Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης Facebook Twitter
0

Πέθανε ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Κακουλίδης σε ηλικία 65 ετών.

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και ήταν γιος του ζωγράφου Δημήτρη Κακουλίδη και εγγονός γλύπτη.

Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή "Λίμπερτυ", μια αναφορά στα ταξίδια του, από τις εκδόσεις "Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου". Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και έκανε 8 ατομικές εκθέσεις (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003, Booze Κooperativa 2010, Ποντοπόρος στην Πάρο 2010, Ιανός 2011, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012 & 2014).

Ποίησή του μελοποίησαν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος και ο Μάριος Στρόφαλης. Η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας είχε εκδώσει το 2012 έναν συγκεντρωτικό τόμο με την ποίησή του (Ποίηση 1979-2012).

Το 1992 εκδόθηκαν τρεις συνομιλίες με τον ποιητή Νίκο Καρούζο με τίτλο Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (Καστανιώτης 1992) ενώ βιβλίο του με κείμενα πολιτικής και καθημερινότητας Το απόλυτο Ρόδο εκδόθηκε το 2005.

Έγραψε τις ποιητικές συλλογές: Λίμπερτυ, Κείμενα 1979 / Ρόπτρον 1986, Μουσουλμάνος δρόμος, Άγρα 1983, Η αίρεση της τίγρης, Άγρα 1984, Η προσευχή του Τζορντάνο Μπρούνο, Καστανιώτης 1986, Οι σημειώσεις ενός ζηλωτή, Καστανιώτης 1988, Το χρώμα της ορχήστρας, Καστανιώτης 1989, Το παλιό ποίημα του, Ευαγγελισμού, Δελφίνι 1992 / Αρμός 1998, Μονσινιόρ, Καστανιώτης 1996, Η αλήθεια που δεν υπάρχει (συγκεντρωτικός τόμος με όλα τα έργα του μέχρι το 1999), Εξάντας 1999, Ο πειρασμός της μάχης, Εξάντας 2000, Ωδή σ’ ένα τριανταοχτάρι, Εξάντας 2001, Το τραγούδι του φαύνου, Εξάντας 2003, Καθωσπρέπει σκέψεις, Εξάντας 2004, Μακάρια πληγή, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014

Ως πεζογράφος έγραψε τα αφηγήματα Το σύνδρομο του Παρθένη, Καστανιώτης 1991, Φαλαμπέλα, Καστανιώτης 1995, Η σειρήνα της Ομόνοιας, Εξάντας 2002 και τα έργα , Ιστορίες που βγήκαν αληθινές, Futura 2004, Η λέσχη της στιγμής (μυθιστόρημα), Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη 2009, Περί αλητείας (διηγήματα), Κέδρος 2011 και τα θεατρικά έργα Τα μάτια του βασιλιά, Πατάκης 1998 και Ο Μπαλτάσαρ μίλησε, Παρουσία 2010 / Ποντοπόρος 2013 .

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΥΜΑ ROLEX

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Banksy Βηθλεέμ Ξενοδοχείο

Πολιτισμός / Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα
THE LIFO TEAM