Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα

Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα Facebook Twitter
Σοφία Γκουμπαϊντούλινα/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης avant-garde μουσικής, έφυγε από τη ζωή στη Γερμανία σε ηλικία 93 ετών. Η σπουδαία συνθέτρια πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες της ζωής της εκεί, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Γκουμπαϊντούλινα υπήρξε μία από τους συνθέτες που τέθηκαν στη μαύρη λίστα του σοβιετικού καθεστώτος το 1979, καθώς η μουσική της θεωρήθηκε «παρεκκλίνουσα». Ωστόσο, το έργο της κατάφερε να φτάσει στη Δύση, όπου αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε για τη μοναδική της ικανότητα να συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική με πνευματικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Από τη Σοβιετική Ένωση στη διεθνή αναγνώριση

Γεννημένη το 1931 στο Τσιστόπολ του Ταταρστάν, η Γκουμπαϊντούλινα σπούδασε μουσική στο Καζάν και στη συνέχεια στο Κονσερβατόριο της Μόσχας. Παρόλο που ο μεγάλος Ντμίτρι Σοστακόβιτς είχε ήδη απομακρυνθεί από το ίδρυμα, ο βοηθός του, Νικολάι Πέικο, της άνοιξε νέους μουσικούς ορίζοντες, φέρνοντάς την σε επαφή με έργα των Μάλερ, Στραβίνσκι και Σένμπεργκ.

Ο Σοστακόβιτς αναγνώρισε το ταλέντο της και την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τον «λανθασμένο δρόμο» της, όσο αντισυμβατικός και αν φαινόταν. Ωστόσο, το σοβιετικό καθεστώς απέρριψε το έργο της, χαρακτηρίζοντάς το ως «άσκοπη φασαρία» και απαγορεύοντας τις συνθέσεις της τις δεκαετίες του '60 και '70.

Η καριέρα της απογειώθηκε όταν, τη δεκαετία του '70, μοιράστηκε τυχαία ένα ταξί με τον διάσημο βιολονίστα Γκίντον Κρέμερ στη Μόσχα. Εκείνος της πρότεινε να γράψει ένα κοντσέρτο για βιολί, και έτσι γεννήθηκε το Offertorium – ένα έργο βασισμένο σε θέμα του Μπαχ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1981.

Το έργο της αποθεώθηκε στη Δύση, με τον Άλφρεντ Σνίτκε να το χαρακτηρίζει «ίσως το σημαντικότερο κοντσέρτο για βιολί του 20ού αιώνα».

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Γκουμπαϊντούλινα εγκαταστάθηκε σε ένα ήσυχο χωριό κοντά στο Αμβούργο, όπου συνέχισε να συνθέτει ασταμάτητα.

Ο σπουδαίος μαέστρος Σερ Σάιμον Ρατλ την είχε χαρακτηρίσει ως «ιπτάμενο ερημίτη», καθώς η μουσική της βρισκόταν πάντα σε μια δική της τροχιά, μόνο περιστασιακά προσγειωμένη στην πραγματικότητα.

«Είναι πολύ δελεαστικό να δημιουργείς κανόνες», είχε πει κάποτε. «Αλλά αυτοί γρήγορα γίνονται ξεπερασμένοι».

Η μουσική της Γκουμπαϊντούλινα παραμένει ένα σύμβολο ελευθερίας, δημιουργικότητας και πνευματικής αναζήτησης, εμπνέοντας γενιές συνθετών και μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM