Μεξικό: Ανακαλύφθηκε βωμός των Αζτέκων στο κέντρο της πρωτεύουσας

Archaeologists uncover post-conquest Aztec altar in Mexico City Facebook Twitter
gob.mx
0

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν έναν βωμό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κοντά στην Plaza Garibaldi, την πλατεία στην Πόλη του Μεξικό, που φημίζεται για τους μουσικούς mariachi.

Λίγο αφότου ο Hernan Cortes κατέκτησε την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Tenochtitlan στη σύγχρονη Πόλη του Μεξικό το 1521, ένας ιθαγενής, που επέζησε της αιματηρής ισπανικής εισβολής έφτιαξε έναν βωμό, όπου βρέθηκε θυμίαμα και ένα δοχείο με ανθρώπινη στάχτη.

Το σπίτι που περιέβαλε τον βωμό αποτελούνταν από ένα μεγάλο δωμάτιο που ένωνε με ένα διάδρομο πέντε μικρότερα δωμάτια, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν κουζίνα.

Στον απόηχο της πτώσης του Tenochtitlan, πιθανότατα μεταξύ 1521 και 1610, ο βωμός έγινε «για να μαρτυρήσει το τέλος ενός κύκλου της ζωής και του πολιτισμού» των κατοίκων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το εσωτερικό αίθριο όπου πραγματοποιούνταν τα τελετουργικά είναι περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σύμφωνα με μια ομάδα αρχαιολόγων που πέρασε τρεις μήνες αναλύοντας τα ευρήματα.

Βρήκαν διάφορα στρώματα του κτίσματος, που κάποτε ήταν σπίτι μαζί με 13 θυμιατήρια, πέντε κύπελλα, ένα φλιτζάνι, ένα πιάτο και ένα δοχείο με αποτεφρωμένα υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού.

Το εύρημα συμπίπτει με τα 500 χρόνια από την ισπανική κατάκτηση, την οποία η κυβέρνηση του Μεξικού τίμησε χτίζοντας ένα πανύψηλο αντίγραφο του Templo Mayor, του πιο ιερού τόπου του πολιτισμού των Αζτέκων, στο κέντρο της Πόλης του Μεξικό.

Archaeologists uncover post-conquest Aztec altar in Mexico City Facebook Twitter
Cobierno de Mexico

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σειρά από ανακαλύψεις στην Πόλη του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας, που έριξαν φως στον πολιτισμό των Αζτέκων.

Μεταξύ αυτών ήταν τα ερείπια ενός τελετουργικού χώρου εκδηλώσεων, ένα ομοίωμα λύκου για θυσίες στολισμένο με χρυσό και ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία.

Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador είχε ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη από την Ισπανία και το Βατικανό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του σύγχρονου Μεξικού.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε τον Αύγουστο, αλλά μόλις χθες ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (Inah), έπειτα από τρεις μήνες μελέτης στην περιοχή.

Με πληροφορίες του Reuters

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ