«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες

«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες Facebook Twitter
EPA/MIKE NELSON
0

Ο Ελληνογάλλος Αλεξάντερ Ντεσπλά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ, για την ταινία του Guillermo Del Toro, «The Shape of Water», στην 75η τελετή απονομής των βραβείων.

Ο συνθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απονομή, μιλώντας για την έμπνευσή του για τη μουσική της ταινίας, έκανε ειδική μνεία για την Ελλάδα και την καταγωγή του.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, Έλληνας δημοσιογράφος πήρε το λόγο, δίνοντάς του τα συγχαρητήρια για το βραβείο , λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Στο είπα ότι θα το πάρεις», με τον Desplat να απαντά στα ελληνικά «Ευχαριστώ πολύ».

Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα ήθελε να πει στην Ελληνίδα μητέρα του και στο κατά πόσο η ελληνική του κληρονομιά τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Απαντώντας, ο συνθέτης ανέφερε ότι η μητέρα του είναι Ελληνίδα, διευκρινίζοντας ένα λάθος που είχε γίνει από γαλλικά μέσα στην ομιλία του στην τελετή των Όσκαρ, τα οποία τη φράση «Greek mother» μετέφρασαν ως «grandmother». «Αυτό διορθώθηκε τώρα», ανέφερε.

Σχετικά με την ελληνική του κληρονομιά είπε ότι «όταν είσαι 15 ή 16 χρονών, ψάχνεις να βρεις τις ρίζες σου, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.. Φυσικά υπάρχει και επιρροή από τον Γάλλο πατέρα μου, αρκετή, όμως υπήρχε κάτι στο ελληνικό περιβάλλον γύρω μου, το οποίο, δεν ξέρω, μου "μιλούσε πολύ". Μου αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, μου αρέσει η μυρωδιά όταν φθάνω στην Ελλάδα, το φαγητό... και μου αρέσει να βουτάω βαθιά στα νερά και να παρατηρώ τα χταπόδια...».

 

O Αλεξάντερ Ντεσπλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και η μητέρα του Ελληνίδα. Οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια. Μετά το γάμο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να μείνουν στο Παρίσι, εκεί όπου γεννήθηκε ο Ντεσπλά. Το ταλέντο του στη μουσική διαφάνηκε από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Πρόκειται πλέον για έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και αυθεντία στο να «ντύνει» μουσικά τις κινηματογραφικές ταινίες.

Έπειτα από δύο υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της καριέρας του για τη μουσική της ταινίας «The King's Speech». Το 2006 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του στο «The Painted Veil».

Το 2015 κέρδισε το Όσκαρ για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση για την δουλειά του στην ταινία «Ξενοδοχείο Grand Boudapest». Είναι το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει, ενώ είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στο παρελθόν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Το πορτρέτο της Lily Allen από τη Nieves Gonzalez, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του West End Girl, εκτίθεται πλέον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου για έναν χρόνο, σηματοδοτώντας και την πρώτη παρουσία της ζωγράφου σε μεγάλο βρετανικό δημόσιο ίδρυμα
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Πολιτισμός / Ιδρύονται δύο νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών - Αυτά τα ναυάγια εντάσσονται

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του «την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας»
THE LIFO TEAM
ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ