Η Νάταλι Πόρτμαν απαντά για το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ - Γιατί δεν πάει στη χώρα της και αρνείται βραβείο 1 εκατ. δολαρίων

Η Νάταλι Πόρτμαν απαντά για το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ - Γιατί δεν πάει στη χώρα της και αρνείται βραβείο 1 εκατ. δολαρίων Facebook Twitter
2

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν δήλωσε ότι επέλεξε να μην παραβρεθεί σε τελετή στο Ισραήλ κατά την οποία θα λάμβανε σημαντικό βραβείο γιατί δεν ήθελε να δείξει στήριξη στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη συνάντηση.

Η απόφαση της Πόρτμαν, η οποία όπως είπε «χαρακτηρίστηκε λανθασμένα από κάποιους» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ καθώς οι διοργανωτές της τελετής των Βραβείων Genesis αποφάσισαν να ακυρώσουν την απονομή του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από 1 εκατ. δολάρια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της διάσημης ηθοποιού επικαλέστηκε κάποια «δυσάρεστα» γεγονότα στο Ισραήλ πρόσφατα, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην εμφανιστεί στην τελετή.

Αυτό οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι η απόφασή της συνδέεται με τη διεθνή κριτική που ασκήθηκε στο Ισραήλ για τη στρατιωτική απάντηση που έδωσε στις διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες εβδομάδες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 35 Παλαιστινίων. Το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συνόρων του. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου υποστήριξαν ότι η Πόρτμαν φάνηκε να χειραγωγείται από την διεθνή εκστρατεία υπό τους Παλαιστίνιους για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ.

My decision not to attend the Genesis Prize ceremony has been mischaracterized by others. Let me speak for myself. I chose not to attend because I did not want to appear as endorsing Benjamin Netanyahu, who was to be giving a speech at the ceremony. By the same token, I am not part of the BDS movement and do not endorse it. Like many Israelis and Jews around the world, I can be critical of the leadership in Israel without wanting to boycott the entire nation. I treasure my Israeli friends and family, Israeli food, books, art, cinema, and dance. Israel was created exactly 70 years ago as a haven for refugees from the Holocaust. But the mistreatment of those suffering from today’s atrocities is simply not in line with my Jewish values. Because I care about Israel, I must stand up against violence, corruption, inequality, and abuse of power. Please do not take any words that do not come directly from me as my own. This experience has inspired me to support a number of charities in Israel. I will be announcing them soon, and I hope others will join me in supporting the great work they are doing.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natalie Portman (@natalieportman) στις

«Αφήστε με να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου», δηλώνει η Νάταλι Πόρτμαν σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο instagram. «Επέλεξα να μην παραβρεθώ γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μιλούσε στην τελετή». Προσέθεσε ακόμα ότι δεν υποστηρίζει το κίνημα που προωθεί το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ, το οποίο έχει στόχο την απομόνωση του Τελ Αβίβ.

«Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι ανά τον κόσμο, μπορώ να ασκώ κριτική στην ηγεσία του Ισραήλ χωρίς να επιθυμώ το μποϊκοτάρισμα ολόκληρου του έθνους», δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 70 χρόνια για να αποτελέσει το καταφύγιο των προσφύγων του Ολοκαυτώματος. Αλλά η κακή συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες, απλά δεν είναι σύμφωνη με τις εβραϊκές αξίες μου. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ πρέπει να σταθώ κατά της βίας, της διαφθοράς, της ανισότητας και της κατάχρησης εξουσίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια