Νέα ιστορικά ευρήματα στην Αίγυπτο: Ανακαλύφθηκαν αρχαίοι τάφοι και εργαστήρια μουμιοποίησης

Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt Facebook Twitter
Φωτ.: KHALED ELFIQI/EPA
0

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε δύο από τα μεγαλύτερα εργαστήρια της αρχαιότητας που χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ανθρώπων και ζώων. 

Τα δύο εργαστήρια, αλλά και δύο τάφοι, ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη της Σακκάρα, στα νότια του Καΐρου, σύμφωνα με τον Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε την ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων εργαστηρίων μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων στη νεκρόπολη της Σακκάρα» δήλωσε ο Waziri σε δημοσιογράφους. 

Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt Facebook Twitter
Φωτ.: KHALED ELFIQI/EPA

Τα εργαστήρια ταρίχευσης χρονολογούνται από την 30ή Δυναστεία (380-343 π.Χ.) και την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.), ανέφερε το Σάββατο η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, επικαλούμενη τον ίδιο.

Το πρώτο εργαστήριο είναι ένα ορθογώνιο κτίριο που περιέχει πολλά δωμάτια με πέτρινα κρεβάτια μήκους 2 μέτρων και πλάτους 50 εκατοστών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση των νεκρών, όπως γίνεται γνωστό. 

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τον τεμαχισμό των πτωμάτων με σκοπό την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, μαζί με τα κανωπικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση των οργάνων, δήλωσε ο Waziri.

Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt Facebook Twitter
Φωτ.: KHALED ELFIQI/EPA

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, πήλινα αγγεία και τάφους ζώων στο δεύτερο εργαστήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εργαστήριο αυτό περιείχε «πέντε πέτρινα κρεβάτια, διαφορετικά από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στο εργαστήριο ταρίχευσης ανθρώπων». 

«Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ιερών ζώων» εξήγησε ο ειδικός. 

Παράλληλα με τα δύο εργαστήρια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, «έναν από τους πιο όμορφους τάφους» στη νεκρόπολη, όπως τον χαρακτήρισε ο Waziri. Ο τάφος, που πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο αξιωματούχο Ne Hesut Ba, είναι ηλικίας 4.400 ετών και χρονολογείται από την πέμπτη δυναστεία.

Ο Ne Hesut Ba ήταν αρχιερέας της θεάς Maat και επέβλεπε την εκσκαφή των αρδευτικών καναλιών. 

Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt Facebook Twitter
Φωτ.: KHALED ELFIQI/EPA

Ο δεύτερος τάφος είναι ηλικίας 3.400 ετών και ανήκε σε έναν ιερέα των Καντίς με το όνομα Men Kheber Ra.

Τον Ιανουάριο του 2021, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πληθώρα αρχαίων θησαυρών στη νεκρόπολη, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων φέρετρων, χώρων ταφής και ενός νεκρικού ναού.

Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt Facebook Twitter
Φωτ.: KHALED ELFIQI/EPA

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM