Οι τραγικές τελευταίες στιγμές του Φρέντι Μέρκιουρι, η μάχη του με το AIDS και η απώλεια του ποδιού του

Οι τραγικές τελευταίες στιγμές του Φρέντι Μέρκιουρι, η μάχη του με το AIDS και η απώλεια του ποδιού του Facebook Twitter
2
Οι τραγικές τελευταίες στιγμές του Φρέντι Μέρκιουρι, η μάχη του με το AIDS και η απώλεια του ποδιού του Facebook Twitter
O Μράιαν Μέι, κιθαρίστας των Queen.

O Μράιαν Μέι, κιθαρίστας των Queen, ποτέ του δεν έχει μοιραστεί δημοσίως ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την μάχη του Φρέντι Μέρκιουρι με το AIDS. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα, αποφάσισε να αποκαλύψει μερικά πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας για την ασθένεια και το πώς επηρέασε φυσικά και ψυχολογικά τον διάσημο τραγουδιστή. 

Σύμφωνα με όσα καταθέτει ο 69χρονος Μέι και στο βιβλίο του «Queen in 3-D», ο Φρέντι Μέρκιουρι έχασε το μεγαλύτερο τμήμα του ποδιού του λίγο πριν πεθάνει. «Στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν το πόδι του και το πιο τραγικό είναι πως είχε απομείνει ελάχιστο. Μια φορά μας το έδειξε σε ένα δείπνο. Και είπε: "Ωχ Μπράιαν, συγγνώμη που σε αναστάτωσα με το να σου το δείξω". Κι εγώ είπα, "Δεν αναστατώθηκα από αυτό, Φρέντι. Μόνο επειδή συνειδητοποίησα πως πρέπει να αντέξεις τόσο φρικτούς πόνους"», αναφέρει ο Μέι. 

Οι τραγικές τελευταίες στιγμές του Φρέντι Μέρκιουρι, η μάχη του με το AIDS και η απώλεια του ποδιού του Facebook Twitter
(EPA/FILES UK AND IRELAND OUT)

Προς το τέλος της δεκαετίας του '80 -όταν ο Μέρκιουρι ήταν στα τελικά στάδια της ασθένειας- η θεραπευτική αγωγή ήταν κυρίως καταπραϋντική, οπότε ήταν αδύνατο να περιορίσει τις φθορές πάνω στο σώμα του. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν παράλυση, απώλεια των άκρων, τύφλωση και εγκεφαλικές λοιμώξεις. Τελικά, πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1991 σε ηλικία 45 ετών.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, διαπιστώθηκε πως το φάρμακο AZT ήταν αρκετά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του AIDS, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν μέχρι και χρόνια μετά την διάγνωσή τους. Αυτό το πολύ κακό timing, σύμφωνα με τον Μέι, εξοργίζει μέχρι και σήμερα όσους αγαπούσαν τον Φρέντι Μέρκιουρι. «Το έχασε για μόλις λίγους μήνες. Θα ζούσε ακόμη σήμερα, είμαι σίγουρος. Αλλά καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε αυτό γιατί αλλιώς θα τρελαθούμε», προσθέτει ο γνωστός κιθαρίστας. 

Με πληροφορίες από The Sunday Times Magazine

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Πολιτισμός / Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Αλυσίδες, κόκκινο νέον, Frankie Goes to Hollywood και ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας. Με το Escape Room, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης δεν στήνει απλώς μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, αλλά ένα δωμάτιο απόδρασης για την ίδια την ελληνική εικόνα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM