Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας θα πληρώσει αποζημίωση χιλιάδων δολαρίων στον Eminem

Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας θα πληρώσει αποζημίωση χιλιάδων δολαρίων στον Eminem Facebook Twitter
1

Ένα πολιτικό κόμμα της Νέας Ζηλανδίας πρόκειται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 412.000 δολαρίων (600.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας) στον Eminem, ύστερα από μήνυση για παραβίαση  πνευματικών δικαιωμάτων που κατέθεσε ο αμερικανός ράπερ.

Το Εθνικό Κόμμα χρησιμοποίησε ένα κομμάτι, που είχε παρόμοια μελωδία και ρυθμό με το «Lose Yourself» του Eminem, σε μία προεκλογική του διαφήμιση. Το τραγούδι, με τίτλο «Eminem-esque», είχε μόνο ελάχιστες διαφορές από το πρωτότυπο, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Η δισκογραφική εταιρία «Eight Mile Style» είχε κινηθεί νομικά αφότου το Εθνικό Κόμμα χρησιμοποίησε μία εκδοχή του τραγουδιού, που δεν είχε νόμιμη άδεια, στην προεκλογική εκστρατεία του 2014.

Οι δικηγόροι του κόμματος είχαν υποστηρίξει ότι το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν στην πραγματικότητα το «Lose Yourself», αλλά ένα τραγούδι που ονομάζεται «Eminem-esque», το οποίο είχαν αγοράσει από μια «βιβλιοθήκη» μουσικών κομματιών.

 

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι το κομμάτι ήταν «επαρκώς παρόμοιο» με το «εξαιρετικά πρωτότυπο έργο» του Eminem, παραβιάζοντας έτσι τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η δικαστική απόφαση έλαβε υπόψη της το μοτίβο των ντραμς, τις συνοδευτικές συγχορδίες και τον ήχο του βιολιού, και στις δύο εκδοχές, καταλήγοντας πως υπήρχαν «μεγάλες ομοιότητες».

Το «Lose Yourself», το οποίο ακούστηκε στην ταινία «8 Mile» (2002) του ράπερ, είναι μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του.

Το κομμάτι που χρησιμοποίησε το κόμμα της Νέας Ζηλανδίας είχε αγοραστεί από μία «βιβλιοθήκη» που έχει δημιουργηθεί από την εταιρία μουσικής παραγωγής Beatbox. Τραγούδια που είναι παρόμοια με διάσημα κομμάτια -αλλά αρκετά διαφορετικά για να αποφευχθεί η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων- εμφανίζονται συχνά σε μουσικές «βιβλιοθήκες».

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM