Πέθανε η Λουίζ Γκλικ, η ποιήτρια που είχε βραβευθεί με Νόμπελ

Πέθανε η Λουίζ Γκλικ, η ποιήτρια που είχε βραβευθεί με Νόμπελ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ, σε ηλικία 80 ετών. 

Τον θάνατο της ποιήτριας επιβεβαίωσε ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν. Η Λουίζ Γκλικ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και δημοσίευε έργα της πάνω από έξι δεκαετίες. 

Το 2020 η Λουίζ Γκλικ βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για «την αλάνθαστη ποιητική φωνή της, που με μια λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική». Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ποιήτρια που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο μετά τον Τ.Σ. Έλιοτ, που είχε βραβευθεί με Νόμπελ το 1948. 

Δημοσίευσε περισσότερες από 10 συλλογές ποίησης, μεταξύ άλλων έργων, ενώ μεταξύ πολλών βραβείων είχε τιμηθεί και με Πούλιτζερ, το 1993. Είχε επιρροές από τον Σαίξπηρ, την ελληνική μυθολογία και τον Έλιοτ, μεταξύ άλλων, σημειώνει το Associated Press. 

Δίδαξε σε αρκετά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων το Στάνφορντ και το Γέιλ. Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε πάρει ισάριθμα διαζύγια, ενώ απέκτησε έναν γιο, τον Νόα, με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Τζον Ντάρνοου. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ