Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» Facebook Twitter
Φωτ: Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»
0

Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός για την πόλη του Μεσολογγίου και ολόκληρη τη χώρα ανακοινώθηκε την Δευτέρα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας γνωστοποίησε ότι, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου, υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ για τη μεταφορά και έκθεση στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου του εμβληματικού πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (La Grèce sur les ruines de Missolonghi).

Το έργο δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο λίγους μήνες μετά την Έξοδο του 1826 και αποτελεί μια συγκλονιστική απεικόνιση της αυτοθυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Η παρουσία του στο Μεσολόγγι, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, προσδίδει βαρύνουσα συμβολική και πολιτιστική αξία στους εορτασμούς.

Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» Facebook Twitter

Η ανακοίνωση αυτή μάλιστα αποτέλεσε την αφορμή  για μια προσωπική αναφορά του Νίκου Αλιάγα, ο οποίος είχε την επιμέλεια της παρουσίασης της εκδήλωσης. Όπως ο ίδιος τόνισε, ο συγκεκριμένος πίνακας αποτέλεσε ένα «σιωπηλό διαβατήριο» για τον πατέρα του, που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. «Μέσα στο πορτοφόλι του είχε ένα απόκομμα εφημερίδας με τον πίνακα και το έδειχνε όποτε ήθελε να εξηγήσει κάτι – τότε που δεν μιλούσε ακόμα καλά γαλλικά», αφηγήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Έξοδο και αναμένεται να αποτελέσει κορυφαία πολιτιστική στιγμή όχι μόνο για το Μεσολόγγι, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Το συνταρακτικό «Hamnet» κυκλοφορεί επιτέλους στις αίθουσες, πλάι σε ένα θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και αρκετούς τίτλους που διεκδικούν την προσοχή του οικογενειακού κοινού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM