«Ονειρική ανακάλυψη»: Εντοπίστηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β'

«Ονειρική ανακάλυψη»: Ανακαλύφθηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β' Facebook Twitter
0

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο «φως» μία αιγυπτιακή σαρκοφάγο που παρέμενε κρυμμένη σε ταφικό θάλαμο για χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαιολόγους να χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ως «ονειρική».

Η γιγαντιαία γρανιτένια σαρκοφάγος είναι καλυμμένη με επιγραφές αφιερωμένες στον Πταεμουίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του Φαραώ Ραμσή Β', του ισχυρότερου Φαραώ της Αιγύπτου

Το 2021, αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Όλα ελ Αγκουίζι, ομότιμη καθηγήτρια της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, είχε ανακαλύψει τον τάφο του Πταεμουίγια στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Τώρα βρήκε τον υπόγειο θάλαμο ταφής του και τη σαρκοφάγο, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για εκείνους που κυβέρνησαν την Αίγυπτο μετά τον Τουταγχαμών.

Στο κέντρο του τάφου υπήρχε ένα φρεάτιο που υποδείκνυε ότι υπάρχει πέρασμα προς έναν ταφικό θάλαμο. Ωστόσο, αποδείχθηκε τόσο βαθύ - ήταν 8 μέτρα - που χρειάστηκε μια εβδομάδα μόνο για να αφαιρεθεί όλη η άμμος με τη χρήση ενός κάδου. Στη συνέχεια, η Ελ Αγκουίζι στριμώχτηκε μέσα στον κάδο και έκανε μια επικίνδυνη, αργή κατάβαση στο φρεάτιο. Όταν έφτασε στον πάτο, έκπληκτη, εντόπισε τη σαρκοφάγο.

Οι κάμερες του National Geographic κατέγραψαν καρέ καρέ τις σκηνές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου για την 8μερή σειρά ντοκιμαντέρ «Χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου», η οποία ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Η εύρεση μιας πλήρους σαρκοφάγου στον αρχικό της τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια. «Η ανακάλυψη αυτής της σαρκοφάγου στην αρχική της θέση, στο φρεάτιο ταφής, ήταν πολύ συναρπαστική, διότι πρόκειται για τη σαρκοφάγο του ιδιοκτήτη του τάφου, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές η σαρκοφάγος ανήκει σε διαφορετικό πρόσωπο μιας μεταγενέστερης περιόδου. (...) Αλλά αυτή τη φορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο» σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας. 

Τα ιερογλυφικά δείχνουν πως ο νεκρός είχε στενή σχέση με τον Φαραώ και «πολύ σημαντικό ρόλο στην τότε διακυβέρνηση». Η ίδια συμπλήρωσε πως η σαρκοφάγος είναι χαραγμένη με εμβλήματα θεοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θεάς του ουρανού, Νουτ.

Ο Πίτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε σχετικά με την ανακάλυψη: «Η Σακκάρα είναι μία από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις, τόσο για βασιλείς όσο και για μη βασιλείς, σε όλες τις χιλιετίες της αιγυπτιακής ιστορίας. Αυτή η αιγυπτιακή ομάδα πρόσθεσε ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του χώρου». 

Δήλωσε, επίσης, ευτυχής που Αιγυπτιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις και εξήρε το έργο της Όλα ελ Αγκουίζι. «Είναι γιαγιά, είναι στα 70 της και εξακολουθεί να πηγαίνει εκεί έξω και να κάνει αυτή την πραγματικά αρκετά επικίνδυνη δουλειά». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM