Η επιδραστική καλλιτέχνις της avant garde, Jacqueline de Jong, πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Η επιδραστική καλλιτέχνις της avant garde, Jacqueline de Jong, πέθανε σε ηλικία 85 ετών Facebook Twitter
Accidental Encounter / Jacqueline de Jong
0

Η Jacqueline de Jong, Ολλανδή ζωγράφος, καλλιτέχνις και σημαίνουσα προσωπικότητα της avant garde της δεκαετίας του 1960, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Γνωστή κυρίως για τους πίνακές της, η De Jong στράφηκε επίσης με τη ριζοσπαστική της οπτική προς τη γλυπτική, τη χαρακτική, τις εκδόσεις και τα κοσμήματα. Το έργο της, το οποίο ασχολήθηκε με τη βία και τον ερωτισμό -και ασχολήθηκε πλήρως με την επαναστατική πολιτική της εποχής- της χάρισε τη φήμη μιας από τις πιο γενναίες και ειλικρινείς αυτοβιογραφικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα. Όταν, στα εγκαίνια της ολλανδικής αναδρομικής έκθεσης της Tracey Emin το 2003, η De Jong έπεσε μέσα στο περιβόητο έργο της Emin με τη σκηνή Everyone I Have Ever Slept With, ο Guardian το χαρακτήρισε «έναν απολύτως κατάλληλο, αν και ακούσιο, φόρο τιμής».

Η De Jong γεννήθηκε στην ολλανδική πόλη Hengelo το 1939 από Εβραίους γονείς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διέφυγε με τη μητέρα της στην Ελβετία - βοηθούμενη από την αντίσταση να περάσει τα σύνορα, αφού συνελήφθη για λίγο από τη γαλλική αστυνομία, η οποία σχεδίαζε να τους απελάσει στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Drancy.

Αρχικά σκόπευε να γίνει ηθοποιός και έφτασε στο σημείο να φοιτήσει στο Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου. Όμως η καλλιτεχνική της πορεία πήρε αποφασιστικές στροφές μετά τη γνωριμία της με τον Δανό ζωγράφο και ιδρυτή της ομάδας Cobra Asger Jorn το 1959 -αργότερα είχαν μια ταραχώδη 10ετή ερωτική σχέση- και την ένταξή της στην προκλητική Καταστασιακή Διεθνή του Γκυ Ντεμπόρ ένα χρόνο αργότερα. Μετά την αποπομπή της από την τελευταία ομάδα, απάντησε με την έκδοση του πειραματικού περιοδικού Situationist Times μεταξύ 1962 και 1967, παρέχοντας έναν σημαντικό χώρο συνεργασίας για συγγραφείς, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξέθετε τη δουλειά της σε όλη την Ευρώπη. Οι σειρές της Accidental Paintings και Suicidal Paintings συνδύαζαν τη βία με το χιούμορ, αλλά η De Jong δεν ήταν προσηλωμένη στο είδος. Μετακινήθηκε από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό στους παραστατικούς πίνακες, ενώ ασχολήθηκε με τα πάντα, από τον πόλεμο και τη σεξουαλική επιθυμία (κυρίως στη χιουμοριστική σειρά Private Lives of Cosmonauts του 1966) μέχρι τους παίκτες του μπιλιάρδου (στη δεκαετία του 1970) και τις παραμορφωμένες πατάτες (δεκαετία του 2010). Επίσης, παρήγαγε και διένειμε αφίσες ενώ διαδήλωνε κατά τη διάρκεια των πολιτικών ταραχών του Μαΐου του 1968 στο Παρίσι.

Το 2009, μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Thomas H Weyland, ίδρυσε το Ίδρυμα Weyland de Jong, το οποίο στηρίζει πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και επιστήμονες τέχνης ηλικίας 50 ετών και άνω. Μια δεκαετία αργότερα, έλαβε το εξαιρετικής αξίας βραβείο Aware - ένα γαλλικό βραβείο για γυναίκες καλλιτέχνες - σε αναγνώριση μιας καριέρας έξι δεκαετιών που παρέμεινε ριζοσπαστική μέχρι τέλους.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM
Πίσω από το «Guernica», ένα μουσείο ξαναγράφει τη μοντέρνα Ισπανία

Πολιτισμός / Ο Νταλί, ο Πικάσο και το μουσείο που ξαναδιαβάζει την Ισπανία μετά τον Φράνκο

Με μια μεγάλη νέα παρουσίαση της συλλογής του, το Reina Sofía της Μαδρίτης δεν αλλάζει απλώς αίθουσες και διαδρομές. Πίσω από τον Πικάσο, τον Νταλί και τον Μιρό, ξανασυστήνει τη σύγχρονη Ισπανία ως ιστορία λογοκρισίας, εξορίας, καθυστερημένων ελευθεριών και δύσκολης μετάβασης στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
THE LIFO TEAM
Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM