Οι ΗΠΑ επέστρεψαν εκατοντάδες κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν εκατοντάδες κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία Facebook Twitter
Φωτ.: Italian Ministry of Culture
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν περισσότερα από 250 αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία, τα οποία ανακαλύφθηκε ότι είχαν κλαπεί.

Συγκεκριμένα, το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με αδικήματα που αφορούν την τέχνη διαπίστωσε ότι τα εν λόγω αρχαία αντικείμενα είχαν κλαπεί και στη συνέχεια πωληθεί σε αμερικανικά μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες τη δεκαετία του 1990.

Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων περιλαμβάνονται αγγεία, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, ορισμένα ηλικίας έως και 3.000 ετών.

Το παλαιότερο αντικείμενο χρονολογείται από την εποχή των Βιλλανοβίκων (1000 - 750 π.Χ.), ενώ άλλα αντικείμενα προέρχονται από τον πολιτισμό των Ετρούσκων (800 - 200 π.Χ.), τη Μεγάλη Ελλάδα και την αυτοκρατορική Ρώμη (27 π.Χ. - 476 μ.Χ.).

Τα περισσότερα αρχαία αντικείμενα είχαν κλαπεί τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε πολλούς εμπόρους. Μάλιστα, ορισμένα είχαν δοθεί στη συλλογή Menil, σε ένα μουσείο στο Χιούστον του Τέξας.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι τα αντικείμενα έχουν εκτεθεί στη συλλογή Menil, αλλά εκπρόσωπος του μουσείου το διέψευσε και δήλωσε ότι δεν αποτέλεσαν ποτέ μέρος της συλλογής. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα αντικείμενα προσφέρθηκαν στο μουσείο ως δώρο. 

Πάντως, το ιταλικό υπουργείο δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της συλλογής επέστρεψε «αυθόρμητα» τα αντικείμενα αφού η αστυνομία διαπίστωσε ότι προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ