Όλιβερ Στόουν: Ντοκιμαντέρ για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα

Όλιβερ Στόουν: Ντοκιμαντέρ για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα Facebook Twitter
Όλιβερ Στόουν / Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο Όλιβερ Στόουν επιστρέφει, καθώς έπειτα από τον Κάστρο και τον Τσάβες, ο βραβευμένος σκηνοθέτης γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα.

Ο Στόουν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη φυλάκισή του μεταξύ 2018-19 και την επιστροφή του στην εξουσία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ποινική δίωξη (σ.σ. για διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μεταξύ άλλων, του Λούλα), το τι συνέβη όταν έβαλαν στη φυλακή για διαφθορά αυτόν τον πρόεδρο μιας ευημερούσας χώρας, κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα ασυνήθιστο σε αυτές τις χώρες», είπε ο Στόουν από το Παρίσι όπου βρέθηκε σήμερα για την προώθηση του ντοκιμαντέρ «Nuclear Now», που αφορά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία πρώτης προβολής της νέας ταινίας του Στόουν. Το ντοκιμαντέρ για τον Λούλα θα παρουσιαστεί αρχικά σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, διευκρίνισε ο ίδιος ο δημιουργός του.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης έχει γυρίσει πολλές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στα οποία η Λατινική Αμερική βρίσκεται στο επίκεντρο, αρχής γενομένης από το «Σαλβαδόρ» με τον Τζέιμς Γουντς. Ορισμένα από τα έργα του θεωρούνται αμφιλεγόμενα, όπως το «Κομαντάντε», ένα ντοκιμαντέρ του 2003 για τον Φιντέλ Κάστρο, στον οποίο αφιέρωσε δύο άλλα, το 2004 και το 2012. Το 2014 ο Στόουν γύρισε επίσης το ντοκιμαντέρ «Ο φίλος μου ο Ούγκο», για τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Στόουν: «Κάστρο, Τσάβες, Λούλα είναι αυθεντικοί»

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τον Λούλα κράτησαν μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο Όλιβερ Στόουν ταξίδευε μαζί με τον βετεράνο πολιτικό. Όταν ρωτήθηκε για τις ομοιότητες μεταξύ του Λούλα, του Τσάβες και του Κάστρο, είπε ότι τους θεωρεί όλους «ουμανιστές». «Είναι όλοι τους αυθεντικοί και κάνουν το καλύτερο για να υπηρετήσουν τη χώρα τους», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι οι δικαστικές διώξεις χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο για πολιτικούς λόγους, σαν πολιτικό εργαλείο. Όμως όλος ο κόσμος είναι διεφθαρμένος. Η Ρωσία λειτουργεί χάρη στη διαφθορά, όπως και η Τουρκία ή οι ΗΠΑ», υποστήριξε ο Στόουν ο οποίος έχει επίσης γυρίσει μια σειρά συνεντεύξεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι ελεύθερος στοχαστής», είπε ο σκηνοθέτης ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν σκοπεύει να ψηφίσει ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε τον Τζο Μπάιντεν. Με συνεντεύξεις όπως εκείνες του Πούτιν, ο Στόουν απέκτησε τη φήμη του «αουτσάιντερ» στο Χόλιγουντ. Τον χαρακτηρίζουν επίσης συνωμοσιολόγο, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος. Ο σκηνοθέτης των τριών Όσκαρ, του «Πλατούν» και του «JFK» παραδέχεται ωστόσο ότι θα ήταν δύσκολη η επιστροφή του στις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM