Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα

Λόγια των τοίχων ή η πόλη ως ανάγνωσμα στις 29 Μαρτίου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
0

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τιμώντας τηνΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το βλέμμα στραμμένο στον Πόλεμο της Ουκρανίας, μεταθέτει το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα | Έκδοση Δεύτερη, την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 19.00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ανθρωπότητα, διοργανώνει, εξ αναβολής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Τρίτη 29 Μαρτίου στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα. Την ξεχωριστή αυτή δράση συνθέτει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες πολύτιμες.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της Ελευσίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους με αφορμή έναν πόλεμο γραμμένους από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

Τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, τα σπάνια αυτά θραύσματα κειμένων ή ποιήματα, ανήκουν στον κύκλο  “Μυστήρια σε κοινή θέα”, μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της ΠΠΕ στον δημόσιο χώρο, που καλεί τους κατοίκους και τους περαστικούς της Ελευσίνας να περιηγηθούν στην πόλη και να μυηθούν κάθε φορά σε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά γεγονότα. Εμφανίστηκαν στην πρώτη τους έκδοση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας στην πλειονότητά τους κείμενα που αναφέρονταν στην ίδια την Ελευσίνα, χρονολογούμενα από τον 4ο αι. π.Χ μέχρι σήμερα.

Κάθε δράση της αστικής αυτής ανάγνωσης ενεργοποιεί και συστήνει διάφορα σημεία της πόλης της Ελευσίνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της ως θεάτρου του εαυτού της. Κι ενώ τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ έχουν μια χρονική συχνότητα, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, κάθε δράση τους συνθέτει, τελικά, ένα αυτούσιο έργο. Καθώς η πόλη κρύβει μέσα της τους ποιητές και την ποίηση, μέσα από τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, ανοίγει κάποια από αυτά τα κουτιά, όπου φυλάσσονται με φροντίδα και προσοχή ποιήματα ή πολύτιμοι λίθοι· το ίδιο είναι, άλλωστε. Στόχος της δράσης είναι κάποτε, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό επιγραφικό μουσείο ποίησης, μια πιο ανεξίτηλη μορφή γραφής από το φως μιας προβολής, μια “γραμμένη” ποίηση.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Αθήνα στον Αργυρό Λέοντα: Ο Μάριο Μπανούσι και το θέατρο χωρίς λόγια που συγκινεί την Ευρώπη

Πολιτισμός / Ο Μάριο Μπανούσι έγινε το νέο όνομα του ευρωπαϊκού θεάτρου

Λίγο πριν παραλάβει τον Αργυρό Λέοντα Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας, ο Μάριο Μπανούσι γίνεται θέμα στην El País και στη Libération. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ελληνοαλβανός δημιουργός πέρασε από την Αθήνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα με ένα έργο χωρίς λόγια, φτιαγμένο από πένθος, μητέρες, μετανάστευση και οικογενειακή μνήμη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM