Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter
0

Την αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, όπως και της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έργο στην Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων, η επέκταση των εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει εργαστήρια επεξεργασίας μεγάλων μαρμάρινων όγκων, αίθουσα κόφτη, σιδηρουργείο – χυτήριο, ξυλουργείο, εργαστήριο εκμαγεύσεων, αποθήκες, εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη και χώρους υγιεινής.

Επίσης, προβλέπεται προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού των εργαστηρίων και υλικών, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, η οποία λειτουργεί από το 1955 στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου θηλέων Πύργου. Ήταν ένα από τα πρώτα σχολικά κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα και ανεγέρθηκε το 1832. 

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter

Παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο, η οποία βρίσκεται στον Πύργο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

«Η Τήνος διαθέτει μια σπουδαία παράδοση στον τομέα της μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εθνικό ευρετήριο και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO. Αμέτρητοι τεχνίτες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά έργα, αλλά παράλληλα συνέβαλαν στη διαμόρφωση και διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Τήνου», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. 

Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων «δίνει μια νέα, σύγχρονη διεθνή δυναμική» στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας και «συνεισφέρει καταλυτικά» στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, τους οποίους θέλει να αξιοποιήσει «ακόμη περισσότερο από ότι σήμερα» το υπουργείο Πολιτισμού, σε έργα που εκτελεί επί μνημείων, συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της οικίας Χαλεπά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου, σημείωσε πως το έργο «αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την ιστορικότητα», μέσα από τη «σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, τιμώντας το έργο και τη σπουδαιότητα του μεγάλου γλύπτη». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως «εκείνον τον Σκοτσέζο

Πολιτισμός / Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως "εκείνον τον Σκοτσέζο"

Με αφορμή το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο James McAvoy μιλά για τη σκοτσέζικη προφορά, τα στερεότυπα της βιομηχανίας και την ανάγκη να ειπωθούν πιο φιλόδοξες ιστορίες για τη Σκωτία.
THE LIFO TEAM
ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Νταλάρας στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Δεν πέθανες προχθές, έφυγες, πέταξες πάνω από το Ηρώδειο»

«Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου, που με πήρε από παιδί από το χέρι. Καλό ταξίδι μάνα και καλή τύχη όπου και αν πας» εκφώνησε ο Γιώργος Νταλάρας
THE LIFO TEAM
Το Bully του Ye είναι ένας δίσκος για την εποχή της A.I.

Πολιτισμός / Το Bully του Ye είναι ένας δίσκος για την εποχή της A.I.

Ο Ye παρουσίασε το Bully ως άλμπουμ «χωρίς A.I.», όμως η κυκλοφορία του άνοιξε αμέσως μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση: όχι μόνο για το τι ακούμε πια, αλλά και για το ποιον ακούμε, σε μια ποπ εποχή όπου η αυθεντικότητα έχει πάψει να είναι αυτονόητη.
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑ

Πολιτισμός / Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη συντήρηση της μοναδικής ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Καστοριά

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας ότι ο Ναός Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς αποτελεί βυζαντινό μοναστηριακό ναό που έχει υποστεί φθορές κυρίως από πυρκαγιές κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας
THE LIFO TEAM
Firestarter: Το βίντεο που τρόμαξε το BBC και γέννησε τον Keith Flint όπως τον θυμόμαστε

Πολιτισμός / Firestarter: Το βίντεο που τρόμαξε το BBC και γέννησε τον Keith Flint όπως τον θυμόμαστε

Στα 30 χρόνια του Firestarter, νέες μαρτυρίες και αρχειακό υλικό ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το γύρισμα που μετέτρεψε τον Keith Flint από μέλος των Prodigy σε μία από τις πιο ακραίες και αναγνωρίσιμες εικόνες της βρετανικής ποπ κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Πίνακας που παρουσιαζόταν ως αντίγραφο ίσως είναι τελικά αυθεντικός Ρέμπραντ

Πολιτισμός / Πίνακας που παρουσιαζόταν ως αντίγραφο ίσως είναι τελικά αυθεντικός Ρέμπραντ

Δύο σχεδόν ίδιες εκδοχές του Old Man with a Gold Chain εκτίθενται μαζί στο Σικάγο και ένας κορυφαίος μελετητής υποστηρίζει ότι η δεύτερη, που αποδιδόταν στο εργαστήριο του Ρέμπραντ, είναι έργο του ίδιου του ζωγράφου
THE LIFO TEAM
Το Buckingham Palace επανασυστήνει το στιλ της Ελισάβετ Β΄

Πολιτισμός / Η έκθεση που ξαναδιαβάζει το στιλ της Ελισάβετ Β΄

Το Buckingham Palace ανοίγει το αρχείο της Ελισάβετ Β΄ και μαζί μια πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση: μήπως η πιο “σταθερή” γυναίκα του περασμένου αιώνα ήταν τελικά και μία από τις πιο συνειδητές αρχιτέκτονες της εικόνας της;
THE LIFO TEAM