Πάνω από 30 Έλληνες καλλιτέχνες και μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για την συλλογή Καθέν@ και μια Χίμαιρα, βασισμένη στα Μικρά Ποιήματα σε Πεζό του Charles Baudelaire που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Oposito σε μετάφραση του Ζ. Δ. Αϊναλή. 

 

Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1869, δύο χρόνια μετά το θάνατο του διάσημου ποιητή, ενός από τους λεγόμενους «καταραμένους Γάλλους ποιητές», που σκανδάλιζε την παρισινή κοινωνία του 19ου αιώνα με την έκλυτη ζωή του αλλά και το λογοτεχνικό του έργο.

 

Σε αυτά τα ποιήματα, ο Μποντλέρ περιγράφει με τολμηρή και λιτή για την εποχή του γλώσσα τους μοντέρνους ρυθμούς της ζωής στο Παρίσι και πώς αυτοί επιδρούν στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων του. Περιπλανιέται και παρατηρεί τη μητρόπολη, νιώθοντας ξένος μέσα στις συμβάσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας, με ένα μακάβριο συναίσθημα που φαίνεται τρομακτικά επίκαιρο στην εποχή του Covid-19.  

 

Ένα παρόμοιο συναίσθημα αποξένωσης και αποκλεισμού εκφράζει άμεσα την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων, μιας κοινότητας πολλαπλά κυνηγημένης που έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον πόλεμο και τις διακρίσεις στις χώρες καταγωγής τους όσο και τον ρατσισμό στις ευρωπαϊκές πόλεις. 

 

 

Στα 33 κομμάτια του άλμπουμ ακούγονται μελοποιημένα ποιήματα του αλλά και απαγγελίες, με ορισμένες εμπνευσμένες στιγμές όπως τα «Ένας Γελοίος» της Krista Papista, «Η Σούπα και τα Σύννεφα» των Ιριελένα, «Οι Χήρες» της Melatolini, «Απώλεια Φωτοστέφανου» του Kristof, το ομώνυμο κομμάτι, το «Ένα ημισφαίριο σε μια κόμη» των Selofan feat. Eleanna, ανάμεσα σε άλλα. 

 

Η συλλογή κυκλοφόρησε στον περιορισμένο αριθμό των 100 φυσικών αντίτυπων – ένα διπλό CD το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Τα έσοδα από την πώληση των CDs αλλά και από την σελίδα στο bandcamp θα πάνε στην ομάδα emantes.com που υποστηρίζει ενεργά ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες. Η Emantes παρέχει τόσο υλική βοήθεια (τροφή, καταλύματα έκτακτης ανάγκης, ρούχα, φάρμακα) όσο και άυλη (νομική βοήθεια και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας).