Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ ανησυχούσε για τον κομμουνιστή Νερούδα δείχνουν τα αρχεία

Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ ανησυχούσε για τον κομμουνιστή Νερούδα δείχνουν τα αρχεία Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Νερούδα, 1963.
0

Ο Πάμπλο Νερούδα μπορεί να κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, αλλά τα αρχεία που άνοιξαν πρόσφατα στη Στοκχόλμη αποκαλύπτουν τις ανησυχίες της κριτικής επιτροπής για τις «κομμουνιστικές τάσεις» του Χιλιανού ποιητή.

Ο κατάλογος των συγγραφέων που διεκδικούν το βραβείο Νόμπελ, και οι συζητήσεις των μυστικών μελών της κριτικής επιτροπής στη Σουηδική Ακαδημία, είναι εμπιστευτικές και απόρρητες  για 50 χρόνια. Αλλά τα αρχεία που μόλις άνοιξαν δείχνουν ότι, παρόλο που ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971 Πάμπλο Νερούδα επαινέθηκε από την επιτροπή που του απένειμε το βραβείο για «μια ποίηση που με τη δράση μιας στοιχειώδους δύναμης ζωντανεύει το πεπρωμένο και τα όνειρα μιας ηπείρου», πίσω από τα παρασκήνια μερικά μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας ήταν διστακτικά.

Αμφισβήτησαν έργα όπως οι ωδές του Νερούδα στον Στάλιν ταιριάζουν με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ ότι το βραβείο πρέπει θα δοθεί «στο πρόσωπο που θα έχει δημιουργήσει στον τομέα της λογοτεχνίας το πιο εξαιρετικό έργο σε μια ιδανική κατεύθυνση» - σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κάι Σούιελερ οποίος ερεύνησε έγγραφα της Σουηδικής Ακαδημίας από το 1971 για τη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Άντερς Έστερλινγκ επαίνεσε την «ποιητική φυσική δύναμη και τη δυναμική ζωτικότητα του Νερούδα», αμφισβήτησε εάν «η ολοένα και πιο κυρίαρχη κομμουνιστική τάση στην ποίησή του είναι συμβατή με τον σκοπό του βραβείου Νόμπελ». Ο Νερούδα, γνωστός για την παθιασμένη, ρομαντική ποίησή του, ήταν επίσης αριστερός πολιτικός και διπλωμάτης και στενός φίλος του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ ανησυχούσε για τον κομμουνιστή Νερούδα δείχνουν τα αρχεία Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Νερούδα διαβάζει ποίηση στις ΗΠΑ, 1966. Φωτο: Library of Congress

Όταν ο Νερούδα πήρε το Νόμπελ, το 1971 ήταν άρρωστος από καρκίνο. Βοήθησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγο μετά τη δολοφονία του Αλιέντε από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. Υπάρχουν θεωρίες ότι δεν του παρασχέθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες, όσο αυτός ήταν ήδη άρρωστος σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσια η κηδεία του, ωστόσο το πλήθος αψήφησε την απαγόρευση και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντάς την στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. Τα έργα του είχαν απαγορευθεί από το στρατιωτικό καθεστώς μέχρι και το 1990.

«Ο τρόπος σκέψης ενός συγγραφέα –είτε μαρξιστής, είτε συνδικαλιστής, αναρχικός ή κάτι άλλο– ανήκει στο ελεύθερο δικαίωμά του. Ωστόσο, ο Νερούδα εμπλέκεται πλήρως πολιτικά, μεταξύ άλλων, μέσω των ύμνων του στον Στάλιν και άλλων καθαρά προπαγανδιστικών κειμένων. Σε αυτή τη βάση, διατηρώ επιφυλάξεις για την υποψηφιότητά του, χωρίς ωστόσο να θέλω να την απορρίψω κατηγορηματικά εκ των προτέρων», έγραψε ο Έστερλινγκ το 1963 - μια άποψη που συνέχισε να διατηρεί το 1971, σύμφωνα με τον Σούιλελερ.

Ο Έστερλινγκ είχε προηγουμένως ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του Έζρα Πάουντ επειδή «προπαγανδίζει ιδέες που είναι σίγουρα αντίθετες με το πνεύμα του βραβείου Νόμπελ», και του Σάμιουελ Μπέκετ, λόγω του μηδενισμού του. Ο Έστερλινγκ τελικά πείστηκε για τα πλεονεκτήματα του Νερούδα και ο Μπέκετ κέρδισε το βραβείο το 1969, αλλά ο Πάουντ δεν το πήρε ποτέ.

Το άνοιγμα των αρχείων δείχνει επίσης ότι οι Όντεν, Τζέιμς Μπάλντουιν, Φίλιπ Λάρκιν και Μπόρχες ήταν όλοι υποψήφιοι για το βραβείο του 1971. Ο Όντεν μπήκε στη λίστα, μαζί με τους Πάτρικ Γουάιτ, Αντρέ Μαλρό και Εουτζένιο Μοντάλε. Μαλρό και Όντεν δεν πήραν ποτέ το Νόμπελ. Συνολικά κείνη τη χρονιά συζητήθηκαν τα ονόματα 90 συγγραφέων που ανάμεσά τους βρισκόταν μόνο μια γυναίκα η εθνονή ποιήτρια Μαρί Ούντερ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ