Κλίβελαντ: Κατασχέθηκε άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου από μουσείο- Έρευνα για κλεμμένες αρχαιότητες

Κλίβελαντ: Κατασχέθηκε άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου από μουσείο- Έρευνα για κλεμμένες αρχαιότητες Facebook Twitter
Φωτ.: Cleveland Museum of Art
0

Ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα, που πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο, κατασχέθηκε από μουσείο του Κλίβελαντ στο πλαίσιο έρευνας για αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από την Τουρκία.

Το μουσείο απέκτησε το άγαλμα το 1986 και έκτοτε αυτό αποτελεί κεντρικό κομμάτι της συλλογής αρχαίας ρωμαϊκής τέχνης που διαθέτει. Το ύψους 1,9 μέτρων γλυπτό χρονολογείται στο 180-200 μ.Χ. και η αξία του εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές. 

Η κατάσχεση του γλυπτού έγινε με ένταλμα που υπέγραψε δικαστής στο Μανχάταν στις 14 Αυγούστου. Οι αρχές της Νέας Υόρκης κάνουν έρευνα για ένα δίκτυο λαθρεμπορίου, που περιλαμβάνει αρχαιότητες οι οποίες λεηλατήθηκαν από την νοτιοδυτική Τουρκία και έφτασαν στο Μανχάταν. 

Εδώ και πάνω από δύο μήνες το άγαλμα δεν είναι ένα από τα εκθέματα που μπορούν να δουν οι επισκέπτες του μουσείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Plain Dealer του Κλίβελαντ. Επίσης, στην ιστοσελίδα του μουσείου άλλαξε η περιγραφή του γλυπτού και πλέον δεν αναφέρεται πως εκτιμάται ότι το γλυπτό αναπαριστά τον Μαύρο Αυρήλιο. 

Κλίβελαντ: Κατασχέθηκε άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου από μουσείο- Έρευνα για κλεμμένες αρχαιότητες Facebook Twitter
Φωτ.: Cleveland Museum of Art

Το 2012 η Τουρκία διεκδίκησε για πρώτη φορά το γλυπτό. Τότε, ανακοίνωσε λίστα με σχεδόν 20 αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου του Κλίβελαντ τα οποία ανέφερε ότι λεηλατήθηκαν από πόλεις της χώρας. Αξιωματούχοι του μουσείου είχαν πει τότε πως η Τουρκία δεν παρουσίασε αποδείξεις περί λεηλασίας. 

«Η διαμάχη για αυτό το ζήτημα έχει κρατήσει το άγαλμα μακριά από την πατρίδα του. Η κατάσχεση δίνει ελπίδα για να διορθωθεί ένα εσκεμμένο αδίκημα», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ. 

Η εισαγγελία του Μανχάταν τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων αντικειμένων που έχουν λεηλατηθεί, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ιταλία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM