Jethro Tull για Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς θα ένιωθε ο Κάρολος αν οι θησαυροί του στέμματος ήταν στην Αθήνα;

Ο Ίαν Άντερσον σε συναυλία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έστειλε ο frontman των Jethro Tull, Ίαν Άντερσον, πριν από την εμφάνιση της μπάντας στη χώρα μας.  

Ο Ίαν Άντερσον κατακεραύνωσε την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, του Μπόρις Τζόνσον, για τη στάση της στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενών και εξέφρασε την ελπίδα η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, να το επανεξετάσει. 

Παράλληλα, έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα. «Πώς θα ένιωθε ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ’ εάν ο θησαυρός του στέμματος ήταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;». Τα «Crown Jewels» στα οποία αναφέρθηκε στη δήλωσή του αποτελούνται από 100 αντικείμενα και πάνω από 23.000 πολύτιμους λίθους. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στη στέψη του μονάρχη.  

«Η κλοπή διάφορων εθνικών ιστορικών τεχνουργημάτων ανά τους αιώνες από άλλες χώρες πρέπει να αναγνωριστεί. Σε συγκεκριμένες στιγμές θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και ότι θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από περισσότερους ανθρώπους σε διάσημα μουσεία, όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε και σήμερα είναι το τώρα», δήλωσε ο Ίαν Άντερσον. 

«Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων γλυπτών θα έπρεπε να είναι μια εύκολη προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά, το 2021, η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για τη διατήρηση αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν απαράδεκτη, παρότι οι πρόσφατες ενδείξεις είναι πως ολοένα περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. 

«Ίσως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πειστεί να ξανασκεφτεί το θέμα. Εξάλλου, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλές υπάρχουν πολλά αντίγραφα για άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ’ εάν ο θησαυρός του στέμματος ήταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;», κατέληξε στη δήλωσή του. 

Αύριο, Πέμπτη, οι Jethro Tull θα εμφανιστούν στη Μονή Λαζαριστών και μία ημέρα αργότερα στο Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη.
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρσον MακΚάλερς: Μια νέα βιογραφία για τη «θλιβερή, ευτυχισμένη ζωή» μιας μεγάλης συγγραφέως

Πολιτισμός / Κάρσον MακΚάλερς: Μια νέα βιογραφία για τη «θλιβερή, ευτυχισμένη ζωή» μιας μεγάλης συγγραφέως

Η βιογραφία φωτίζει τη ζωή της Αμερικανίδας συγγραφέως μέσα από επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και ψυχιατρικές συνεδρίες. Πολλά από τα σκηνικά αυτού του βιβλίου λειτουργούν ως μια πλούσια ιστορία της queer κουλτούρας κατά τις δεκαετίες του 1940, του '50 και του '60.
NEWSROOM
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, τα δάκρυα της Πέτρα, ένα αερικό του τραγουδιού και τα τραγούδια της Σωτηρίας

Πολιτισμός / Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, τα δάκρυα της Πέτρα, ένα αερικό του τραγουδιού και τα τραγούδια της Σωτηρίας

Η ομάδα Loxodox  με ένα αριστούργημα του Σαίξπηρ, ο Φασμπίντερ ζωντανεύει μέσα από μια ταραγμένη ηρωίδα, η Μαρία Παπαγεωργίου στην Αθήνα και η Χριστίνα Μαξούρη τραγουδά Σωτηρία Μπέλλου.
NEWSROOM
Μια έκθεση για τον Ρόμπερτ Μέιπλθορπ από τον πρώην διευθυντή της βρετανικής «Vogue»

Πολιτισμός / Μια έκθεση για τον Ρόμπερτ Μέιπλθορπ από τον πρώην διευθυντή της βρετανικής «Vogue»

Ο Έντουαρντ Ένινφουλ είναι ο επιμελητής της έκθεσης στην γκαλερί Thaddaeus Ropac για τον καλλιτέχνη με τη μεγαλύτερη επιρροή και ορόσημο της αμερικανικής αβανγκάρντ σκηνής, Ρόμπερτ Μέιπλθορπ.
NEWSROOM
Αποκαλύφθηκε μια κρυμμένη τοιχογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ

Πολιτισμός / Μια κρυμμένη τοιχογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ μόλις αποκαλύφθηκε

Το έργο προγραμματίζεται να εκτεθεί σταδιακά αφού πρόκειται για μια τοιχογραφία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων στο φουαγιέ και στα σκαλοπάτια Γερμανικού Μουσείου Υγιεινής στη Δρέσδη.
NEWSROOM
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ