Ο Nicholas Cullinan νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο Nicholas Cullinan νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Nicholas Cullinan © Zoë Law
0

Ο Nicholas Cullinan, ο διευθυντής της National Portrait Gallery του Ηνωμένου Βασιλείου, διορίστηκε νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο.

Ο διορισμός του Cullinan έρχεται σε μια στιγμή όπου το μουσείο βρίσκεται ακόμα στη δίνη του σκανδάλου με τις κλοπές αρχαιοτήτων ενώ αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη σειρά έργων ανακαίνισης και επέκτασης.

Ο Cullinan, είναι 46 ετών και ηγήθηκε μιας μεγάλης και επιτυχημένης ανακαίνισης της National Portrait Gallery η οποία έγινε δεκτή με εξαιρετικές κριτικές τόσο από τους ειδικούς όσο και από το κοινό. 

Αναλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Μαρκ Τζόουνς, ο οποίος υπηρέτησε ως προσωρινός διευθυντής μετά την αποχώρηση του Χάρτβιχ Φίσερ τον Αύγουστο. Ο Φίσερ αναμενόταν να αποχωρήσει φέτος, αλλά παραιτήθηκε με άμεση ισχύ έπειτα από το γεγονός που ο ίδιος περιέγραψε ως κατάσταση «υψίστης σοβαρότητας»—την ανακάλυψη ότι εκατοντάδες αντικείμενα είχαν κλαπεί από το ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα του μουσείου επί σειρά ετών. Το μουσείο απέλυσε πολλά μέλη του προσωπικού και έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον ενός πρώην επιμελητή.

Εκτός από την αποκατάσταση της ζημιάς στη φήμη του μουσείου και την επίβλεψη του τεράστιου έργου ανακαίνισης, ο Cullinan είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω εκκλήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την αποκατάσταση άλλων αντικειμένων στη συλλογή του μουσείου που αποκτήθηκαν σε καιρούς αποικιοκρατίας. Μετά τις κλοπές, το παλαιότερο εθνικό μουσείο του κόσμου ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την πλήρη ψηφιοποίηση της συλλογής του τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το έργο ανακαίνισης του Βρετανικού Μουσείου περιγράφεται ως «ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που έχουν αναληφθεί ποτέ» - ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του Φίσερ  και αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες. Το πρώτο στάδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, με τα εγκαίνια τον Ιούνιο των νέων εγκαταστάσεων της συλλογής αρχαιολογικών ερευνών του Βρετανικού Μουσείου στο Ρέντινγκ. Το μουσείο σχεδιάζει επίσης ένα νέο Ενεργειακό Κέντρο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στις εγκαταστάσεις του.

Ο Cullinan έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιμελητής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Tate Modern. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Ινστιτούτο Courtauld. Ο διορισμός του είχε την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου και επικυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak.  Θα αναλάβει τη νέα του θέση αυτό το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από artnetnews

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM