Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα

Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
0

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τιμώντας τηνΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το βλέμμα στραμμένο στον Πόλεμο της Ουκρανίας, μεταθέτει το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα | Έκδοση Δεύτερη, την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 19.00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ανθρωπότητα, διοργανώνει, εξ αναβολής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Τρίτη 29 Μαρτίου στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα. Την ξεχωριστή αυτή δράση συνθέτει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες πολύτιμες.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της Ελευσίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους με αφορμή έναν πόλεμο γραμμένους από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

Τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, τα σπάνια αυτά θραύσματα κειμένων ή ποιήματα, ανήκουν στον κύκλο  “Μυστήρια σε κοινή θέα”, μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της ΠΠΕ στον δημόσιο χώρο, που καλεί τους κατοίκους και τους περαστικούς της Ελευσίνας να περιηγηθούν στην πόλη και να μυηθούν κάθε φορά σε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά γεγονότα. Εμφανίστηκαν στην πρώτη τους έκδοση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας στην πλειονότητά τους κείμενα που αναφέρονταν στην ίδια την Ελευσίνα, χρονολογούμενα από τον 4ο αι. π.Χ μέχρι σήμερα.

Κάθε δράση της αστικής αυτής ανάγνωσης ενεργοποιεί και συστήνει διάφορα σημεία της πόλης της Ελευσίνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της ως θεάτρου του εαυτού της. Κι ενώ τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ έχουν μια χρονική συχνότητα, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, κάθε δράση τους συνθέτει, τελικά, ένα αυτούσιο έργο. Καθώς η πόλη κρύβει μέσα της τους ποιητές και την ποίηση, μέσα από τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, ανοίγει κάποια από αυτά τα κουτιά, όπου φυλάσσονται με φροντίδα και προσοχή ποιήματα ή πολύτιμοι λίθοι· το ίδιο είναι, άλλωστε. Στόχος της δράσης είναι κάποτε, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό επιγραφικό μουσείο ποίησης, μια πιο ανεξίτηλη μορφή γραφής από το φως μιας προβολής, μια “γραμμένη” ποίηση.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM