Με 160 αδημοσίευτες επιστολές του Εξιπερί, o 18ετής πόλεμος των κληρονόμων του «Μικρού Πρίγκιπα» φτάνει στο τέλος του

Με 160 αδημοσίευτες επιστολές του Εξιπερί ένας 18ετής πόλεμος κληρονόμων του «Μικρού Πρίγκιπα» φτάνει στο τέλος του Facebook Twitter
O Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί με τη σύζυγό του Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ.
0

Η κυκλοφορία του νέου βιβλίου των ερωτικών επιστολών του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί στην σύζυγό του Κονσουέλο μπορεί να σηματοδοτήσει τη λήξη του «άκαρπου 18ετούς νομικού πολέμου» μεταξύ των κληρονόμων του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί και αυτών της συζύγου του.

Το ειδύλλιο που ενέπνευσε ένα από τα σπουδαία έργα μυθοπλασίας του 20ου αιώνα, τον Μικρό Πρίγκιπα αποτέλεσε αντικείμενο μιας οικονομικής διαμάχης που αφορά υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τα δικαιώματα των εκδόσεων του βιβλίου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, το βιβλίο του Εξιπερί πούλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε 450 διαφορετικές μεταφράσεις από τότε που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1943. Μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι αφιερωμένο στη μυστηριώδη σχέση του πρίγκιπα που ταξιδεύει μέσα στα αστέρια με ένα τριαντάφυλλο - ευαίσθητο και απαιτητικό - που φροντίζει στον πλανήτη του.

Το πραγματικό τριαντάφυλλο του Σεντ Εξιπερί ήταν η Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ, δύο φορές χήρα στα είκοσι επτά της χρόνια, γεννημένη στο Σαλβαδόρ, μια γυναίκα γοητευτική, ηφαιστειώδης και αισθησιακή. Η ιστορία τους αρχίζει στο Μπουένος Άιρες, με φιλιά στους αιθέρες και με μια επιστολή σαράντα σελίδων.

Exupéry-Consuelo
Antoine et Consuelo de Saint-Exupéry : Un amour de légende.

Τώρα, περισσότερα από 160 από τα γράμματα και τα τηλεγραφήματά τους θα δημοσιευθούν  στη Γαλλία, μαζί με δεκάδες σκίτσα, φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά τους.

Το Σεπτέμβριο του 1930, ο Σαιντ Εξυπερύ, σε μια πτήση πάνω από το Μπουένος Άιρες, λέει στη γυναίκα που είναι δίπλα του και γνώρισε λίγες ώρες πριν: "Αγαπώ τα χέρια σας και θέλω να τα έχω μόνο δικά μου...".  Αυτή θα είναι η αρχή μιας μυθικής ιστορίας αγάπης. Την εποχή που ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ γνωρίζει τη γυναίκα του είναι διευθυντής της Αeroposta Αrgentina. Λιγομίλητος και παράτολμος, ο συγγραφέας της Γης των ανθρώπων είναι ένας τυχοδιώκτης κι ένα αιώνιο παιδί.

«Κονσουέλο αγάπη μου, δεν καταλαβαίνεις πόσο με κάνεις να υποφέρω», γράφει σε ένα σημείο ο Εξιπερί. «Κλαίω με συγκίνηση, φοβάμαι τόσο πολύ να εξοριστώ από την καρδιά σου», απαντά η συγγραφέας και ζωγράφος Κονσουέλο. Δυο γραμμές από τις επιστολές φτάνει να περιγράψουν ένα θυελλώδη, ευμετάβλητο γάμο και μια τρικυμιώδη σχέση.

Με 160 αδημοσίευτες επιστολές του Εξιπερί o 18ετής πόλεμος κληρονόμων του «Μικρού Πρίγκιπα» φτάνει στο τέλος του Facebook Twitter
Πορτρέτο της Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ

Ιδιόρρυθμοι, παρορμητικοί και μποέμ και οι δύο, ρίχνονται σ' ένα αδιάκοπο ταξίδι, και πάντα από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Πολύ γρήγορα όμως την παραφορά του πρώτου καιρού θα τη διαδεχτούν απανωτές ρήξεις. Οι αιώνιοι εραστές χωρίζουν τις παραμονές του πολέμου. Η Κονσουέλο ξαναβρίσκει τον άντρα της το 1942 στη Νέα Υόρκη. Ζουν σ' ένα μεγάλο ξύλινο σπίτι, εκείνη τον προσέχει όσο αυτός γράφει τον Μικρό Πρίγκιπα. Ο Σαιντ Εξυπερύ δίνει στο τριαντάφυλλο τα χαρακτηριστικά της.

"Ευχαριστώ που πιάστηκες από πάνω μου σαν ένα μικρό πεισματάρικο καβουράκι" θα της γράψει πριν εξαφανιστεί, εξυμνώντας έτσι εκείνη που θα ζήσει άλλα τριάντα χρόνια με την ανάμνηση του "αιώνιου συζύγου" της.

Ο Σεντ Εξιπερί εξαφανίστηκε λίγο μετά την έναρξη μιας αναγνωριστικής πτήσης στην Κορσική τον Ιούλιο του 1944. Δεν ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τη συντριβή μέχρι το 1998 όταν ένας ψαράς της Μασσαλίας έβγαλε ένα ασημένιο βραχιόλι, μια ταυτότητα που έγραφε τα ονόματα και των δυο.

Με 160 αδημοσίευτες επιστολές του Εξιπερί o 18ετής πόλεμος κληρονόμων του «Μικρού Πρίγκιπα» φτάνει στο τέλος του Facebook Twitter
Το ασημένιο βραχιόλι του Εξιπερί, που έγραφε τα ονόματα και των δυο, ανακάλυψε ένας ψαράς της Μασσαλίας το 1998.

Σε μια από τις τελευταίες επιστολές της γράφει «Κονσουέλο σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που υπήρξες γυναίκα μου. Αν σκοτωθώ, έχω κάποιο να με περιμένει για αιωνιότητα».

Οι αποσκευές του Αντουάν και της Κονσουέλο ντε Σαιντ Εξυπερύ, που ταξίδεψαν μετά τον πόλεμο από τη Νέα Υόρκη με πλοίο, εξήντα χρόνια αργότερα δεν είχαν ακόμη ανοιχτεί. Έκλειναν μέσα τους τούς θησαυρούς της αγάπης τους - επιστολές, σχέδια, έγγραφα, φωτογραφίες, ακουαρέλες, ρούχα, πορτοφόλια, λόγια πρόχειρα γραμμένα, κοσμήματα, μπλοκ ζωγραφικής, σχολιασμένα χειρόγραφα, ποιήματα.

Η αριστοκρατική οικογένεια του Εξιπερί δεν ενδιαφερόταν ποτέ για την Κονσουέλο και μετά το θάνατό του, θέλησαν να τη διαγράψουν από την ιστορία της ζωής του.

«Το να παντρευτείς μια ξένη θεωρείτο χειρότερο από το να παντρευτείς έναν Εβραίο», δήλωσε ένα μέλος της οικογένειας στον βιογράφο Paul Webster τη δεκαετία του 1990 - δίνοντας μια σαφή αίσθηση της πολιτικής της οικογένειας.

Με 160 αδημοσίευτες επιστολές του Εξιπερί o 18ετής πόλεμος κληρονόμων του «Μικρού Πρίγκιπα» φτάνει στο τέλος του Facebook Twitter
O Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί

Η Κονσουέλο του εκδικήθηκε μετά θάνατον, παραδίδοντας το ήμισυ των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στον κηπουρό-σοφέρ José Fructuoso Martinez όταν πέθανε το 1979, και μαζί μια μεγάλη ποσότητα ερωτικών επιστολών.

Το 2008, η οικογένεια του Εξιπερί τον μήνυσε μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου σχετικά με τη σχέση του Εξιπερί και της Κονσουέλο χωρίς την άδεια τους. Ο κληρονόμος της Κονσουέλο του μήνυσε και αυτός για να τους κάνει να πληρώσουν ένα μερίδιο εσόδων από μια έκδοση κινουμένων σχεδίων του βιβλίου.

Σε ένα δελτίο τύπου τον περασμένο μήνα ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Gallimard, ανακοίνωσε ότι οι απόγονοι του συγγραφέα μίλησαν για έναν «άκαρπο 18χρονο νομικό πόλεμο» προτού συμφωνήσουν να συνεργαστούν στο έργο της έκδοσης των ερωτικών επιστολών που δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ήταν εν ολίγοις ο Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σεντ-Εξιπερί

Σαν Σήμερα / Αυτός ήταν εν ολίγοις ο Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σεντ-Εξιπερί

Γόνος αριστοκρατικής καταγωγής που μεγάλωσε με παραμύθια, ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκιπα έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στους αιθέρες μέχρι που οι ουρανοί και η θάλασσα της Μεσογείου τον κατάπιαν μια μέρα σαν κι αυτή, το 1944
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THE WEEK 783

Πολιτισμός / 18 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (22-28/9/2023)

Οι Villagers of Ioannina City ανηφορίζουν στον Λυκαβηττό, η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη ανοίγει τις πόρτες της και το πρώτο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ καταφθάνει στην Αθήνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ