Ο Δήμος Αθηναίων αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης Facebook Twitter
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννης με τους Κατερίνα Κοσκινά, Κωνσταντίνο Δέδε, Ολιβιέ Ντεκότ και Άννα Ροκοφύλλου.
0

Στην υλοποίηση ενός τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό, που στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της υγειονομική κρίσης, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.

Για την εφαρμογή του προγράμματος ο Δήμος Αθηναίων ενώνει δυνάμεις με τους δύο φορείς πολιτισμού της πόλης που έχουν στο δυναμικό τους ανθρώπους με πολυετή εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.  Επίσης, συμπράττει με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ συνεχίζει τις δημιουργικές συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Athens Culture Net.

Η ομάδα του Δήμου Αθηναίων ενισχύεται με δύο καταξιωμένους επαγγελματίες με σημαντική πορεία στον χώρο του πολιτισμού: Την ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο και επιμελήτρια εκθέσεων κ. Κατερίνα Κοσκινά ως Σύμβουλο του Δημάρχου Αθηναίων  για θέματα πολιτισμού και τον κ. Ολιβιέ Ντεκότ (Olivier Descotes), ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνου του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ.

Πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων παραμένει η διαρκής και έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Ο απολογισμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 2020, παρά την πανδημία, έκλεισε με θετικό πρόσημο. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το παρών 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον χώρο του πολιτισμού. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος προσέφερε δωρεάν την υποδομή και τον εξοπλισμό του στους πληττόμενους καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Φέτος το καλοκαίρι, για 2η χρονιά, οι χώροι του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξουν ξανά. Η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την υποβολή νέων καλλιτεχνικών προτάσεων.

Παράλληλα, υλοποιείται ένα ενιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Δήμο Αθηναίων. Ενισχύονται και ανοίγουν στην πόλη οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ήδη, ενώ σχεδιάζονται νέες απ’ όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο), επενδύοντας ταυτόχρονα σε σύγχρονα εργαλεία και νέες τεχνολογίες για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση τους. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, αλλά και το άμεσο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το καλοκαίρι του 2021 συνθέτουν το «πάζλ» των δράσεων του Δήμου Αθηναίων που θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, οι υποδομές αναβαθμίζονται και το κτιριακό απόθεμα του Δήμου αναδεικνύεται. Ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά ανοίγουν, νέα μουσεία για την πόλη δημιουργούνται, συλλογές εκτίθενται ξανά υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση συμβατή με τις τελευταίες διεθνείς τάσεις. 

Η πινακοθήκη, οι βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί χώροι που λειτουργούν ήδη εξελίσσονται και δημιουργούνται νέες, ανοιχτές και πλήρως προσβάσιμες, κοιτίδες πολιτισμού μέσα στην Αθήνα. Το σχέδιό έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, για το κτίριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας με στόχο την ανάδειξη του πάρκου σε κεντρικό πολιτιστικό προορισμό, αλλά και για την οικία Γεωργαντή που μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της γλυπτικής τέχνης. 

Θεατρικές σκηνές της Αθήνας αποκτούν ξανά ζωή, ενώ συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και performances από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Επίσης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία & οικογένειες στα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται και το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards.

Ο πολιτισμός μιας πόλης βρίσκεται στα κτίρια, στα μνημεία, στο δημόσιο χώρο της. Βρίσκεται στα θέατρα, στα μουσικά στούντιο, στις σχολές χορού, στα εικαστικά εργαστήρια, σε δράσεις δημιουργικών παρεμβάσεων στις γειτονιές και τους δρόμους της Αθήνας. Βρίσκεται στο σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο της. Ο Δήμος Αθηναίων είναι εδώ, για να αγκαλιάσει τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον χώρου του πολιτισμού, τους πολιτιστικούς φορείς. Δημιουργεί ένα πεδίο δικτύωσης και ουσιαστικής διάδρασης μεταξύ τους, μετατρέποντας την Αθήνα σε μια απέραντη σκηνή, σε ένα όχημα που επιτρέπει στις φωνές της πόλης να ακουστούν. 

Η Αθήνα τοποθετείται στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη ως ένα εύφορο πεδίο δημιουργικών διεργασιών, ένα κέντρο δημιουργικής οικονομίας, μια σύγχρονη πόλη για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Η Αθήνα αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα πολιτισμού, δημιουργίας, συνεργασίας.

«Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου που υλοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη. Ένα πρόγραμμα που επενδύει στους ανθρώπους του πολιτισμού, στο πολιτιστικό κεφάλαιό μας και στη διεύρυνσή του. Στόχος, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες και χώρο σε νέες ιδέες αλλά και νέα σημεία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην πόλη. Ανάβουμε και πάλι τα φώτα του πολιτισμού στην Αθήνα», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  με αφορμή την νέα προγραμματική του πολιτισμού για την Αθήνα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Πολιτισμός / Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ είχε αλλάξει εντυπωσιακά το σώμα του για έναν ρόλο που τελικά δεν έπαιξε ποτέ. Χρόνια αργότερα, ο Πίτερ Τζάκσον εξήγησε στις Κάννες τι είχε συμβεί πίσω από την αντικατάστασή του.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Ο Ίαν ΜακΚέλεν θα ενσαρκώσει ξανά τον Βασιλιά Ληρ, στον πρώτο μεγάλο θεατρικό του ρόλο μετά το ατύχημα του 2024, όταν έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Γουέστ Εντ.
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πολιτισμός / Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει τη νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο Στίβεν Κόλμπερτ είχε προτείνει στον Πίτερ Τζάκσον μια ιδέα για νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πριν ανακοινωθεί το τέλος του Late Show.
THE LIFO TEAM
Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Πολιτισμός / Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα παραλάβει το Excellence Award του Φεστιβάλ Λοκάρνο στην 79η διοργάνωσή του, στις 5 Αυγούστου. Το φεστιβάλ την τιμά ως μια «χαρούμενα αντισυμβατική» μορφή του σύγχρονου σινεμά, από το Blue Velvet του Ντέιβιντ Λιντς μέχρι το La Chimera, το Conclave και τα δικά της αλλόκοτα, αυτοσαρκαστικά έργα για τη συμπεριφορά των ζώων.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Πολιτισμός / Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Με αφορμή την κυκλοφορία του Jimpa σε ψηφιακές πλατφόρμες, η Ολίβια Κόλμαν μιλά στον Guardian για την ταινία της Σόφι Χάιντ, τον Τζον Λίθγκοου στον ρόλο ενός γκέι ογδοντάρη πατέρα, τα trans δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία και τους καβγάδες που θα ήθελε να είχε αποφύγει με τον δικό της πατέρα.
THE LIFO TEAM
Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας: Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κοστούμια της ταινίας «Maria»

Η έκθεση «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική ντίβα μέσα από τις δημιουργίες του βραβευμένου ενδυματολόγου Massimo Cantini Parrini για την ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
THE LIFO TEAM
Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η τανία που αναστάτωσε τις Κάννες

Πολιτισμός / Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η ταινία που αναστάτωσε τις Κάννες

Το Teenage Sex and Death at Camp Miasma, με τη Γκίλιαν Άντερσον και τη Χάνα Άινμπιντερ του Hacks, άνοιξε το Un Certain Regard στις Κάννες με standing ovation σχεδόν έξι λεπτών, αλλά και με μια αίθουσα που δεν αντέδρασε ενιαία: κάποιοι αποχώρησαν αμέσως μετά το φινάλε, ενώ όσοι έμειναν το υποδέχθηκαν σαν το επόμενο μεγάλο cult queer horror του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο 'Ελον Μασκ λέει ότι η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προσβάλλει την Ελλάδα

Η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο ως Ωραίας Ελένης στη νέα «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προκάλεσε ρατσιστική και μισογυνική επίθεση στα social media, με τον Ίλον Μασκ να μπαίνει στη συζήτηση στο όνομα της «ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Μόνο που τα επιχειρήματα για τον Όμηρο, τον Αχιλλέα, την Ελένη και τα Όσκαρ δεν στέκουν ούτε μυθολογικά ούτε κινηματογραφικά.
THE LIFO TEAM
Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM