1992 εκδόθηκαν τρεις συνομιλίες με τον ποιητή Νίκο Καρούζο με τίτλο Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (Καστανιώτης 1992) ενώ βιβλίο του με κείμενα πολιτικής και καθημερινότητας Το απόλυτο Ρόδο εκδόθηκε το 2005.

Έγραψε τις ποιητικές συλλογές: Λίμπερτυ, Κείμενα 1979 / Ρόπτρον 1986, Μουσουλμάνος δρόμος, Άγρα 1983, Η αίρεση της τίγρης, Άγρα 1984, Η προσευχή του Τζορντάνο Μπρούνο, Καστανιώτης 1986, Οι σημειώσεις ενός ζηλωτή, Καστανιώτης 1988, Το χρώμα της ορχήστρας, Καστανιώτης 1989, Το παλιό ποίημα του, Ευαγγελισμού, Δελφίνι 1992 / Αρμός 1998, Μονσινιόρ, Καστανιώτης 1996, Η αλήθεια που δεν υπάρχει (συγκεντρωτικός τόμος με όλα τα έργα του μέχρι το 1999), Εξάντας 1999, Ο πειρασμός της μάχης, Εξάντας 2000, Ωδή σ’ ένα τριανταοχτάρι, Εξάντας 2001, Το τραγούδι του φαύνου, Εξάντας 2003, Καθωσπρέπει σκέψεις, Εξάντας 2004, Μακάρια πληγή, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014

Ως πεζογράφος έγραψε τα αφηγήματα Το σύνδρομο του Παρθένη, Καστανιώτης 1991, Φαλαμπέλα, Καστανιώτης 1995, Η σειρήνα της Ομόνοιας, Εξάντας 2002 και τα έργα , Ιστορίες που βγήκαν αληθινές, Futura 2004, Η λέσχη της στιγμής (μυθιστόρημα), Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη 2009, Περί αλητείας (διηγήματα), Κέδρος 2011 και τα θεατρικά έργα Τα μάτια του βασιλιά, Πατάκης 1998 και Ο Μπαλτάσαρ μίλησε, Παρουσία 2010 / Ποντοπόρος 2013 .

Πολιτισμός
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM
Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Πολιτισμός / Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Η έκθεση "William Blake: The Age of Romantic Fantasy" στη National Gallery of Ireland παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του Blake και των συγχρόνων του, φέρνοντας στο Δουβλίνο έναν κόσμο ρομαντικής φαντασίας, γοτθικού τρόμου, πολιτικής αναταραχής και πνευματικής έντασης
THE LIFO TEAM
Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Πολιτισμός / Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Η μεγάλη έκθεση The 90s: Art and Fashion στην Tate Britain, σε επιμέλεια του πρώην αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, φέρνει στο ίδιο πεδίο την τέχνη, τη μόδα και την κουλτούρα των κλαμπ, επιχειρώντας μια νέα ανάγνωση της δεκαετίας πέρα από το απλουστευτικό αφήγημα της Cool Britannia.
THE LIFO TEAM