Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter
0

Την αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, όπως και της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έργο στην Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων, η επέκταση των εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει εργαστήρια επεξεργασίας μεγάλων μαρμάρινων όγκων, αίθουσα κόφτη, σιδηρουργείο – χυτήριο, ξυλουργείο, εργαστήριο εκμαγεύσεων, αποθήκες, εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη και χώρους υγιεινής.

Επίσης, προβλέπεται προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού των εργαστηρίων και υλικών, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, η οποία λειτουργεί από το 1955 στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου θηλέων Πύργου. Ήταν ένα από τα πρώτα σχολικά κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα και ανεγέρθηκε το 1832. 

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter

Παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο, η οποία βρίσκεται στον Πύργο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

«Η Τήνος διαθέτει μια σπουδαία παράδοση στον τομέα της μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εθνικό ευρετήριο και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO. Αμέτρητοι τεχνίτες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά έργα, αλλά παράλληλα συνέβαλαν στη διαμόρφωση και διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Τήνου», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. 

Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων «δίνει μια νέα, σύγχρονη διεθνή δυναμική» στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας και «συνεισφέρει καταλυτικά» στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, τους οποίους θέλει να αξιοποιήσει «ακόμη περισσότερο από ότι σήμερα» το υπουργείο Πολιτισμού, σε έργα που εκτελεί επί μνημείων, συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της οικίας Χαλεπά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου, σημείωσε πως το έργο «αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την ιστορικότητα», μέσα από τη «σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, τιμώντας το έργο και τη σπουδαιότητα του μεγάλου γλύπτη». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί ενάντια στη λογοκρισία της ταινίας του

Πολιτισμός / Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να σταματήσει τη λογοκρισία της ταινίας του

«Ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως "πολύ προκλητικής" από τις αρχές της Τουρκίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από απροκάλυπτη ομοφοβία» τόνισε ο σκηνοθέτης του Queer
LIFO NEWSROOM
Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Πολιτισμός / Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Είχε αγοράσει το έργο για 6,2 εκατ. ευρώ - Η μπανάνα είχε αγοραστεί για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο με φρούτα στο Μανχάταν - Ο αγοραστής δεσμεύθηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες και να τις μοιράσει στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Ο δημιουργός της ταινίας αποκάλυψε ότι είχε οραματιστεί ένα σίκουελ για την ταινία, ενώ ο Χιου Γκραντ έχει δηλώσει ότι πολύ θα ήθελε να γυρίσει τη συνέχεια του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», παρότι «απεχθάνεται» τον χαρακτήρα του
LIFO NEWSROOM
Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Το κάποτε μυθικών διαστάσεων «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η επιστροφή του Οδυσσέα Ρέιφ Φάινς, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Tack» και τρεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ