Jethro Tull για Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς θα ένιωθε ο Κάρολος αν οι θησαυροί του στέμματος ήταν στην Αθήνα;

Ο Ίαν Άντερσον σε συναυλία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έστειλε ο frontman των Jethro Tull, Ίαν Άντερσον, πριν από την εμφάνιση της μπάντας στη χώρα μας.  

Ο Ίαν Άντερσον κατακεραύνωσε την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, του Μπόρις Τζόνσον, για τη στάση της στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενών και εξέφρασε την ελπίδα η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, να το επανεξετάσει. 

Παράλληλα, έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα. «Πώς θα ένιωθε ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ’ εάν ο θησαυρός του στέμματος ήταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;». Τα «Crown Jewels» στα οποία αναφέρθηκε στη δήλωσή του αποτελούνται από 100 αντικείμενα και πάνω από 23.000 πολύτιμους λίθους. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στη στέψη του μονάρχη.  

«Η κλοπή διάφορων εθνικών ιστορικών τεχνουργημάτων ανά τους αιώνες από άλλες χώρες πρέπει να αναγνωριστεί. Σε συγκεκριμένες στιγμές θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και ότι θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από περισσότερους ανθρώπους σε διάσημα μουσεία, όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε και σήμερα είναι το τώρα», δήλωσε ο Ίαν Άντερσον. 

«Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων γλυπτών θα έπρεπε να είναι μια εύκολη προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά, το 2021, η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για τη διατήρηση αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν απαράδεκτη, παρότι οι πρόσφατες ενδείξεις είναι πως ολοένα περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. 

«Ίσως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πειστεί να ξανασκεφτεί το θέμα. Εξάλλου, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλές υπάρχουν πολλά αντίγραφα για άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ’ εάν ο θησαυρός του στέμματος ήταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;», κατέληξε στη δήλωσή του. 

Αύριο, Πέμπτη, οι Jethro Tull θα εμφανιστούν στη Μονή Λαζαριστών και μία ημέρα αργότερα στο Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη.
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Το πορτρέτο της Lily Allen από τη Nieves Gonzalez, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του West End Girl, εκτίθεται πλέον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου για έναν χρόνο, σηματοδοτώντας και την πρώτη παρουσία της ζωγράφου σε μεγάλο βρετανικό δημόσιο ίδρυμα
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Πολιτισμός / Ιδρύονται δύο νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών - Αυτά τα ναυάγια εντάσσονται

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του «την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας»
THE LIFO TEAM
ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ