Μικρός Πρίγκιπας: Σπάνιο αντίτυπο με σημειώσεις του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί προς πώληση

Μικρός Πρίγκιπας: Σπάνιο αντίτυπο με σημειώσεις του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί προς πώληση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Peter Harrington
0

Ένα σπάνιο αντίτυπο του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί με εκτενείς χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα διατίθεται προς πώληση. 

Είναι ένα από τα τρία μόλις γνωστά δακτυλογραφημένα αντίγραφα της συγκεκριμένης έκδοσης και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που προσφέρεται προς πώληση.

Στο βιβλίο υπάρχει η σημείωση: «On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux», που σημαίνει: «Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια», ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του «Μικρού Πρίγκιπα».

Σε προηγούμενα προσχέδια, ο Εξιπερί «έπαιζε και γυρνούσε αυτή τη φράση πίσω και μπροστά στο κεφάλι του», εξηγεί ο Sammy Jay, ανώτερος ειδικός στη λογοτεχνία στον έμπορο βιβλίων με έδρα το Λονδίνο, Peter Harrington. Στο βιβλίο αυτό, με τη γραφομηχανή, «μπορείτε πραγματικά να δείτε τον συγγραφέα να κάνει αυτή την ανακάλυψη και να γράφει αυτή την πλήρη πρόταση για πρώτη φορά».

Το δακτυλογραφημένο αντίτυπο κοστίζει 1,25 εκατομμύρια δολάρια. Θα παρουσιαστεί στο Abu Dhabi Art, μια ετήσια έκθεση τέχνης που πραγματοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου. Ο Μικρός Πρίγκιπας εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1943 στα γαλλικά και στα αγγλικά –με τον τίτλο «Ο Μικρός Πρίγκιπας»– και στη Γαλλία το 1946. Εκτός από θρησκευτικά κείμενα, είναι το πιο μεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο.

Στον ίδιο τόμο βρίσκονται δύο πρωτότυπα σκίτσα του πρίγκιπα με μολύβι, συμπεριλαμβανομένου ενός προσχεδίου για την τελική εικονογράφηση του βιβλίου του πρίγκιπα που επιστρέφει στο σπίτι και μιας επιταγής υπογεγραμμένη από τον Εξιπερί.

Μικρός Πρίγκιπας: Σπάνιο αντίτυπο με σημειώσεις του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί προς πώληση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Peter Harrington

Ένα από τα υπόλοιπα δύο αντίτυπα της συγκεκριμένης έκδοσης βρίσκεται στο Harry Ransom Center στο Ώστιν του Τέξας, ενώ το άλλο στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού. Η έκδοση προς πώληση φαίνεται να είναι η μόνη που ο Εξιπερί είχε κρατήσει ως δικό του αντίγραφο εργασίας.

«Έχει γεμίσει το δακτυλογραφημένο κείμενο με τους δικούς του χειρόγραφους σχολιασμούς, διορθώσεις, προσθήκες, για την τελειοποίηση και την οριστικοποίηση του κειμένου», λέει ο επιμελητής. Οι περισσότερες σελίδες έχουν χειρόγραφες διορθώσεις. 

Ο Εξιπερί πιστεύεται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης τον Ιούλιο του 1944, λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM