LIVE!

Η Marlene Dumas σπάει ρεκόρ δημοπρασίας για εν ζωή καλλιτέχνιδα με πώληση 13,6 εκατ. δολαρίων

Η Marlene Dumas σπάει ρεκόρ δημοπρασίας για εν ζωή καλλιτέχνιδα με πώληση 13,6 εκατ. δολαρίων Facebook Twitter
0

Ο πίνακας Miss January της Νοτιοαφρικανής ζωγράφου Marlene Dumas πωλήθηκε για 13,6 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για έργο τέχνης που έχει φιλοτεχνηθεί από ζώσα γυναίκα καλλιτέχνιδα.

Το έργο, ύψους σχεδόν 3 μέτρων, χαρακτηρίστηκε από τον οίκο ως το «magnum opus» της Dumas. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε η Isabella Lauria, επικεφαλής της βραδινής δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του 21ου αιώνα, σημειώνοντας πως η τιμή πώλησης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο για την καλλιτέχνιδα.

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1997 και αποτελεί επαναδιατύπωση ενός έργου της ίδιας σε ηλικία 10 ετών, εμπνευσμένο από τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss World. Η Sara Friedlander, αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης της Christie's, υπογράμμισε ότι «μέσα από την επιβλητική κλίμακα και το μοναδικό θέμα, η Dumas ανατρέπει την παραδοσιακή απεικόνιση του γυναικείου γυμνού, αποδομώντας την ανδρική ματιά».

Η Marlene Dumas είναι σήμερα αναγνωρισμένη ως μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους παγκοσμίως, γνωστή για τα φορτισμένα ψυχολογικά πορτρέτα της, που συχνά βασίζονται σε φωτογραφίες και καταπιάνονται με θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η απώλεια, η μητρότητα, η φυλή και το σώμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Christie's, το ρεκόρ αυτό, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, αποκαλύπτει και τη συνεχιζόμενη ανισότητα στην αγορά τέχνης. Την ίδια βραδιά, ένας τριπλός πίνακας του Jean-Michel Basquiat πωλήθηκε για 23,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το απόλυτο ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη κατέχει ο Jeff Koons με το γλυπτό Rabbit, που πωλήθηκε το 2019 έναντι 90,3 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του BBC Recalculating Art (2022), τα έργα γυναικών καλλιτεχνών συνεχίζουν να πωλούνται κατά μέσο όρο στο 10% της αξίας αντίστοιχων έργων ανδρών — ένα χάσμα που αποκαλύπτει τις βαθύτερες ανισότητες στο οικοσύστημα της τέχνης.

Υπενθυμίζεται, ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Marlene Dumas: Cycladic Blues, την πρώτη ατομική έκθεση της Marlene Dumas σε μουσείο στην Ελλάδα, η οποία θα διαρκέσει από τις 5 Ιουνίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2025.

Με πληροφορίες από CNN
 

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 Χρόνια Μάνος Χατζιδάκις: Οι μελωδίες του που όρισαν τον ελληνικό κινηματογράφο

Πολιτισμός / 100 Χρόνια Μάνος Χατζιδάκις: Οι μελωδίες που όρισαν τον ελληνικό κινηματογράφο

Από το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» μέχρι το «Γκρίζο Γατί», ο Μάνος Χατζιδάκις έντυσε με μουσική τόσο τις πιο σκοτεινές όσο και τις πιο ανέμελες ιστορίες του ελληνικού σινεμά
LIFO NEWSROOM
Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

Πολιτισμός / Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

«Ας θυμόμαστε πόσο σκληρά κρίθηκε, ας αναρωτηθούμε πόσο δημοκράτες είμαστε όταν αποδομούμε τόσο εύκολα τους καλλιτέχνες και όταν τους θέλουμε 'στα μέτρα μας'», έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος σε ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM