Μπλε τυρί και μπύρα: Οι Ευρωπαίοι το γλεντούσαν πριν από 2.700 χρόνια

Μπλε τυρί και μπύρα: Οι Ευρωπαίοι το γλεντούσαν πριν από 2.700 χρόνια Facebook Twitter
Μπλε τυρί στη βασική διατροφή των αλατωρύχων της εποχής του χαλκού | AP Photo/Bob Edme
0

Οι Ευρωπαίοι απολάμβαναν το μπλε τυρί και τη μπύρα πριν από 2.700 χρόνια όπως αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Τα αρχαία σκουπίδια από τα ορυχεία αλατιού στις Άλπεις περιείχαν τους ίδιους μύκητες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην παρασκευή και την τυροκομία όπως ανακαλύφθηκε σε αλατωρυχεία των Άλπεων από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.

Τα ίχνη που βρέθηκαν περιείχαν Penicillium roqueforti, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την παρασκευή μπλε τυριού και όλα δείχνουν ότι οι εργάτες των ορυχείων ικανοποιούσαν την πείνα τους με τυρί και μπύρα και ήξεραν τι σημαίνει ζύμωση τροφίμων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Frank Maixner, μικροβιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Eurac στο Μπολζάνο της Ιταλίας, εξεπλάγη από αυτή τη γνώση και τα υπολείμματα που βρέθηκαν σε ανθρώπινα κόπρανα που διατηρήθηκαν στο πολύ ξηρό, παγωμένο κλίμα που επικρατεί στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς χωριό  Hallstatt-Dachstein και στα αλατορυχεία της περιοχής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ουσίες χρησιμοποιώντας μοριακή ανάλυση και DNA. Διαπίστωσαν ότι το πίτουρο και το υλικό από διάφορα φυτά δημητριακών ήταν κοινά, μαζί με πρωτεΐνες από κουκιά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρέας. Ερευνώντας την παρουσία μυκήτων, η ομάδα ανακάλυψε άφθονο DNA από Penicillium roqueforti - που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπλε τυριού σήμερα - και Saccharomyces cerevisiae - που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μπύρας και στο ψήσιμο ψωμιού.

«Οι αλατωρύχοι της εποχής του σιδήρου στο βουνό του Hallstatt φαίνεται ότι εφάρμοσαν σκόπιμα τεχνολογίες ζύμωσης τροφίμων με μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα στη βιομηχανία τροφίμων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Kerstin Kowarik, αρχαιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Μπλε τυρί και μπύρα: Οι Ευρωπαίοι το γλεντούσαν πριν από 2.700 χρόνια Facebook Twitter
Το χωριό Hallstatt με τα διάσημα αλατωρυχεία (AP Photo/Kerstin Joensson)

«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι όχι μόνο οι προϊστορικές γαστρονομικές πρακτικές ήταν εξελιγμένες, αλλά και ότι τα σύνθετα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η τεχνική της ζύμωσης έχουν σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ιστορία των τροφίμων μας», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν τα πρώτα στοιχεία για την ωρίμανση του τυριού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Unesco, οι άνθρωποι έκαναν εξόρυξη αλατιού στη θέση Hallstatt-Dachstein μεταξύ της ύστερης εποχής του χαλκού και των μέσων του 20ού αιώνα. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα από την εποχή του χαλκού που περιείχε τους δύο μύκητες που ζυμώνουν τρόφιμα, δύο άλλους από την εποχή του σιδήρου και έναν από τον 18ο αιώνα. Τα πρώτα τρία δείγματα έδειξαν ότι ο χυλός από δημητριακά ολικής αλέσεως ήταν σημαντικό μέρος της διατροφής των ανθρακωρύχων. Μέχρι τον 18ο αιώνα, ωστόσο, οι κόκκοι αλέθονταν συχνότερα, δείχνοντας ότι οι δίαιτες μπορεί να είχαν εξελιχθεί και έτρωγαν ψωμί ή μπισκότα.

Και τα τέσσερα δείγματα περιείχαν μικρόβια παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στα έντερα των σύγχρονων ανθρώπων με «μη δυτικοποιημένους» τρόπους ζωής-πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους έτρωγαν κυρίως παραδοσιακά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιούσαν ελάχιστα σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα. Το γεγονός ότι ακόμη και το δείγμα του 18ου αιώνα ταιριάζει σε αυτό το προφίλ και υποδηλώνει ότι τα μικρόβια των ανθρώπων στις βιομηχανικές κοινωνίες άλλαξαν πρόσφατα, «πιθανώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, της διατροφής ήτ ης ιατρικής προόδου», σύμφωνα με τη μελέτη.

Μια προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα μικρόβια του εντέρου σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από ό, τι πριν από 2.000 χρόνια. Όμως, δείγματα που βρέθηκαν σε όλη τη Βόρεια Αμερική έδειξαν ότι σχεδόν το 40 % των μικροβίων τους ήταν άγνωστα στον σύγχρονο άνθρωπο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM