Βρετανικό Μουσείο: Δικαστήριο ζητά από τον πρώην έφορο την επιστροφή τουλάχιστον 1.800 αρχαιοτήτων που έκλεψε

Πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου «εξαφάνισε» πάνω από 1.800 ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες Facebook Twitter
Βρετανικό Μουσείο, φωτ.: Unsplash
0

Πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου καλείται να επιστρέψει τις αρχαιότητες που έκλεψε, όταν ήταν υπέυθυνος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκούσε χρέη επικεφαλούς του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης.  

Δικαστήριο του Λονδίνου διέταξε σήμερα έναν πρώην έφορο του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος φέρεται ότι έκλεψε εκατοντάδες αρχαιότητες να παραδώσει στο ίδρυμα έναν κατάλογο με όλα τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι πήρε και να επιστρέψει όσα είναι ακόμη στην κατοχή του.  Το μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην «έξοδο» τον διευθυντή του. 

Ο Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές. Σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το Βρετανικό Μουσείο κατέθεσε αγωγή σε βάρος του και λέει ότι εκείνος σκοπεύει να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι ευθύνεται για τις κλοπές. Ο Πίτερ Χιγκς δεν εκπροσωπήθηκε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ήταν όμως παρόντες οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. 

Η δικαστής Χέδερ Γουίλιαμς εξέδωσε εντολή διατάσσοντας τον Χιγκς να επιστρέψει τυχόν αντικείμενα που έχει ακόμη στην κατοχή του και να παράσχει πληροφορίες για το πού βρίσκονται εκείνα που λείπουν ή τι έγιναν τα έσοδα από την πώληση των υπολοίπων. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί στο Βρετανικό Μουσείο 356 αντικείμενα. Το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται θησαυροί όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή η Στήλη της Ροζέττας, λέει ότι στα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνονται χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και την αρχαιοελληνική περίοδο.

Ο δικηγόρος του Βρετανικού Μουσείου, ο Ντάνιελ Μπέρτζις, ανέφερε στα δικαστικά έγγραφα: «Μολονότι η πλήρης έκταση των κλοπών είναι άγνωστη, πιστεύεται επί του παρόντος ότι περισσότερα από 1.800 αντικείμενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν και πολλές εκατοντάδες από αυτά πουλήθηκαν ή τέθηκαν προς πώληση» από τον Χιγκς. Ο έφορος, σύμφωνα με τον δικηγόρο, «προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ψεύτικα ονόματα, πλαστογραφώντας έγγραφα και αρχεία που φυλάσσονται στα συστήματα πληροφορικής του Μουσείου». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

 

 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

Πολιτισμός / Πώς ήταν πραγματικά η Ωραία Ελένη: Οταν ο καθηγητής Λιαντίνης εξηγούσε τι έλεγε ο Όμηρος

Το ερώτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίθεση του Έλον Μασκ στον Κρίστοφερ Νόλαν για το καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας του, «Οδύσσεια», που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στις κινηματογραφικές αίθουσες
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΑΙΑ ΚΑΡΕΙ ΜΙΛΑΝΟ LIP SYNC

Πολιτισμός / Ηταν lip sync η εμφάνιση της Μαράια Κάρεϊ στους Ολυμπιακούς; - Τι απαντούν οι διοργανωτές 

Τα βλέμματα τράβηξε και ο τηλευποβολέας, που έδειχνε φωνητικά τους ιταλικούς στίχους για να βοηθήσει την Κάρεϊ στην προφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Voh lah reh στη θέση του Volare
THE LIFO TEAM
Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ εμφανίζεται ξανά μετά από 25 χρόνια

Περιστέρια και φυλλώματα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας υβριδικής μορφής τη στιγμή της μεταμόρφωσης, σε ένα έργο που αποτελεί συναρπαστικό δείγμα της διαρκούς γοητείας του Ρενέ Μαγκρίτ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ