Δύο Ιταλοί αστυνομικοί κάνοντας περίπατο, τυχαία, σε μια πολυτελή γειτονιά των Βρυξελλών, έπεσαν επάνω σε ένα εκπληκτικό εύρημα: ένα λεηλατημένο αρχαίο ρωμαϊκό γλυπτό, που ήταν τοποθετημένο ανάμεσα στις προσφορές ενός καταστήματος με αντίκες.

 

Πριν από λίγες μέρες, η αστυνομική δύναμη της Ιταλίας, δήλωσε ότι έχει ανακτήσει επισήμως το γλυπτό, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι έχει κλαπεί γύρω στο 2011 από έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στη Ρώμη. Το γλυπτό, γνωστό ως Togatus, αξίζει 100.000 ευρώ και είχε κλαπεί από τη Villa Marini Dettina, σύμφωνα με τις εκθέσεις της αστυνομίας.

 

Οι Ιταλοί αστυνομικοί που είχαν βρεθεί για άλλη υπόθεση στην βελγική πρωτεύουσα περπατούσαν στο Σαμπλόν και το μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα τους φάνηκε εκτός τόπου. Νομίζοντας ότι μπορεί να προερχόταν από την Ιταλία, συμβουλεύτηκαν μια βάση δεδομένων έργων κλεμμένης τέχνης και βρήκαν το Togatus να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική αστυνομία εξετάζει επίσης έναν Ιταλό επιχειρηματία που μπορεί να είχε εμπλακεί στην εξαγωγή του αγάλματος από την Ιταλία.

 

Η ομάδα τέχνης της Ιταλικής Αστυνομίας που έχει ιδρυθεί από τη δεκαετία του 70, μετά την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Μέντιτσι, βοηθά τακτικά στον εντοπισμό κλεμμένων αντικειμένων τέχνης κάθε είδους. Πρόσφατη επιτυχία της ήταν και η εύρεση ενός πίνακα του Νικολά Πουσέν, με τίτλο Lot's daughters, που λεηλατήθηκε από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο κατασχέθηκε και επιστράφηκε στους κληρονόμους του.