Met Gala: Η Νέα Υόρκη έτοιμη για το διασημότερο κόκκινο χαλί της χρονιάς - Οι καλεσμένοι και πόσο πληρώνουν

Met Gala: Η Νέα Υόρκη έτοιμη για το διασημότερο κόκκινο χαλί της χρονιάς - Οι καλεσμένοι και πόσο πληρώνουν Facebook Twitter
0

Επισήμως, το Met Gala, είναι η ετήσια εκδήλωση του Metropolitan Museum of Art Costume Institute, που διοργανώνεται την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου για να συγκεντρώσει χρήματα για το τμήμα μόδας του μουσείου, το Costume Institute.

Αλλά, αυτό το κόκκινο χαλί θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο και πιο κοσμικό πάρτι της χρονιάς.

Το πάρτι σηματοδοτεί την έναρξη της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου κοστουμιών. Φέτος το θέμα είναι "Camp: Notes on Fashion", ένα αφιέρωμα στο περίφημο δοκίμιο της Susan Sontag «Notes on Camp». Το δοκίμιο γράφτηκε το 1964 και έκανε τη Sontag διάσημη στον κόσμο της λογοτεχνίας. «Η ουσία του Camp είναι η αγάπη του για το αφύσικο: για το τέχνασμα και την υπερβολή», είχε γράψει η ίδια στο Partisan Review, σε μια εποχή που το όριο μεταξύ καλλιτεχνικής ελίτ και μαζικής κουλτούρας είχε αρχίσει να καταρρίπτεται.

Η επιλογή του θέματος του Met Gala επηρεάζεται κάθε χρόνο από τις τάσεις, την κουλτούρα και τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Andrew Bolton, το δοκίμιο της Susan Sontag είναι φέτος εξαιρετικά επίκαιρο καθώς σχετίζεται έντονα με τις τρέχουσες πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες.

Η Αnna Wintour είναι η οικοδέσποινα του Met Gala και κάθε χρόνο επιλέγει προσωπικότητες που την πλαισιώνουν. Η φετινή τριάδα: ο Alessandro Michele, ο δημιουργικός διευθυντής του Gucci, ο Harry Styles και η Lady Gaga, και η σταρ του τένις Serena Williams.

Το dress code

Δεν αναφέρεται ότι οι καλεσμένοι πρέπει να φορούν ρούχα με στιλ που να κάνει αναφορά στο θέμα της έκθεσης, αλλά γενικά είναι κάτι που ενθαρρύνεται και ακολουθείται. Επίσης δεν προβλέπεται πως αν μια διασημότητα κληθεί στο gala από έναν οίκο θα πρέπει να φορά ρούχα από το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα, αλλά άτυπα είναι μέρος της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει πως οι οίκοι μόδας επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσουν συμφωνίες με τις διάσημες καλεσμένες του Met Gala, καθώς μιλάμε πάντα για το πιο φωτογραφημένο κόκκινο χαλί της χρονιάς- πιο πολύ και από τα Όσκαρ.

Η μόδα του Μet Gala σημαίνει πάντα υπερβολή, θεατρικότητα και εξτραβαγκάνζα. Το φετινό θέμα μπορεί να μην ακούγεται τόσο σαφές όσο αυτό με τη θρησκεία πέρυσι, αλλά στην πραγματικότητα οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και τα επιτελεία των σταρ εργάζονται μήνες για να το προσεγγίσουν όσο πιο θεαματικά μπορούν. Κάποιοι σχεδιαστές βέβαια φέτος είπαν στους New York Times πως έχουν δυσκολευτεί αρκετά για να βρουν την εμφάνιση που θα καταφέρει να ξεχωρίσει.

Ποιοι είναι οι εκλεκτοί καλεσμένοι

Σε αντίθεση με άλλα πολιτιστικά events του Mουσείου το Met Gala, δεν σημαίνει πως δίνοντας ένα ποσό, αποκτάς και πρόσκληση. Μια θέση είναι πάντα περιζήτητη, αλλά οι προσκλήσεις είναι και ακριβές και περιορισμένες. Η λίστα φτιάχνεται μήνες, αλλάζει και συμπληρώνεται διαρκώς και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Anna Wintour.

 Τα προσόντα για την ένταξη στη λίστα έχουν να κάνουν με το buzz και το στάτους, και όχι τόσο με τα χρήματα, όπως λένε οι ειδικοί. Η Wintour αποφασίζει για τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν μια εταιρεία αγοράσει ένα τραπέζι, δεν μπορεί να επιλέξει το ποιος θα κάθεται στο τραπέζι της: Πρέπει να ονοματίσει τους καλεσμένους της και να περιμένει για έγκριση.

Φέτος, περίπου 550 εκλεκτοί θα δώσουν το παρών στο gala. Στο παρελθόν ο κατάλογος των προσκεκλημένων ήταν μυστικός, αλλά φέτος έχουν ήδη ανακοινωθεί πολλοί. Η Hailey και ο Justin Bieber, η RuPaul, η Μadonna, η Kim Kardashian είναι οι σίγουροι για την ώρα. Τα εισιτήρια είναι πανάκριβα καθώς φτάνουν στα 35.000 δολάρια έκαστο και τα τραπέζια κοστίζουν από 200.000 έως 300.000 δολάρια, ανάλογα το σημείο. Το πάρτι και η έκθεση είναι χορηγία, αυτή τη φορά από τον οίκο Gucci και όπως συνηθίζεται, από τον Condé Nast.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ