Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα

Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
0

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τιμώντας τηνΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το βλέμμα στραμμένο στον Πόλεμο της Ουκρανίας, μεταθέτει το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα | Έκδοση Δεύτερη, την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 19.00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ανθρωπότητα, διοργανώνει, εξ αναβολής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Τρίτη 29 Μαρτίου στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα. Την ξεχωριστή αυτή δράση συνθέτει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες πολύτιμες.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της Ελευσίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους με αφορμή έναν πόλεμο γραμμένους από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

Τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, τα σπάνια αυτά θραύσματα κειμένων ή ποιήματα, ανήκουν στον κύκλο  “Μυστήρια σε κοινή θέα”, μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της ΠΠΕ στον δημόσιο χώρο, που καλεί τους κατοίκους και τους περαστικούς της Ελευσίνας να περιηγηθούν στην πόλη και να μυηθούν κάθε φορά σε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά γεγονότα. Εμφανίστηκαν στην πρώτη τους έκδοση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας στην πλειονότητά τους κείμενα που αναφέρονταν στην ίδια την Ελευσίνα, χρονολογούμενα από τον 4ο αι. π.Χ μέχρι σήμερα.

Κάθε δράση της αστικής αυτής ανάγνωσης ενεργοποιεί και συστήνει διάφορα σημεία της πόλης της Ελευσίνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της ως θεάτρου του εαυτού της. Κι ενώ τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ έχουν μια χρονική συχνότητα, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, κάθε δράση τους συνθέτει, τελικά, ένα αυτούσιο έργο. Καθώς η πόλη κρύβει μέσα της τους ποιητές και την ποίηση, μέσα από τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, ανοίγει κάποια από αυτά τα κουτιά, όπου φυλάσσονται με φροντίδα και προσοχή ποιήματα ή πολύτιμοι λίθοι· το ίδιο είναι, άλλωστε. Στόχος της δράσης είναι κάποτε, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό επιγραφικό μουσείο ποίησης, μια πιο ανεξίτηλη μορφή γραφής από το φως μιας προβολής, μια “γραμμένη” ποίηση.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM