«Ονειρική ανακάλυψη»: Εντοπίστηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β'

«Ονειρική ανακάλυψη»: Ανακαλύφθηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β' Facebook Twitter
0

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο «φως» μία αιγυπτιακή σαρκοφάγο που παρέμενε κρυμμένη σε ταφικό θάλαμο για χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαιολόγους να χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ως «ονειρική».

Η γιγαντιαία γρανιτένια σαρκοφάγος είναι καλυμμένη με επιγραφές αφιερωμένες στον Πταεμουίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του Φαραώ Ραμσή Β', του ισχυρότερου Φαραώ της Αιγύπτου

Το 2021, αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Όλα ελ Αγκουίζι, ομότιμη καθηγήτρια της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, είχε ανακαλύψει τον τάφο του Πταεμουίγια στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Τώρα βρήκε τον υπόγειο θάλαμο ταφής του και τη σαρκοφάγο, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για εκείνους που κυβέρνησαν την Αίγυπτο μετά τον Τουταγχαμών.

Στο κέντρο του τάφου υπήρχε ένα φρεάτιο που υποδείκνυε ότι υπάρχει πέρασμα προς έναν ταφικό θάλαμο. Ωστόσο, αποδείχθηκε τόσο βαθύ - ήταν 8 μέτρα - που χρειάστηκε μια εβδομάδα μόνο για να αφαιρεθεί όλη η άμμος με τη χρήση ενός κάδου. Στη συνέχεια, η Ελ Αγκουίζι στριμώχτηκε μέσα στον κάδο και έκανε μια επικίνδυνη, αργή κατάβαση στο φρεάτιο. Όταν έφτασε στον πάτο, έκπληκτη, εντόπισε τη σαρκοφάγο.

Οι κάμερες του National Geographic κατέγραψαν καρέ καρέ τις σκηνές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου για την 8μερή σειρά ντοκιμαντέρ «Χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου», η οποία ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Η εύρεση μιας πλήρους σαρκοφάγου στον αρχικό της τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια. «Η ανακάλυψη αυτής της σαρκοφάγου στην αρχική της θέση, στο φρεάτιο ταφής, ήταν πολύ συναρπαστική, διότι πρόκειται για τη σαρκοφάγο του ιδιοκτήτη του τάφου, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές η σαρκοφάγος ανήκει σε διαφορετικό πρόσωπο μιας μεταγενέστερης περιόδου. (...) Αλλά αυτή τη φορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο» σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας. 

Τα ιερογλυφικά δείχνουν πως ο νεκρός είχε στενή σχέση με τον Φαραώ και «πολύ σημαντικό ρόλο στην τότε διακυβέρνηση». Η ίδια συμπλήρωσε πως η σαρκοφάγος είναι χαραγμένη με εμβλήματα θεοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θεάς του ουρανού, Νουτ.

Ο Πίτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε σχετικά με την ανακάλυψη: «Η Σακκάρα είναι μία από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις, τόσο για βασιλείς όσο και για μη βασιλείς, σε όλες τις χιλιετίες της αιγυπτιακής ιστορίας. Αυτή η αιγυπτιακή ομάδα πρόσθεσε ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του χώρου». 

Δήλωσε, επίσης, ευτυχής που Αιγυπτιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις και εξήρε το έργο της Όλα ελ Αγκουίζι. «Είναι γιαγιά, είναι στα 70 της και εξακολουθεί να πηγαίνει εκεί έξω και να κάνει αυτή την πραγματικά αρκετά επικίνδυνη δουλειά». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM