Ο μοναδικός ενεργός σύνδεσμος με το Χόλυγουντ μιας άλλης εποχής, θρυλικό κινηματογραφικό είδωλο κι από τους μεγαλύτερους αμερικανούς σκηνοθέτες. Στα 91 του ο Κλιντ Ίστγουντ συνεχίζει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να γυρίζει ταινίες, με την επόμενη δουλειά του να είναι ήδη έτοιμη.

 

Το Cry Macho βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρίτσαρντ Νας, που έχουν επιχειρήσει να  μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη από τον Μπαρτ Λάνκαστερ μέχρι τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Το 1988 παραλίγο να το κάνει κι ο ίδιος ο Ίστγουντ, το σχέδιο δεν ευδοκίμησε τότε, να όμως που 33 χρόνια μετά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Εκτός από τη σκηνοθεσία της ταινίας, ο Ίστγουντ εμφανίζεται και πάλι μπροστά από την οθόνη, τρία χρόνια μετά το επίσης δικό του The Mule. H ιστορία θέλει έναν ξοφλημένο περφόρμερ του ροντέο να αναλαμβάνει να οδηγήσει τον υιό του αφεντικού του από το Μεξικό πίσω στον πατέρα του. Στη διαδρομή θα του διδάξει τι σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος και θα εξιλεωθεί για αμαρτίες του παρελθόντος.

 

Αν και με το Gran Torino o Ίστγουντ έκλεισε με την κινηματογραφική περσόνα του, και με το Mule με την ανθρώπινη, με το Cry Macho φαίνεται να έχει ακόμα κάποια πράγματα να πει περί αρρενωπότητας και machισμού, όπως διακρίνεται κι από ένα λογύδριο στο συγκινητικό trailer της ταινίας που κυκλοφόρησε πριν μερικές ώρες. Ο ίδιος δείχνει ακμαίος, βυθίζεται και πάλι στην κινηματογραφική ιστγουντική εικόνα, ίσως επειδή γνωρίζει ότι μόνο να κερδίσει έχει από αυτή η ταινία του. Μεταξυ άλλων, αυτό αποδεικνύει και πόσο καλή ήταν η ερμηνεία του στο Mule - η ανημποριά και η κόπωση εκεί, δεν είχε σε τίποτα να κάνει με την ηλικία.

 

Την ταινία, που αναμένεται να φιγουράρει στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο τέλος του έτους, θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο.