Ο James Turrell δημιούργησε μια ακόμα καθηλωτική εγκατάσταση στην πλαγιά ενός βουνού

Ο James Turrell δημιούργησε μια ακόμα καθηλωτική εγκατάσταση στην πλαγιά ενός βουνού Facebook Twitter
Το νέο skyspace στο Green Mountain Falls στο Κολοράντο είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός βουνού και είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια.
0

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης James Turrell δημιούργησε μια καθηλωτική εγκατάσταση με έναν φεγγίτη που περιβάλλεται από μια φωτιζόμενη οροφή μέσα σε μια πέτρινη κατασκευή σε μια δασώδη πλαγιά στο Κολοράντο. Το Green Mountain Falls Skyspace βρίσκεται στους πρόποδες του Pikes Peak, κοντά στο Κολοράντο Σπρινγκς. Η δομή έχει θέα σε μια λίμνη και περιβάλλεται από πανύψηλα αειθαλή δέντρα.

Σχεδιασμένη ως «μια αρμονική προέκταση του τοπίου», η εγκατάσταση στεγάζεται μέσα σε ένα κυβικό κτίριο συνολικής έκτασης 676 τετραγωνικών ποδιών (63 τετραγωνικών μέτρων).

Η δομή διαθέτει μεταλλική οροφή και εξωτερική επένδυση από τοπική πέτρα. Τα θεμέλια και οι τοίχοι κατασκευάστηκαν με τη χρήση 1,5 εκατομμυρίου λιβρών (680 μετρικών τόνων) σκυροδέματος, που μεταφέρθηκε με γερανό στην επικλινή τοποθεσία.

«Η κατασκευή του skyspace (σ.σ. έτσι ονομάζονται οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί στους οποίος ένα δωμάτιο, βαμμένο σε ουδέτερο χρώμα, έχει μια μεγάλη τρύπα στην οροφή του που ανοίγει απευθείας στον ουρανό) ήταν ένας άθλος της μηχανικής, με τα υλικά του να προέρχονται αποκλειστικά από το Κολοράντο και να μεταφέρονται στην πλαγιά του βουνού» δήλωσε η ομάδα παραγωγής του Turrell.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 25 επισκέπτες. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από το κέντρο του Green Falls.

Το Green Mountain Falls έρχεται να προστεθεί σε περισσότερα από 85 skyspaces του Turrell σε όλο τον κόσμο, από την Αργεντινή έως την Ιαπωνία. Είναι το πρώτο skyspace στο Κολοράντο και το πρώτο που κατασκευάστηκε στην πλαγιά ενός βουνού.

James Turrell Facebook Twitter
Το άνοιγμα μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα από τα λίγα skyspaces με αναδιπλούμενη οροφή.

Το τετράγωνο άνοιγμα έχει λεπτές ακμές σαν ξυράφι που δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το σύστημα φωτισμού του δωματίου. Η οροφή φωτίζεται από διαρκώς μεταβαλλόμενες αποχρώσεις που εκπέμπονται από LED. Το άνοιγμα μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα από τα λίγα skyspaces με αναδιπλούμενη οροφή.

Οι τοίχοι του εσωτερικού θαλάμου είναι τυλιγμένοι με ξυλεία από τοπικά πεύκα που πέθαναν από «επίθεση σκαθαριών». Το δάπεδο, ένα μείγμα από δέρμα και γυαλισμένο γρανίτη, αντανακλά τον ουρανό, ο οποίος «αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου τέχνης», όπως δήλωσε η ομάδα.

James Turrell Facebook Twitter

Οι επισκέπτες καλούνται να καθίσουν σε θερμαινόμενους, τσιμεντένιους πάγκους και να απολαύσουν την εμπειρία. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 25 επισκέπτες. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από το κέντρο του Green Falls.

Ο Turrell, ο οποίος είναι διπλωματούχος πιλότος, άρχισε να δημιουργεί τα skyspaces του τη δεκαετία του 1970. Η εγκατάσταση άνοιξε τον Ιούνιο για να σηματοδοτήσει την έναρξη του Green Box Arts Festival, μιας ετήσιας γιορτής των εικαστικών και παραστατικών τεχνών.

James Turrell Facebook Twitter
Φωτ.: David Lauer Photography

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ