Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα Facebook Twitter
0

Η ιδιαίτερη «ματιά» με την οποία αποτυπώνει ο Αβορίγινας καλλιτέχνης Βίνσεντ Ναματζίρα τα πρόσωπα στα πορτρέτα του έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην Αυστραλία και όχι μόνο.

Έργα του Βίνσεντ Ναματζίρα φιλοξενούνται αυτό το διάστημα σε μια έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας και πέρα από την πλουσιότερη Αυστραλή Τζίνα Ράινχαρτ, φαίνεται πως έχουν εκφράσει κι άλλοι διάσημοι τις ενστάσεις τους.

Πρόκειται για το έργο ‘Australia in Colour, 2021’, του Βίνσεντ Ναματζίρα που αποτελείται από 21 πορτρέτα. Μεταξύ αυτών, ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου – το οποίο το BBC χαρακτηρίζει «κακόγουστο», ένας πίνακας που αποτυπώνει τη διάσημη νίκη της Κάθι Φρίμαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϋ, μια εικόνα του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον, ακόμη και ένα πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα Facebook Twitter

Η συζήτηση τελικά στρέφεται γύρω από το -διαχρονικό- ζήτημα της τέχνης και της λογοκρισίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναστατωμένη με τον τρόπο που απεικονίζεται στο συγκεκριμένο πορτρέτο, η κληρονόμος επιχειρήσεων με ορυχεία και δισεκατομμυριούχος Τζίνα Ράινχαρτ – που θεωρείται η πιο πλούσια Αυστραλή – προσέγγισε την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας (NGA) και ζήτησε να αφαιρεθεί από την έκθεση το πορτρέτο της – ένα αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε.

Ο διάσημος Αβορίγινας καλλιτέχνης Βίνσεντ Ναματζίρα είναι διάσημος για το στυλ καρικατούρας που διατηρεί και το οποίο αμφισβητεί τις δομές εξουσίας: «Είμαστε όλοι ίσοι στην Αυστραλία... Ανεξάρτητα από την κληρονομιά που έχετε, ή το από πού προέρχεστε... Είμαστε όλοι Αυστραλοί», δηλώνει ο ίδιος.

Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα Facebook Twitter

«Ζωγραφίζω τον κόσμο όπως τον βλέπω», είπε σε δήλωσή του, μετά το σάλο για το πορτρέτο της Ράινχαρτ. Ο 40χρονος είναι δισέγγονος του διάσημου υδατογραφιστή Άλμπερτ Ναματζίρα και συνέχισε την κληρονομιά της οικογένειάς του - το 2020 έγινε ο πρώτος ιθαγενής που κέρδισε τον κορυφαίο διαγωνισμό πορτρέτου της Αυστραλίας, το βραβείο Archibald. Το στυλ του χαρακτηρίζεται ως υπερβολικό και πνευματώδες και ο ίδιος λέει ότι η δουλειά του έχει σχεδιαστεί για να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων. «Γιατί αυτός ο Αβορίγινας ζωγράφισε αυτούς τους ισχυρούς ανθρώπους; Τι θέλει να πει; Ζωγραφίζω ανθρώπους που είναι πλούσιοι, ισχυροί ή σημαντικοί – άνθρωποι που είχαν επιρροή σε αυτή τη χώρα και σε εμένα προσωπικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε για καλό είτε για κακό. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, άλλοι να το βρίσκουν αστείο, αλλά ελπίζω ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν κάτω από την επιφάνεια και βλέπουν και τη σοβαρή πλευρά».

Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα Facebook Twitter

Φυσικά, οι υπέρμαχοι της έκθεσης, τονίζουν πως δεν υπάρχει «νόμος» που λέει ότι όλα τα πορτρέτα πρέπει να είναι κολακευτικά, ενώ η Εθνική Ένωση για τις Εικαστικές Τέχνες της Αυστραλίας δήλωσε ότι «η άσκηση πίεσης στη γκαλερί για αφαίρεση του πίνακα απλώς και μόνο επειδή δεν αρέσει σε κάποιον, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για λογοκρισία και πνιγμό της δημιουργικής έκφρασης».

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Φρανκενστάιν» στο Φεστιβάλ Βενετίας - Δικτάτορες, πόλεμος, πυρηνικές απειλές και φανταστικά τέρατα κυριαρχούν στο φετινό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM
Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Πολιτισμός / Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Στα φετινά βραβεία είχε συμπεριληφθεί συγγραφέας που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «τερφ» και στηρίζει την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ - Τι απαντούν οι διοργανωτές
LIFO NEWSROOM
Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πολιτισμός / Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πρόκειται για το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» - Tο κτήριο, σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Αθηναϊκού σπιτιού
LIFO NEWSROOM
Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ