Το κοιμητήριο Highgate ανοίγει σαν πάρκο σε όλους του κατοίκους του Λονδίνου με θέα στην πόλη

Το κοιμητήριο Highgate ανοίγει σαν πάρκο σε όλους του κατοίκους του Λονδίνου με θέα στην πόλη Facebook Twitter
Έτσι θα φαίνεται το κοιμητήριο Highgate μετά από την αναπλασή του. Φωτο: Gustafson Porter + Bowman
0

Ένα ιστορικό κοιμητήριο του Λονδίνου, το Χάιγκεϊτ, τόπος επίσκεψης από πολλούς Λονδρέζους και τουρίστες πρόκειται να ανοίξει στο κοινό μετά από εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης.

Το Χάιγκεϊτ βρίσκεται στο ομώνυμο βορειανατολικό προάστιο της βρετανικής πρωτεύουσας, δίπλα στο Πάρκο Γουότερλο και το δυτικό του τμήμα υπάρχει από τη βικτωριανή εποχή και εγκαινιάστηκε το 1839. Το αρχικό σχέδιο του εκπονήθηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Stephen Geary και η σημερινή του ανάπλαση θα στηριχτεί σε ένα σχέδιο από το έτος των εγκαινίων του.

Για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, αλλά υπάρχουν στο χώρο η περίφημη «Αιγυπτιακή Λεωφόρος» ένας πλατύς διάδρομος με οικογενειακούς τάφους σε σχήμα αρχαίων αιγυπτιακών ναών και ο «Κύκλος του Λιβάνου» όπου οι τάφοι απλώνονται κυκλικά κάτω από ένα πελώριο κέδρο του Λιβάνου.

Το κοιμητήριο Highgate ανοίγει σαν πάρκο σε όλους του κατοίκους του Λονδίνου με θέα στην πόλη Facebook Twitter
Φωτο: Friends of Highgate Cemetery Trust

Πολλοί επισκέπτες φτάνουν εκεί για να δουν τον τάφο του Καρλ Μαρξ και μια τεράστια προτομή του, τον τάφο της Αγγλίδας μυθιστοριογράφου Τζορτζ Έλιοτ, του κοινωνιολόγου και φιλοσόφου της θεωρίας της εξέλιξης Χέρμπερτ Σπένσερ, του Νομπελίστα μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Μάικλ Φάραντέι, της ποιήτριας Κριστίνα Ροσέτι και άλλων.

Το σχέδιο της ανάπλασης έχει σαν στόχο την αναμόρφωση του ιστορικού αλλά κατάφυτου ταφικού χώρου. Οι αρχιτέκτονες τοπίου Gustafson Porter + Bowman επιλέχθηκαν για να αναδιαμορφώσουν το κοιμητήριο ως μέρος ενός διαγωνισμού που ανακοινώθηκε πέρυσι και αφορά όλη την περιοχή. Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από μια ακουαρέλα του 1839 που δείχνει τη θέα όλου του Λονδίνου από το κοιμητήριο.

Ο στόχος τους είναι με τις παρεμβάσεις να υπάρχει θέα προς το St Paul και το κεντρικό Λονδίνο, κάτι που θα εξασφαλίσει ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια ήρεμη και γαλήνια εμπειρία με ένα μείγμα σκιερών και πιο ανοιχτών περιοχών.

Το κοιμητήριο Highgate ανοίγει σαν πάρκο σε όλους του κατοίκους του Λονδίνου με θέα στην πόλη Facebook Twitter
Φωτο: Friends of Highgate Cemetery Trust

Στο χώρο υπήρχαν χιλιάδες δέντρα πολλά χωρίς ρίζες, ξερά ή άρρωστα. Στόχος είναι να απομακρυνθούν και να γίνει ελεγχόμενη φύτευση και αναφύτευση δέντρων που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Πολλά από τα άρρωστα δέντρα από μύκητες έχουν ήδη βλάψει τάφους και μνημεία, ενώ μεγαλώνουν και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.  Μπορεί πολλοί επισκέπτες να γοητεύονται από την αφθονία δέντρων και την πυκνή βλάστηση στο κοιμητήριο και να βρίσκουν ελκυστική τη ρομαντική παρακμή αλλά ο τόπος θα καταστραφεί αν υπάρχει μόνο μια ποικιλία από αδρανή δέντρα που δε θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερη βιοποικιλότητα, πράγμα που θα κάνει μια πιο αραιή βλάστηση.

Μαζί με τους εξωτερικούς χώρους θα γίνει αποκατάσταση των κτιρίων και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για επισκέπτες και περιπατητές. Το νεκροταφείο Χάιγκεϊτ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως και διαθέτει ακόμα και κατάστημα με είδη αναμνηστικών δώρων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ