To Netflix σάρωσε τα Gotham Awards με το Lost Daughter και το Squid Game

To Netflix σάρωσε τα Gotham Awards με το Lost Daughter και το Squid Game Facebook Twitter
Η Ολίβια Κόλμαν στην ταινία Lost Daughter της Μάγκι Τζίλενχαλ. Φωτο: Courtesy of Venice Film Festival
0

Τα Gotham Awards, μια γιορτή του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα και σε διεθνείς παραγωγές, πραγματοποίησαν χτες την 31η απονομή τους στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάζοντας επισήμως την περίοδο των κινηματογραφικών βραβείων. Τα συγκεκριμένα βραβεία έχουν αποκτήσει αυξημένο ενδιαφέρον εσχάτως, καθώς μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν υποδείξει τέσσερις φορές τον οσκαρικό νικητή, βραβεύοντας τα Birdman, Spotlight, Moonlight και Nomadland.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν καθιστά οσκαρικό φαβορί τoν μεγάλο νικητή της βραδιάς, το Lost Daughter της Μάγκι Τζίλενχαλ με πρωταγωνίστρια την Ολίβια Κόλμαν, του δίνει όμως μια σημαντική ώθηση στον δρόμο για τις υποψηφιότητες. Η ταινία του Netflix που γυρίστηκε στις Σπέτσες, βασίζεται σε μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε και θα δούμε στη χώρα μας το καλοκαίρι στα θερινά πήρε 4 από τα 5 βραβεία στα οποία ήταν υποψήφια, καθιστώντας το Netflix μεγάλο νικητή της βραδιάς, καθώς η πολυσυζητημένη κορεατική σειρά του Squid Game έφυγε με το βραβείο Καλύτερης Νέας Σειράς διάρκειας άνω των 40 λεπτών.

Το δανέζικο animated ντοκιμαντέρ Flee, μια ταινία που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί υποψήφια τόσο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας όσο και για Ντοκιμαντέρ, όπως το περσινό Collective, έφυγε από την απονομή με το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της απονομής είναι ότι τα ερμηνευτικά βραβεία της ήταν φέτος gender neutral, με κοινές κατηγορίες αντρών για γυναικών. Υπάρχει μια μερίδα που θεωρεί πως η κατάργηση του διαχωρισμού των ερμηνειών σε ανδρικές και γυναικείες θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την ισότητα των φύλων, δεν είμαστε σίγουροι, όμως, ότι οι ηθοποιοί συμφωνούν κατά βάθος, καθώς αυτή η πρακτική θα σημάνει τη μείωση των πιθανοτήτων τους για βράβευση.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη ΤαινίαThe Lost Daughter

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Μάγκι Τζίλενχαλ (The Lost Daughter)

Καλύτερο Σενάριο: The Lost Daughter

Καλύτερη Ερμηνεία σε Α’ Ρόλο: Ολίβια Κόλμαν (The Lost Daughter), Φράνκι Φάισον (The Killing of Kenneth Chamberlain) - Ισοπαλία

Καλύτερη Ερμηνεία σε Β’ Ρόλο: Τρόι Κότσουρ (CODA)

Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης: Εμίλια Τζόουνς (CODA)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Flee

Καλύτερη Νέα Σειρά (διάρκεια > 40’): Squid Game

Καλύτερη Διεθνής Ταινία: Drive My Car

Καλύτερη Νέα Σειρά (διάρκεια< 40’): Reservation Dogs

Καλύτερη Νέα Σειρά Τεκμηρίωσης: Phlly D.A.

Καλύτερη Ερμηνεία σε Νέα Σειρά: Ιθαν Χοκ (The Good Lord Bird), Θούσο Μπέντου (The Underground Railroad) - Ισοπαλία

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM
Πέθανε άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Πέθανε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Συγκρίνοντας εικόνες ονλάιν, από το σπίτι του σε ένα νησάκι της Δανίας, αποκάλυψε ότι ένας επιμελητής του Μουσείου είχε κλέψει και μεταπωλήσει πάνω από 1.000 θησαυρούς του, κυρίως Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς.
THE LIFO TEAM
Η Lupita Nyong’o για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Πολιτισμός / Η Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που υποδύεται την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, απάντησε στην ακροδεξιά κριτική για το casting της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει τον χρόνο της απαντώντας.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ο Νικολά Γκεσκιέρ έστησε μια επίδειξη Louis Vuitton πάνω στην πιο γοητευτική αντίφαση της πόλης: την παλιά αριστοκρατική λάμψη της Frick Collection και την ενέργεια του Κιθ Χάρινγκ, του καλλιτέχνη που έκανε το μετρό, τον δρόμο και την queer μνήμη μέρος της ποπ ιστορίας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά

Με το Fatherland να συζητιέται ήδη στις Κάννες, το Project Hail Mary να την κάνει γνωστή στο μεγάλο αμερικανικό κοινό και άλλες δύο ταινίες στον δρόμο προς τα βραβεία, η Σάντρα Χίλερ μπαίνει πρόωρα σε μια οσκαρική συζήτηση που μέχρι φέτος θα ήταν αδύνατη.
THE LIFO TEAM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Στο προτελευταίο επεισόδιο του The Late Show, ο Μπρους Σπρίνγκστιν στήριξε ανοιχτά τον Στίβεν Κόλμπερτ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αντέχει το αστείο» και στόχευσε τους Larry και David Ellison, λίγο πριν το οριστικό φινάλε της εκπομπής.
THE LIFO TEAM