ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Γυρίσματα στο σπήλαιο Νέστορος και την Βοϊδοκοιλιά

Η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Γυρίσματα στο σπήλαιο Νέστορος και την Βοϊδοκοιλιά Facebook Twitter
Ο Κρίστοφερ Νόλαν / Φωτ: Eurokinissi
0

Τα γυρίσματα της ταινίας «Οδύσσεια» ξεκινούν σε εμβληματικές τοποθεσίες της Μεσσηνίας.

Η «Οδύσσεια» αποτελεί το νέο μεγάλο πρότζεκτ  του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις σκηνές του περίφημου Κύκλωπα Πολύφημου να γυρίζονται στην Ελλάδα, αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα γυρίσματα θα γίνουν σε χώρες της Μεσογείου, αλλά όχι στην χώρα μας. Η παραγωγή έχει λάβει ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί το φυσικό περιβάλλον. Με σεβασμό στην ιστορική και οικολογική σημασία των τοποθεσιών, το συνεργείο εργάζεται υπό αυστηρές προδιαγραφές προστασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σπηλιά του Νέστορα και η πανέμορφη παραλία Βοϊδοκοιλιά θα αποτελέσουν τα σκηνικά για μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της Οδύσσειας: Τη συνάντηση του Οδυσσέα με τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, γνωστή ως μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου, θεωρείται ότι ταυτίζεται με τη Βουφράδα, την ακτή, όπου έφτασε ο Τηλέμαχος στην αναζήτησή του για τον πατέρα του, Οδυσσέα.

Επίσης, γυρίσματα θα γίνουν και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου. Παράλληλα, έγιναν κάποια κάστινγκ και στην περιοχή της Καλαμάτας και στην περιοχή της Πύλου. Φέρεται να έχουν επιλεχθεί 150 άτομα ως κομπάρσοι.

Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με την πολυαναμενόμενη ταινία του, «Οδύσσεια». Η ταινία χαρακτηρίζεται ως ένα «μυθικό έπος δράσης» και θα γυριστεί σε παγκόσμια κλίμακα με τη χρήση νέας τεχνολογίας IMAX φιλμ. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου 2026.

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν. Η παραγωγή της ταινίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ το σενάριο και την παραγωγή υπογράφει ο ίδιος ο Νόλαν, μαζί με την Έμμα Τόμας υπό την εταιρεία Syncopy.

Η «Οδύσσεια» σε νέα διάσταση

Με την εμπειρία και την οπτική του Κρίστοφερ Νόλαν, η «Οδύσσεια» αναμένεται να αποκτήσει μια νέα, επική διάσταση, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για την κυκλοφορία της.

Η «Οδύσσεια», το αριστούργημα του Ομήρου, αφηγείται την περιπετειώδη επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Παρόλο που η ιστορία έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη αρκετές φορές, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί σε IMAX.

Η πρώτη μεταφορά έγινε το 1911 με μια βωβή ταινία του Τζουζέπε ντε Λιγκουόρο, ενώ ακολούθησε το 1954 η ταινία «Οδυσσέας» με πρωταγωνιστή τον Κερκ Ντάγκλας. Η πιο πρόσφατη προσαρμογή είναι η ταινία «The Return» του 2024, με τον Ραλφ Φάινς, βασισμένη στα τελευταία κεφάλαια του έπους.

Ο Τομ Χόλαντ, ένας από τους πρωταγωνιστές, αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπέγραψε για την ταινία χωρίς να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πολλά γι' αυτήν την ταινία», δήλωσε στο podcast The Dish. «Συνάντησα τον Νόλαν και ήταν απίστευτη εμπειρία. Μου έδωσε μια γενική ιδέα, αλλά περιμένω να αποκαλύψει περισσότερα όταν είναι έτοιμος».

 
 
Πολιτισμός
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM
Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Πολιτισμός / Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Η έκθεση "William Blake: The Age of Romantic Fantasy" στη National Gallery of Ireland παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του Blake και των συγχρόνων του, φέρνοντας στο Δουβλίνο έναν κόσμο ρομαντικής φαντασίας, γοτθικού τρόμου, πολιτικής αναταραχής και πνευματικής έντασης
THE LIFO TEAM
Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Πολιτισμός / Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Η μεγάλη έκθεση The 90s: Art and Fashion στην Tate Britain, σε επιμέλεια του πρώην αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, φέρνει στο ίδιο πεδίο την τέχνη, τη μόδα και την κουλτούρα των κλαμπ, επιχειρώντας μια νέα ανάγνωση της δεκαετίας πέρα από το απλουστευτικό αφήγημα της Cool Britannia.
THE LIFO TEAM