To Licorice Pizza του Πολ Τόμας Άντερσον καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με το National Board of Review

To Licorice Pizza του Πολ Τόμας Άντερσον καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με το National Board of Review Facebook Twitter
Η τιμητική διάκριση της καλύτερης ταινίας της χρονιάς φέτος πήγε στο Licorice Pizza του Πολ Τόμας Άντερσον, το οποίο θα δούμε στη χώρα μας τον Ιανουάριο.
0

O χορός των ανασκοπήσεων των αμερικανικών ενώσεων κριτικής ξεκινά παραδοσιακά με το National Board of Review, ένα σωματείο με έδρα τη Νέα Υόρκη που έχει συσταθεί ακριβώς για αυτό τον σκοπό, δηλαδή για να επιλέγει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Η τιμητική διάκριση της καλύτερης ταινίας της χρονιάς φέτος πήγε στο Licorice Pizza του Πολ Τόμας Άντερσον, το οποίο θα δούμε στη χώρα μας τον Ιανουάριο. Ο Αμερικανός δημιουργός πήρε και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ το πρωταγωνιστικό ζεύγος των Αλέινα Χάιμ και Κούπερ Χόφμαν (υιού του Φίλιπ Σέιμουρ) μοιράστηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. 

Στις μεγάλες ερμηνευτικές κατηγορίες oι επιλογές του NBR ήταν ο Γουίλ Σμιθ που υποδύεται τον πατέρα των αδερφών Γουίλιαμς στο King Richard και η Ρέιτσελ Ζέγκλερ του West Side Story,με την ταινία του Σπίλμπεργκ να μπαίνει δυναμικά στην οσκαρική κούρσα, έπειτα από ενθουσιώδεις κριτικές και την, όπως λέγεται, θετικότατη υποδοχή που έλαβε σε μια προβολή που πραγματοποιήθηκε για τα μέλη της Οσκαρικής Ακαδημίας. 

Όπως πάντα , στην σχετική ανακοίνωση του σωματείου μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμα και από τα βραβεία παρουσιάζει το Top-10 της χρονιάς, στο οποίο θα βρεις και αναπάντεχες επιλογές. Φέτος το NBR συγκαταλέγει στη δεκάδα του και το Last Duel, μια ταινία που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη στις αίθουσες, πήρε, παραδόξως, χλιαρές κριτικές, ίσως όμως να αποτελεί την καλύτερη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ από την εποχή του Blade Runner. Είναι το ενήλικο σινεμά μεγάλου κοινού που θέλουμε να βλέπουμε από τα studiο και οποιαδήποτε ενθάρρυνση προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και (επί της ουσίας) αμελητέα σαν αυτή εδώ, είναι πάντα ευπρόσδεκτη. 

Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία και οι λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς:

Καλύτερη Ταινία: Licorice Pizza

Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον, (Licorice Pizza)

Α' Αντρικός Ρόλος: Γουίλ Σμιθ  (King Richard)

Α' Γυναικείος Ρόλος: Ρέιτσελ Ζέγκλερ (West Side Story)

Β' Αντρικός Ρόλος: Κιάραν Χιντς  (Belfast)

Β' Γυναικείος Ρόλος: Ονζανιού Έλις (King Richard)

Πρωτότυπο Σενάριο: A Hero

Διασκευασμένο Σενάριο: The Tragedy of Macbeth

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Encanto

Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Αλέινα Χάιμ/ Κούπερ Χόφμαν (Licorice Pizza)

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Μάικλ Σαρνόσκι, (Pig)

Ξενόγλωσση ταινία: A Hero

Ντοκιμαντέρ: Summer of Soul

Καλύτερο Συνολικό Καστ: The Harder They Fall

Καλύτερη Φωτογραφία: The Tragedy of Macbeth

Βραβείο NBR για την Ελευθερία της Έκφρασης: Flee

Οι Καλύτερες ταινίες της χρονιάς (σε αλφαβητική σειρά)

Belfast

Don’t Look Up

Dune

King Richard

The Last Duel

Nightmare Alley

Red Rocket

The Tragedy of Macbeth

West Side Story

TΟP- 5 Διεθνών Ταινιών (σε αλφαβητική σειρά)

Benedetta

Lamb

Lingui, The Sacred Bonds

Titane

The Worst Person in the World

TOP-5 Ντοκιμαντέρ (σε αλφαβητική σειρά)

Ascension

Attica

Flee

The Rescue

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

TOP- 10 Ανεξάρτητων ταινιών (σε αλφαβητική σειρά)

The Card Counter

C’mon C’mon

CODA

The Green Knight

Holler

Jockey

Old Henry

Pig

Shiva Baby

The Souvenir Part II

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM
Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Πολιτισμός / Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Η έκθεση "William Blake: The Age of Romantic Fantasy" στη National Gallery of Ireland παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του Blake και των συγχρόνων του, φέρνοντας στο Δουβλίνο έναν κόσμο ρομαντικής φαντασίας, γοτθικού τρόμου, πολιτικής αναταραχής και πνευματικής έντασης
THE LIFO TEAM
Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Πολιτισμός / Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Η μεγάλη έκθεση The 90s: Art and Fashion στην Tate Britain, σε επιμέλεια του πρώην αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, φέρνει στο ίδιο πεδίο την τέχνη, τη μόδα και την κουλτούρα των κλαμπ, επιχειρώντας μια νέα ανάγνωση της δεκαετίας πέρα από το απλουστευτικό αφήγημα της Cool Britannia.
THE LIFO TEAM
Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Πολιτισμός / Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Το "STORM I & II", η νέα συνεργασία του Yung Lean με το GENER8ION, είναι ένα επτάλεπτο μουσικό φιλμ του Ρομέν Γαβρά, σε ένα δυστοπικό σχολείο του 2034, όπου η αγορίστικη βία, η χορογραφία και η κινηματογραφική ένταση γίνονται ένα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Πολιτισμός / Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Με κοινή ανάρτηση στο Instagram, η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter ανακοίνωσαν ότι το «Bring Your Love» θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την κοινή τους εμφάνιση στο Coachella και ενόψει του νέου άλμπουμ της Μαντόνα, Confessions II.
THE LIFO TEAM
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπερασπίζεται τον Τζίμι Κίμελ μετά την επίθεση του Τραμπ: «Τα αστεία είναι αστεία»

Πολιτισμός / Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπερασπίζεται τον Τζίμι Κίμελ μετά την επίθεση του Τραμπ

Τιμώμενος στο 51ο Chaplin Award Gala στη Νέα Υόρκη, ο Τζορτζ Κλούνεϊ καταδίκασε την πολιτική βία μετά την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, αλλά υπερασπίστηκε τον Τζίμι Κίμελ απέναντι στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να απολυθεί από το ABC.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM