Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Η απρέπεια του Σούνακ έδωσε στο θέμα τεράστια δημοσιότητα

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Η απρέπεια του Σούνακ έδωσε στο θέμα τεράστια δημοσιότητα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την άποψη πως η δημοσιότητα που πήρε η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βοηθά» στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποκτήσει «τεράστια δημοσιότητα», κάνοντας αναφορά στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, μετά την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

 «Και η όποια δημοσιότητα δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι ακυρώθηκε, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, η συνάντησή του με τον κύριο Μητσοτάκη, αφορά σε αυτό καθαυτό το ελληνικό αίτημα. Επομένως, εξαιτίας αυτής  της εσφαλμένης κίνησης του κ. Σούνακ, της απρεπούς συμπεριφοράς θα έλεγα, το ελληνικό αίτημα της οριστικής επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών στο μουσείο της Ακρόπολης, δύο μέρες βρίσκεται στην απόλυτη επικαιρότητα», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

Οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους, για τόσο ευαίσθητα θέματα «απαιτούν χρόνο, υπομονή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού. «Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει και την υπομονή αλλά και την επιμονή, να θέτει τα θέματα αυτά και να τονίζει συνεχώς τη βαρβαρότητα με την οποία η βρετανική πλευρά έχει συμπεριφερθεί στα Γλυπτά του Φειδία όχι μόνο από τον ίδιο τον Έλγιν, πράγμα το οποίο μαρτυρείται από τον Ντότγουελ, από δικούς του ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εποχή εκείνη τι έκανε ο Έλγιν, αλλά και αργότερα, όταν το Βρετανικό Μουσείο στη δεκαετία του ‘30 με συρμάτινες βούρτσες και χημικά, απέξυσε τις επιφάνειες για να βγάλει την πατίνα», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη. 

Ακόμη, υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως τη δεκαετία του ’60 η επιφάνεια των Γλυπτών καλύφθηκε με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. «Όλα αυτά, με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης, έχουν βγει ξανά στο φως και συζητώνται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ελληνικό αίτημα. Δημιουργείται ένα κλίμα διεθνώς- και αυτό ενισχύεται υπέρ του δίκαιου του ελληνικού αιτήματος», επεσήμανε και υπενθύμισε πως η ελληνική θέση παραμένει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι προϊόντα κλοπής. 

«Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί αυτά που της ανήκουν», τόνισε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Λίνα Μενδώνη είπε πως η Αθήνα συνομιλεί με το Βρετανικό Μουσείο για αυτό το θέμα, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. 

Ερωτηθείσα για την πολυετή συμφωνία που είναι στο τραπέζι, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απάντησε ότι πρόκειται για αυτό που είπε πριν από τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπόρις Τζόνσον. «Εφόσον τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό το οποίο θα προκύψει, μπορεί η Ελλάδα να το καλύψει, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες και από το ντεπό που έχει το Βρετανικό Μουσείο, αλλά προφανώς και με αρχαιότητες, οι οποίες, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο, μπορούν να δανείζονται για περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο», συμπλήρωσε. 

Οι μελέτες για την Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Στην ίδια συνέντευξη η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της ανόδου στην Ακρόπολη, στη μορφή την οποία είχε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. 

Αυτό που βλέπουμε σήμερα, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, είναι διαδοχικές παρεμβάσεις από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ‘70. H αποκατάσταση «θα δώσει τη δυνατότητα να μην υπάρχει η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στα Προπύλαια, που είναι ένας πολύ στενά διαμορφωμένος χώρος, άνοδος και κάθοδος και εκεί  η μεγάλη ροή των επισκεπτών δημιουργεί τεράστιο συνωστισμό», συμπλήρωσε. 

Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη να εισαχθεί στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε η κ. Μενδώνη. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις έως το φθινόπωρο του 2024, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.  

Παράλληλα σημείωσε πως έχει ξεκινήσει το μελετητικό πρόγραμμα για την παρέμβαση στο Ηρώδειο. «Το μνημείο έχει καταπονηθεί και πρέπει να το δούμε, πριν να υπάρξουν επικινδυνότητες. Θα πρέπει να δούμε την αναστήλωση του, τη συντήρησή του», επεσήμανε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι αυτές οι μελέτες να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2025.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κλείσει για ένα διάστημα το Ηρώδειο, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση. «Για ένα διάστημα θα διακοπούν οι παραστάσεις και ακριβώς επειδή αυτό επηρεάζει και το Ελληνικό Φεστιβάλ, θέλουμε έγκαιρα να κάνουμε αυτό τον προγραμματισμό, ώστε να ενημερώσουμε και τους φορείς που μετέχουν στο ελληνικό φεστιβάλ και το Ελληνικό Φεστιβάλ, πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα έργα και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσει το Ηρώδειο, προφανώς για τον συντομότερο δυνατό χρόνο», συμπλήρωσε για το θέμα. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ