Ο Οδυσσέας Ελύτης θα μας «περιμένει» στο δικό του μουσείο στην Πλάκα

Μουσείο «Οδυσσέας Ελύτης»: Έπεσαν οι υπογραφές για την ίδρυσή του στην Πλάκα Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΠΟΑ
0

Στη δημιουργία του μουσείου «Οδυσσέα Ελύτη» στην Πλάκα συμφώνησε το υπουργείο Πολιτισμού με τη ΜΚΟ «ΑΕΡΤΟΝ» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, στης οποίας την κατοχή βρίσκεται το πολύτιμο αρχειακό έργο του νομπελίστα ποιητή. 

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου είχε την πρωτοβουλία της πρότασης προς το υπουργείο Πολιτισμού για το μουσείο «Οδυσσέας Ελύτης από το 2013. Η χρήση του κτιρίου και των δύο βοηθητικών κτισμάτων, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου, παραχωρείται στην «ΑΕΡΤΟΝ», μετά την περαίωση των εργασιών αποκατάστασης του, το καλοκαίρι 2023. 

Το ΥΠΠΟΑ, θα επιχορηγήσει τη λειτουργία του μουσείου και θα παράσχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποστήριξη στη λειτουργία του χώρου, που θα διαχειρίζεται η «ΑΕΡΤΟΝ». Οι διαδικασίες για την δημιουργία του χώρου και οι εργασίες της αποκατάστασης του κτηρίου ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Μουσείο «Οδυσσέας Ελύτης»: Έπεσαν οι υπογραφές για την ίδρυσή του στην Πλάκα Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Στο κτίριο σχεδιάζονται χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του αρχείου Ελύτη, όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η  ζωή του ποιητή.

Μουσείο «Οδυσσέας Ελύτης»: Έπεσαν οι υπογραφές για την ίδρυσή του στην Πλάκα Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του κορυφαίου Ελληνα, Νομπελίστα, δημιουργούμε το Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο θα στεγάσει το έργο του ποιητή που έσκυβε στις πηγές της ελληνικότητας, ενώ ταυτόχρονα ήταν ο πρώτος που δεχόταν τις επαναστατικές θεωρίες του μοντέρνου κινήματος. Το Μουσείο Ελύτη στην Πλάκα θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την αισθητική, τη λιτή ζωή του ποιητή, αλλά και την αντίληψη του για την Τέχνη». 

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αντίστοιχα σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό για μένα το γεγονός της δημιουργίας ενός χώρου, εκθεσιακού και μελέτης για τον Οδυσσέα Ελύτη. Ένα σπίτι που θα στεγάσει κάτι από το υλικό μέρος της ζωής του, κάτι από την αισθητική και την λιτότητα που πρέσβευε. Ευχαριστώ την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί μια ιδέα  που εκκρεμούσε χρόνια. Εύχομαι να είναι επωφελής για όλους».


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM
Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM